ИЗВЕШТАЈ ОД ПОСЕТАТА НА ПЕТАТА УПРАВА ОД КОМИСИЈАТА ЗА РЕФОРМИ ВО УБК

 

 

Котле дојде до документ/записник за посетата на комисијата за реформи на УБК на просториите на Петата Управа!

 

ЗАПИСНИК ОД ПОСЕТАТА НА ДРАГИОТ ДРУГАР СИЛЈАН НА ПЕТАТА УПРАВА

Во просторијата влегува  Другарот Силјан, препознатлив со своите мустаќи ала Сталин за да изврши инспекција како шеф на комисијата за реформи на УБК. Уште од врата Другарот Силјан Прашува:

- Како е колеги?
 
Вработените во хор:

-Еве, работиме шефе.
 
Другарот Силјан:
 
- Вие сте свесни дека сте на најважната линија за одбрана на националните интереси и зато на вас денеска ви припаѓа тешка и одговорна задача, таа ке ви ја објасни мојот заменик подоцна.
 
И почнува да врши надзор од монитор до монитор и застанува пред еден монитор, кој го надгледува оператор со мустаќи као неговите.
 
- Како оди?
 
- Следиме еден инкриминиран субјект. Некој клинец, пее во метал-бенд, држи антидржавни говори пред спменикот на Воинот на Коњ.
 
- Ах, така... Клинец викаш. А, кај бил пред 5 години да критикува?
 
- Пред 5 години имал 16 години, шефе.
 
Мала пауза, Другарот Силјан ги замазнува мустаците и прашува:
 
- А, го провери татко му, мајкаму , дедому, бабаму .... се до пето колено треба да се провери!?  Консултирајте ја старата база на податоци. Како што вика нашиот народ: Нова техника применувај, на стара кодошка документација не плукај.
 
Задоволен од силната поента Другарот Силјан се загледува уште подлабоко во мониторот и зачудено извикува:
 
- Гледаш дека разменуваат линкови!!! Зошто не ги проверуваш страниците?
 
- Ама Шефе.....
 
- Нема тука ама. Во ова работа си добар ако си педантен.
 
Операторот ја отвора страницата, кога од неа се гледа порно-видеоклип. Веднаш потоа ги крева веѓите и се мршти, како да сака да каже: ете, во право бев. Но, Друарот Силјан не дозволува да биде збунет.
 
- Ајде мотај, мотај мотај. Гледај го до крај. Што знаеш, можеби првите минути е порно, а потоа е вметнат опасен политички говор во кој повикува рушење на уставен поредок, на бугарска, грчка пропаганда. Младите денес ептен ги бива со ова интернетов, не ги потценувајте. 
 
Операторот се правда дека страницата е странска и дека тоа е невозможна опција, но и дека веке Буарија и Грција не се непријателски држави. Другарот Силјан поцрвенува, готов да пламне и да удри со дланка на маса, кога ситуацијата ја спасува неговиот заменик, кој незабежливо се провнал до него во меѓувреме:
 
- Луѓе, шефот сака да каже дека тоа е како со шлеперите. Однапред се со вода или со банани натоварени, а во преградите стои чиста дрога и странска капиталистичка литература литература
 
Другарот Силјан упатува една насмевка кон заменикот од типот: „е, затоа си најумен од сите и си мој заменик“ и изустува една пофалба само со зборот:
 
-Замениче....
 
Потоа оди кај друг оператор. Тоа е операторот Трајче Трајчевски и забележува дека Трајаче се следи СМС, на некоја жена со презиме Трајчевска, Другарот Силјан веднаш сфаќа во што е работата.
 
- Трајче, додека губиш време на следење на твојата жена, непријателот копа, ја разорува земјава.
 
- Но, шефе, не е само што и' е швалер, туку мислам дека има сериозен опозиционерски и предавнички ангажман.
 
- А, видиш!! Маме им расипано. И со мажени жени одат. Абе комуњар, ништо не им е свето.
 
Заменикот му шепнува на уво , Другар Силјан не си веке заменик на Сашо Мијалков, оваа не е комуњар туку сигурно е некој ВМРО овец!
 
Другарот Силјан се поткашла малку за да го прочисти гласот и соопшти дека
 
-Тие што одат со омажени жени воизвештаите  нема како до вчера да пишувате дека се комуњари туку ке пишувате дека се вмровци., нело ја вративме слободата и демокртијата а тогаш за се беа виновни вмровците.
 
И тргна накај вратата, по него се упати и заменикот , Другарот Силјан го прострела со погледот и му подвикна
 
-Каде тргна , зар заборави дека те доведов тука да им објасниш на колегите за планот играње дрдупка со ПРИБЕ!! До кога бре се мора јас да мислам и работам?
 
Другарорт Силјан се врти кон вработените и им соопштува:
 
-Сега ке прекинете со прислушкувањата , од пред пол час вашата работа ја превзеде резервниот центар за прислушкување. Вие сега ке помогнете во подготовките за пречек на шапшаливе од ЕУ кои ке дојдат да ве исконтролираат утре. Надвор имате два стола за билјар, едно или две пикада кои треба да се внесат и да се постават во просторијава, ке треба да досете од дома по некој шпил карти, домина, не лути се човече и утре па до „даљњега“ дел од вас да игра билјар , дел пикадо, карти, домино, не лути се човече ама сите мора да играте некоја игра и кога и да влезат оваа шапшаливе од ЕУ кои мислат мене ке ме надитрат да ги „убиете“ од прва. И да не заборавам тоа мониторите да бидат исклучени од струја уште сега, да не некој како Трајче ке си ја следи жената  или мажот во швалерации.
 
Сега ДОВИЖДАЊЕ и незаборавете!!
 
Смрт Фашизму Слобода Народу.
 
 
 
 
 
се да се исчисти да нема трага дека сум рекол комуњари. Чекај да биде готов извештајот за ПРИБЕ  за мојата прва посета, немој некој да останал од тоа шпиуните па да пише дека не сум правел инс 
 
 
 
 
 
Read 1410 times