МАКЕДОНСКАТА ЛУСТРАЦИА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГИ ИЗМИЕ ОКРВАВЕНИТЕ РАЦЕ НА ЗЛОСТОРНИЦИТЕ

Во последниве недели повторно лустрациата е актуелна тема. Но од старото клише на лаги и манипулации од двете комуњарски групировки Сталинистите од ДПМНЕ и Титовстите од СДСМ нема инаква понуда освен онаа што го прават со години наназад, да се забошоти вистинска лустрација. Лустарација каква што предлага Советот на Европа во Резолуцијата 1096. Лустрација која конечно ке ги извади на виделина злоделата на србокомунизмот!! Во македонскиот случај велепредавството, прогонот на сите оние кои биле за Самостојна и Демократска Македонија од 1945 година па до денеска.
Пак гледаме "полемики" кои нудат лустарација која има за цел да попречи наредбодавачите и изврешителите да си ја добијат заслужната и според закон и тежината на злоделото одмерена казна. Едноставно кажано лустрација која ќе ги амнестира, лустрација која ќе ги измие окрвавените со МАКЕДОНСКА крв раце на злосторниците. И затоа во собранието, на телевизиите гледаме театар, пародија од толкување на Уставот, правото, толкување на човековите права, мислење на Венцеијанската комисија. 
За жал на таа пародија никој од МАНУ од докторите на правни науки не собра храброст да се спротивстави.

Сликата која и покрај сиот талент за глума, глумците сепак неможат да ја сокријат е следната: ДПМНЕ се "бори" жестоко да има лустрација ама таа да е селективна и главното да не бидат казнети злосторниците, СДСМ е за лустрација ама само до 1991 година и згора на тоа оние кои се заслужни за зачувување на комунистичкиот мрак, Славко Јаневски, Јован Павловски, Владе Милчин,... да не бидат лустрирани иако биле кодоши. 

Директорот на ДПМНЕОВСКИОТ центар за манипулации Илија Димовски вo "срцепарајућиот" говор, всашност го прераскажа текстот ЛУСТРАЦИЈА ЗА НАЦИОНАЛНО ПОМИРУВАЊЕ кој е напишан од мене и Дане Поповски во јануари 2011 година, ама не да изрази согласност со напишаното, бидејки ако ДПМНЕ се согласува со текстот ке донесеше и закон кој ке овозможеше вистинска и праведна лустрација. Лустрација во која ЖРТВИТЕ ке бидат промотори на лустрацијата, значи ке им се ОВОЗМОЖИ на жртвите да тужат. Со покренување на тужби, судот, институција која единствена е верификувана да донесе решение дали некој е виновен или не и ке одерeди казна за оние кои ке ги прогласи со правосилна пресуда за виновни. Само со таква постапка ке го исклучи анитмакедонскиот елемент од управителството на државата.

Има едно правило кое и во настапот на Илија се потврди, имено колку добро да е осмилена манипулацијата таа секогаш му носи многу поголема штета на манипулантот одошто корист.

Која е штетата по ДПМНЕ, но корист за да се дојде до вистината, до доказот за антимакедонското работење на власта предводена од Греувски.

Признаа дека во период 1945-1990 година, прогонувани биле оние кои биле за Самостојна, Суверена и Демократска Македонија. Значи ПРОГОНУВАЧИ биле луѓе, служби кои работеле против Македонски интереси, слубжни кои не биле Македонски!! 

Онаа што се обидуват да го сокријат со попречувањето на лустрација по судски пат е фактот дека истиот прогон, прогонот по истите "ЛИНИИ ЗА РАБОТА" и со истите луѓе на СДБ е продолжен и по првите повекепартиски избори, односно и од ВЛАСТА КОЈА Е ИЗБРАНА ПОСЛЕ ТИЕ ИЗБОРИ!! Власт во која министер на полицијата бил Јордан Мијалков!!

Значи ДПМНЕ недозволува, сака свесно да ги сокрие, да останат неказнети луѓето кои го попречувале осамостојувањето на Македонија и покрај изгласаната самостојност на референдумот 1991 година. Дали може да се растурат антимакедонските инсталациите во тајната полиција ако се остави неказнета, според законот, групата која го направила премостувањето, групата која и после референдумот овозможила тајна полиција да продолжи со својата антимакедонска дејност, продолжила со работа за интереси на туѓа држава. 

Илија за да го одржи говорот во собранието уверен сум дека бил и на часови по глума.

Прашањата упатени кон "Опозицијата" зошто кога го бранат Славко Јаневски не го спемант Живко Чинго или кога го бранат Милчин не го споменат Шишков беа многу ефектни но како што реков манипулациите секогаш носат голема штета на манипулантите. Зошто Илија кога го споменува лустрираниот Трпеновски не го споменува сеуште нелустрираниот неговиот наследник Јордан Мијалков, зошто Илија кога го споменува Фрчковски не го споменува сеуште нелустрираниот неговиот предходник, Јордан Мијалков??
За чудо ни "лутите" противници на Илија од таборот на СДСМ не го споменаа Мијалков ??

Зар од неукост Илија го прескокна фактот дека во период од формирањето на "ЕКЕСПЕРТСКАТА ВЛАДА" па до 1998 година, се отворени уште неколку илјади досиеа, значи се прогонувани уште неколку илјади Македонци по старите, Југословенските, поточно УДБИНИТЕ линии на работа со додаток на неколку нови, воведени 1992 година, меѓу кои е и линија на работа за МАКЕДОНСКИ ЕКСТРЕМИЗАМ И ВРХОВИЗАМ.
Ако до 1991 година, прогонот можел да се задскирава зад идеолошката и политичката спротивност, после 1991 година веке тоа не е можно.
Маските конечно паднаа, прогонот продолжува пак на лица кои се за Самостојна, Суверена и Демократска Македонија со уште подрска , поригидна антимакедонска линија на работа на СДБ, линијата на МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ. Ваков доказ дека СДБ работела и СЕУШТЕ РАБОТИ против создавањето на МАКЕДОНСКА ДРЖАВА може да пружат само луѓе кои се сигурни дека никој ништо не им може, дека во Македонија можат да прават што сакаат.
Кога злосторот ке остане неказнет а злосторникот награден, тоа се случуваше во период 1945-1990 година, тогаш злосторот ке се повтори бидејки злосторникот очекува повторно да биде награден. Затоа и после повекепартиските избори и после изборот на "експертската влада" злосторот кон Македонците кои беа за Самостојна, Суверена и демократска Македонија продолжи. 
За жал тој трае и денеска. За прв пат можам ова одговорно да го тврдам бидејки во рацете имам несоборливи докази. Покрај доказите кои ги има јас има уште една интересна работа, МБР ги вработува децата на лустрираните наредбодавачи. 
Но да е само Илија и ДПМНЕ проблем ке се надмине.... 

Јордан Петровски

продолжува

Read 2229 times