РЕФОРМАТОРИТЕ ОТКАКО ПРОМОТОР ИМ СТАНА ЦИВИЛ, СПОРЕД МЕНЕ ТРГНАА ПО БУМБАРОТ А БУМБАРОТ ВОДИ САМО НА ЕДНО МЕСТО!!

  

Јордан Петровски 17.09.2017

Се израдував кога ја слушнав оваа изјава:

„Тргнувајќи од историската автентичност на ВМРО како македонска организација нераскинливо вградена во институционирањето на Република Македонија како независна и демократска држава, а согледувајќи ја актуелната состојба во која се најде нашата партија на целосна внатрешна и надворешна изолација, како резултат на недостигот од внатрешен демократски капацитет, денес ве информираме дека е конституиран Републичкиот штаб за внатрешна демократизација на ВМРО-ДПМНЕ. Првична цел на делување на штабот ќе биде измена на статутот, со што ќе се внесе демократски дух во партијата, а согласно европските стандарди и заложбите на европските сестрински партии“.

Бидејки после долги години, поточно од згаснувањето на „Докторското Крило“ во Куманово за прв пат слушнав дека се појавиле луѓе кои точно го детектирале проблемот во ВМРО ДПМНЕ и чии видувања за решението на проблемот во ВМРО ДПМНЕ коренспондираат со онаа за што јас се залагам и пишувам: 


Изборот мора да се отпочне со САМОКАНДИДИРАЊЕ и овој пат мора да тргне од Опшинските Комитети, тие да бидат првите филтри на патот на кандидатите кон финалната битка . Финална битка со јавна ТВ дебата помеѓу неколкуте кандидати кои ке се “пробијат“ до финалето и избор несмее да биде на конгерс туку со гласање на сите членови на партијата. Гласање кое ке одвива во просториите на Опшинските Комитети.

Пред да се појават со јавен проглас и со тоа да дознам за РЕФОРМАТОРИТЕ, испровоциран од појавата на разноразните спасители на вмро ДПМНЕ го напишав следново:

Во ова време—невреме веке почнаа да се јавуват многу „загрижени“ вмроОВЦИ што нудат решение за спас на вмро ДПМНЕ. Загрижените вмроОВЦИ како спасители на партијата нудат луѓе кои биле дел од криминалната и антимакедонската власт на Груевски и братучедите!! Луѓе кои молчеле за криминалите, луѓе кои и денеска не го осудуват Груевски, луѓе кои наместо после првите „бомби“ да побараат оставка од лидерот, тие се впуштија во беспоштедна одбрана на екс-Премиерот. Спас на ВМРО дпмне не е можен ако во Партијата остане и еден човек кој бил дел од власта на Груевски, како во партиската, така и во извршната власт. Без темелно чистење нема можност да се отстранат инсталациите на  Службите: УДБА и КОС-ОПЕРА во партијата.  Единствен начин за чистење на партијата е да се спречи човек на СЛУЖБАТА повторно да биде поставен за нејзин лидер!! За да не дојде повторно човек на Службата на чело на ВМРО ДПМНЕ ке се обидам преку текстов да објаснам некои работи. 

Напишав текст под наслов „ДАЛИ СЛУЖБАТА ПАК КЕ ИЗБЕРЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВМРО ДПМНЕ со кој се обидов да го пренесам искуството кое го стекнав/ме 1998-2000 година, во обидот спречување на криминализацијата и султанизацијата на партијата!!

Еве едно од десетиците мои мислења со подршка на иницијативата за демокрратизирање на ВМРО ДПМНЕ искажани на Фејсбук: 

 

[Image: a_m_ww_1.jpg]

 

Но како одминуваше времето никако да се појави ветениот нов СТАТУТ, никако РЕФОРМАТОРИТЕ да го понудат на членството, да одат по општинските комитети и да го чујат мислењето на членството за СТАТУТОТ и така да обезбедуваат подршка за свикување на вонреден конгрес, единствен начин да се смени СТАТУТОТ и да се избере нов преседател!! РЕФОРМАТОРИТЕ одбраа друг, за мене нелогичен пат, држеа и држат трибини на кои беше представуван документ во кој детално се претставени проблемите и конкретните решенија, според кои, ВМРО-ДПМНЕ треба да се реформира, со цел да стане современа и демократска партиска структура ама СТАТУТОТ го нема!!  Но затоа полека РЕФОРМАТОРИТЕ се наметнуваат како водачи на некое членство, водачи кои по ниедна основа немат легитимитет!! Немаат легитимитет бидејки НИКОЈ не ги избрал. Да потсетам, тие самите се промовираа во подготвувачи на нов СТАТУТ и ништо повеке од тоа!! Дали свесно или не РЕФОРМАТОРИТЕ го голтнаа кукавичкото јајце кое како „добронамерен совет, мислење“ им е пласирано од некои за РЕФОРМАТОРИТЕ битни подржувачи? Според мене тоа е НВОто ЦИВИЛ кој е промотот на РЕФОРМАТОРИТЕ!! Можеби грешам, ама моето познавање на работата на СЛУЖБАТА ми вели дека сум во право, бидејки според онаа што РЕФОРМАТОРИТЕ сега го прават--впуштање во решавање на прашања , враќање на соработка со САД, ЕУ--се работи кои ги прави легитимно избрано раквоводство.

Дека настанала комплетна промена во начинот како РЕФОРМАТОРИТЕ гледат решение за демократизирањето на ВМРО ДПМНЕ се виде од посетите на Брисел и САД. 

Во САД, Александар Михајловски говори во име на членството, говори за цели на партијата, говори како да е избран од членството на партијата. Кого преставува Александар Михајловски во тие свои настапи, од кого е избран да говори во име на членството? Значи, заложбата на РЕФОРМАТОРИТЕ за демократизирање на партијата која беше најавувана дека ке се случи со носење на нов СТАТУТ се изроди во самоизбор, самопрогласување на водачи на партијата. Каде е изборот кој ке потекне од општинските комитети? Каде е избор во кој секој член ке учествува во изборот на лидерот?? Го нема!! 

Еве неколку скенови во кој Михајловски говори за некои свои видувања или видувања на групата РЕФОРМАТОИ. Би сакал да верувам дека несвесно погрешно се изразува кога вели  дека така мислат и „членовите на партијата“. Инаку, кои и колку се тие членови во чие име тој говори? Дали тие членови се мнозинство во партија Александар неможе да каже, бидејки тој податок ,може да биде познат само после избори во партијата!![Image: reformatori_lustracija.png]

 

 

Неколку збора за Руското влијание против кое РЕФОРМАТОРИТе ке се борат. Се поставува прашањето „Во која форма ке се оставри Руското влијание, со окупација на Македонија“?? Сигурно не! Формата на Руското влијание ја знаеме сите многу добро, а таа е најавена и во документите кои ги изготвил Југословенскиот воен врв кон крајот на првата половина на осусмдесетите година на минатиот век. Формата на Руското влијание е преку опстанувањето на КОМУНИСТИЧКИТЕ СИСТЕМИ во што повеке држави во светот. Планот го обзнанил и генералот Мамула во своите мемоари. Мамула опишува како ке се врати комунизмот, односно комунистичкиот систем. Мамула вели, парафразирам: ке направиме приватизација, ке се притаиме додека трајат националистичките еуфории низ бившите комунистички држави и потоа кога сето тоа ке се примири пак ке ја превзмеме власта. СДСМ колку сака нека говори дека прави се за да го елиминира Руското влијаие ама на тоа ке веруваат само луѓе кои незнаат ништо за тоа што се случувало во изминатите 27 години и луѓе кои се одработувачите за опстанок на Руското влијание во Македонија. Советот за култура кој го избра министерот Алајџозовски е составен од елитата на комунистичкиот агинтроп. За членови на таа комисија се што е десничарски ВМРООВСКИ сваќања е фашизам. Односно десничарите се фашисти, како и во времето на Југославија. За сиве овие години само глуви и слепи луѓе не видоа и не слушнаа дека антифашизмот е само реторика за прикривање на комунистичкиот начин на водење со државата!! Да не се враќам на власта на Груевски бидејки таа е минато ке посочам на тоа колку новата власт е антируска!! Во комисијата за реформи на судството се луѓе кои го крешеле Уставот заради прогон на ИДЕОЛОШКИ и ПОЛИТИЧКИ неистомисленици, односно се луѓе кои продолжиле да ја употребуваат Тајната Полиција исклучиво за зачувување на комунистичкиот систем, дека тоа е така постои пресуда на Канадски суд!! Дека пресудата на Кнадскиот суд не е осамено покажува и мислење на Венецијанската комисија со кое се посочува дека Македонија не го сменила комунистичкиот систем ни со носење на Уставот од 1991 година ни со иснталирање на повекепартизам!! За да направите една проверка на ова што го пишувам побарајте дали има текст од лидерот на НВОто, Џабир Дерала, во кој се говори за Неуставните употреби на Тајната Полиција, во кои се говори за носителите на тие прекршувања и во кои се бара осуда на луѓето кои биле носители на функции кои го осмислиле или овозможиле тоа!! Направите и проверка дали таков текст објавил Цивил Медија од било кој автор! Без рушење на комунистичкиор систем нема прекинување на Руското влијание!!

 

 

 

Read 1149 times