МАКЕДОНСКАТА ЛУСТРАЦИА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГИ ИЗМИЕ ОКРВАВЕНИТЕ РАЦЕ НА ЗЛОСТОРНИЦИТЕ 2

Да е само Илија и ДПМНЕ проблемот ке се надмине. Кога двајцата лажни лути противници, кога е во прашање демонтажата на тоталитарниот едноумен комуњарски систем имат иста цел--по секоја цена да нема лустарација--многу е тешко да се прозре играта, а уште потешко е да се прекине.

Вељановски и Ивановски покажаа дека се подобри актери од Илија. Во настапот на Вењановски недостасуваа само солзи па да биде номиниран за Оскар. Неговиот „срцепарателен“ говор имаше за цел Инфонбировците (т.е. Сталинистите) да ги издигне на пиедестал на жртви и да ги изедначи со вистинските борци за самостојна и демократска Македонија. За да делува уверливо и Ченто го вкучи во групата на Инфонбировци. Таа манипулација ќе остане само обид да се исплука секој кој бил противник на комунизмот и Југославија. Зборува за комуњарската омраза кон Ченто! Говорот на Игор Ивановски кој исто така се обиде да манипулира со улогата на Ченто, го потврдува тоа.

Дополнително Вељановски да ни ги подеметне кодошите за жртви. На добрите познавачи на проблематиката им е познато дека голем дел, скоро сите, од оние кои биле на Голи Оток ги ревидирале своите ставови, а со ревидирањето на ставовите станале соработници на УДБа за што биле наградени со кариери и титули. Значи жртвите на Голи Оток не можат да бидат Кљусев, Најчевски итн.  

Да го потсетам Вељановски. Чентовото стрелање на скопксото Кале нема никаква допирна точка со Инфорбирото, меѓудругото и заради фактот што тие настани се случиле пред контроверзната Резолуција на Инфонбирото.

На Голи Оток биле затворени околу 1000 Македеонци. Но тие не биле затворени на Голи Оток заради нивното залагање за самостојна, суврена и демократска Македонија. Вељановски како комунист знае убаво дека комунизмот почива на ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИЈАТОТ. Во диктатура нема демократија, значи манипулација на Вељановски дека Сталинистите се залагале за демократска самостојна Македонија е многу лесно воочлива за нормални луѓе!

Да нагласам јас не сум противник да бидат обештетени семјествата на оние кои не се ревидирале, како и сите останати кои не станале соработници на службите, бидејќи на нив им се кршени човековите права.

Морам да му укажам на една многу битна работа на г. Вељановски, црниот период за Македонија е периодот од 1945 па до 1990 год.

Црн е господине Вељановски затоа тоа што во периодот 1945-1990 година, затворени се околу 22000 Македонци само заради нивната заложба, која Уставот на сите граѓани на Југославија им ја гарантирал: заложба за самоопределување до отцепување на народите од Југославија (односно заложба за самостојна и демократска Македонија). Судените за заложбата за самостојна и демократска Македонија затворските казни ги издржувале во Идризово, а не на Голи Оток господине Вељановски!

Во периодот 1945-1990 год. следени се уште преку 14000 Македонци кои биле за самостојна и демократска Македонија. Периодот по осамостојувањето (1991-1998) може да се рече дека е уште поцрн од оној 1945-1990 следени се околу 4000 Македонци заради тоа што биле симпатизери или членови на ВМРО ДПМНЕ. Следени се по линија на МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ и ЕКСТРЕМИЗАМ: новата линија на работа на „демократската милиција“ на СДСМ, предводена од уставотворецот Фрчкоски чиишто квазидемократски прдежи кои за вашите комуњарски уши се како да Штраусови валцери. За тие прогони не слушнав другарот Вељановски да каже збор. Но, слушнав обид да обрани еден од џелатот на тие Макердонци, неговиот партиски пајташ Фрчковски.

Во одбраната на злосторот на комунистите многу пожесток беше Игор Ивановски, кој со удирањето во говорницата и гестикулацијата со рацете потсети на говорите на Хитлер и Тито. Интересно е да се разбере дали тие сценски ефекти се совет од режисерот Владе Милчин или пак се дел од карактерот на човек што пати од диктаторски синдром.

Иако говорот му беше релативно краток, Ивановски успеа во него да вметне низа лаги. Тука ќе се обидам да ги истакнам најважните: 

Ивановски вели дека учествувал во дебатата на Советот на Европа за носење на Резолуцијата за осуда на комунизмот. Точно, но заборава да каже дека при гласањето тој (И. Ивановски) и неговите другарчиња комуњарчиња беа воздржани, т.е. не го осудија комунизмот! 

Еве ја неговата изјава по тој повод:

Во неговото излагање од собраниската говорница, Ивановски неколкупати се опиша себе си и неговата партија како промотори на лустрацијата. Но, како може да биде промотор на лустрација, кога според Ивановски и СДСМ комунизмот воопшто не треба да се осудува како злосторнички режим!?

Колку и да се труди овој човек, кој на говорницата наликнуваше на мал Хитлер, да нѐ убедува дека со оној комунизам кој Советот на Европа го осудува нема врска заради годините, и заради тоа што неговите родители не биле од тој сој комунисти, неговиот обид виновници да се бараат сораборници на странски служби покажа дека Игор е роден кодош, идеален соработник на УДБа. Малиот Хитлер го накодоши јавно, од собраниска говорница директорот на Арховот на Македонија заради тоа што нудел селективни докази! Имено досиета на „докажаните“ соработници на Бугарските служби ги сокривал од очите на јавноста.

Се прашувам како може да ги сокрива директорот на Архивот на Македонија тие досиеа кога министри на полицијата биле Фрчкоски и Чокревски, луѓе кои се сопартијци на малиот Хитлер. Фрчковски и Чокревски сигурно се сеќаваат колку кривчни пријави поднеле против такви лица и колку од тие лица се осудени со правосилни пресуди. Сигурно весниците пишувале за тие судења, така да Ивановски кога го листал ДНЕВНИК за да го пронајде потписот на председателот на Президиумот Ченто, можел да пролиста и да најде барем еден судски процес по кривична пријава за соработка со странски служби, поднесена од Фрчкоски или Чокревски. 

За да поплука по десницата, по вистиското и единствено ВМРО и да ја сокрие традицијата на злостор, Ивановски отиде и бајаги години наназад споменувјќи ги убиствата на Александров и десницата, заборавајќи дека Сандански ја започнува братоубиствеана војна за да превземе власта во Организацијата. Зар не го направија истото левичарите и во 1945 год., кога стрелаа идеолошки противници без суд и без пресуда. Сандански, малечок Хитлеру е левичар.

Врв на лагата и подметнувањето беше театралното покажување на потписот на Ченто, како председател на Президиумот, врз налогот за апсење во истражна постапка на свештеникот Методи Гогов, подоцна владика Михаил. Таквото апсење и тогаш било, и сега е уставно. Ченто не потпишал налог за неуставно прислушкување, или пак наредба за неуставно следење. Во тоа е разликата зошто се лустрирани Фрчкоски, Чокрески, Павлевски, Костојчиновски и сличните им. Тие сопартијци на малиот Хитлер потпишувале неуставни решернија со кои се кршени уставно загарантираните парава на граѓаните на Македонија!

Најголемата лага на малиот Хитлер ке ја оставам за третото и последно продолжение!

Јордан Петровски

Read 1987 times