дали албанците и македонците ќе се понезадоволни од новиот „славо-албански“ идентитет?

08.09.2017 Катерина Kолозова

Ја чисто процедурално: кога ви велев, тоа платформата не е трик на Груевски за да остане на власт туку се мртви сериозни со неа, вие „ти си релативизаторска вмровка како можеш да му веруваш на толкувањето на Груевски“? Ви кажав и дека јас најмалце имам проблем таму со јазичните права на Албанците туку со очигледниот потег на меѓународната заедница да ги УПОТРЕБИ Албанаците во решавање на „македонското прашање“ како регионално и европско: ви реков, немам проблем со проширувањето на употребата на јазикот, ама има проблем со обидот за ХИБРИДИЗИРАЊЕ на идентитет. Прво, затоа што е безобразно да се форсира бинационален наместо мултикултурен (ме нервира тој збор) или сеграѓански. Второ затоа што е премногу глуп планот за хибридизација. Просто можам да замислам од чии глави блеферски е излезен. Глуп е планот за новиот „славо“-албански идентитет што сакаат да го конструираат. Планот им е исто толку промислена стратегија колку и малоумниот СК 2014 и целата антиквизација. Не знам кој ги советува, ама со истата логика се и едниот и другиот план за идентитетски revamp: мали-Ѓокица инженеринг на идентитет, плукни-па-залепи не бидува. ВИДЕТЕ, ПОСТСТРУКТУРАЛИЗМОТ, И ТОА ДЕКА ИДЕНТИТЕТОТ Е КОНСТРУКТ СТЕ ГО СФАТИЛЕ ТОЛКУ СИМПЛИФИКАТОРСКИ, НИ 6 НА ИСПИТ НЕ БИ ДОБИЛЕ.
Нејсе, основно познавање немате што е конструктивизам.
Е сега, новиот конструкт, тој што го градите, „славоалбанскиот“ е сигурно идентитетот од кој Грците ќе се плашат двојно повеќе одошто од овој „фиромскиов“, и со тоа проблемот не се решава туку се влошува. Албанците ќе останат фрустрирани бидејќи ќе се очекува НОВИОТ идентитет да го живеат ко нивен, а врските со Албанија да ги сечат - trust me, драги другари Апбанци, ќе се очекува двоглавиот орел да го баталите и да го обожавате новиот симбол.
Македонска нација онака како била замислена од вмровските левичари и партизани ќе биде укината: нема да е мнозински словенска. Договорот со Бугарија беше добра основа за уредување на односоите и со Грција, и добра основа за уредување на односот со нас како споменатата нација. Но за хибридов-во-создавање од идентитет, за такво македонство они немаат потпишано договор - проблемот пак ќе се отвори, оти ги ремети нивните наративи за сами себе. Ова нема да им се бендиса, ќе видите - прашајте го Каракачанов.
За крај, чисто процедурално: ЛАЖЕА дека им треба двотретинското мнозинство на ВМРО и дека точките на платформата се неостварливи, дека таа е само тоалет папир нужен да се потпише за да се „сруши режимот.“ ПОУКА за македонската јавност: ПРЕКИНЕТЕ СО ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР И СО НАГАЃАЊЕ ШТО Е ЗАДКУЛИСНО. МАЛКУ ВЕРУВАЈТЕ И НА ТОА ШТО ГО ГЛЕДАТЕ СО ВАШИТЕ ОЧИ, што ви е пред нос. СДСМ, многу лажат и вешто - тоа не го забравајте.
ПРЕПОРАКА до меѓународната јавност: ПРЕКИНЕТЕ ДА СЛУШАТЕ ПРИУЧЕНИ НЕДОУЧЕНИ КВАЗИ-ПОСТМОДЕРНИСИТЧКИ ЛОКАЛНИ ДИЛЕТАНТИ ОД ЕКСПЕРТИ. ДИЛЕТАНТИ СЕ, ПРЕВАРАНТСКИ ПОЗЕРИ. ВЕ ИЗЛАЖАЛЕ: this will not work. А И ВИЕ СТЕ БИЛЕ МРЗЛИВИ.

 

Read 1233 times