КАДЕ ЗАВРШИЛЕ 15 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ ОСТВАРЕНИ ОД ШВЕЦ НА ЦИГАРИ ВО ПЕРИОД 1992-1998 ГОДИНА

Фотографија од Бари направена на 30.05.2006 годна

 Јордан Петровски 03.10.2016

Да освежимо памтење на некои "дечки" кои глумив лудило!!

NACIONAL: Otkuda vaše poznanstvo s pokojnim Vanjom Bokanom? Kako ste se s njim upustili u šverc cigareta?

Od ožujka 1993. do ožujka 1994. živio sam u Skoplju. Tada je postojao embargo na uvoz i izvoz sve robe iz Jugoslavije, a glavni tranzitni poslovi obavljali su se preko Makedonije koja je bila tranzitno središte za promet cigaretama........

KESNER....O svakoj je uplati informiran bivši načelnik SDB-a Jovica Stanišić* (gazda i na "makedonsku SDB"), a novac je uplaćivan preko ciparskih računa ili u gotovini. Nekad su ga preuzimali njihovi vozači, primjerice, u zapakiranim kartonima whiskeyja u kojima je umjesto boca pića bio novac.

Затој се пуштаја муабет "Бранко пиел WHISKY", а оно не е тачно, преваранти давалему само картони од whiskeyjа, да му се пушти глас дека човек пие!! Парке у кутие биле "фашистичи" и капиталистичи -марке и долари, а Бранче такви не е разбираја, да са биле сас Титов лик или па сас лик онога нa Сиротанивќа, Бранче би ги препознаја и одма ке е викаја Народну МИЛИЦИЈУ......

Ама ов'ј Кестнер спомиња и некои сатчинја:

KESNER-Imam uplatnice za dva sata od kojih je jedan poklonjen Đukanoviću. Jedan je za "cartier pasha minute repeticion" vrijedan 245.000 franaka....

За други саатче за кое Кеснер има признаницу не спомиња на кога га е даја .... Фрчковски носеше некои саатчиња, .....

Малко бројке. Во еден шлепер се товареле 8 000 мастер бокса. Момир Булатовиќ во своите мемоари вели дека од еден мастер бокс во Црна Гора наплатувале 200$.

Bulatović:Ona se sastojala u obavezi da se preduzeću ”Zetatrans”, kao ovlašćenom državnom dileru, plati taksa koja je iznosila  oko dvesta US dolara po master boksu cigareta.

 

Месечно биле поминувани преку Македонија ТРИСТА КАМИОНИ тоа се ДВЕСТА И ЧЕТИРИЕСЕТ МИЛИОНИ МЕСЕЧНО. Колку е годишно ке пресметате вие. Шверцот го водел СДСМ од 1992 до 1998. Ке пресметате и колку пари се земени за ШЕСТ години.

Banović: u okviru drugog dela cigareta, koji je išao iz Makedonije (to je tzv. makedonski program), preko graničnog prelaza Đeneral Janković svaki dan je prolazilo od 3-10 šlepera cigareta. Mesečno je bilo oko 300 šlepera!!

 За секој од "неопределените" како не нарекуваат мегафоните на бандата наречена ОПОЗИЦИЈА, очекувано беше СДСМ како партија која ке ја "ВРАЌА" слободата и демократијата првин да ги обзнани криминалците во своите редови. Да порача дека кога ке дојде на власт ке направи законски измени за да ја одстрани застареноста и делата кои тие ги сториле да добијат судска разрешница!!

Read 3493 times