ПРИКАЗНАТА ЗА ПАТЕШЕСТВИЕТО НА ВАНЕ ЦВЕТАНОВ ВО САДПишува Јордан Петровски 10-12-2011

 

Кога пред извесно време почнаа до мене да допираат гласините кои ги пласира Ване Цветанов дека јас, односно, ние, Групацијата на Ветерани Дисиденти, сме го оставиле на цедило, бидејќи бил излажан од мене да дојде во САД, долго време се колебав дали да го напишам и објавам овој текст. Се одлучив да го напишам текстов, со цел да оставиме писмена трага од случувањата. Нека судат денешниве и идните генерации, и ако пронајдат нешто вредно во напишаното нека го искористат.

 

Кога човек ќе прими порака со алармантна содржина од човек за кого пишувал и размислувал вака:

 

Колку бргу го јавноста го заборави Ване Цветанов! Затоа како народ сме таму каде што сме: на дното.

Еден од најсилните митови на демократскиот свет—особено изаразен во САД—е оној за слободата на поединецот, кој што се спротивставува на системот во име на врвните вредности на системот кои што во еден момент се погазени од истиот, за на крајот поединецот да победи во својата праведна борба. Во случај да биде поразен, поединецот станува трагичен јунак-жртва: патоказ кон новите хоризонти на усовршувањето на истиот систем.

 

Своевремено Ване Цветанов нам, во Гупацијата на Ветерани Дисиденти ни даде причина да се понадеваме дека е човек од кој ќе произлезе вистински лидер и предводник на Македонската пролет. Поради тоа и отпочнавме со контакти него во 2010. год.

 

Затоа и кога ја прмивме следнава порака од него, не размислувавме многу, туку веднаш реагиравме: 

 

From: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Subject: ITNO od VANE Cvetanov !!!!

Mon, 21 Mar 2011 06:11:56 -0700

 

Zdravo Jordan,
Poslednite 2 nedeli bev vo Sofija od pricini sto imaa nalog da me soberat pred kongresot vo petokot.
Sega sum vo Nev York. Stignav sinokja, i spiev vo hotel.
Od denes verojatno  imaat raspisano i oficijalna poternica...
Vo hotel ne bi smeel da spijam povekje,..
Kako moze da se najdeme i da otpocneme postapka za Azil vo Kanada???
Imame li nekoj kaj kogo mozam da spijam bez da me prijavi??
Te Molam pomagaj,..
Pozdrav

 

Следи мојот одговор:

 

From: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
To: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Subject: RE: ITNO od VANE Cvetanov !!!!
Date: Mon, 21 Mar 2011 17:09:27 +0100

 

Ване поракава ми стасала на џанк, па затоа не сум ја видел .
Барај ме на мобилниот 1 905 xxx xxxx.
Доколку сум недостапен барај го Душан на неговиот мобилен 1 905 xxx xxxx. Од САД не ти треба да бираш ништо повеќе. Ќе направиме нешто, без гајле.
Јави ми се штом имаш прилика,
Јордан

Во меѓувреме, додека чекав да слушнам повторно од Ване абер, ја погледнав неговата пораката од 8. февруари, 2011. год. испратена до мојот син:

    

from: Vane CvetanovThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

to: Dusan Petrovski <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>
date: Tue, Feb 8, 2011 at 1:24 PM

subject: Re: Здраво

 

Здраво Душан,


Добив 10 годишна Американска виза, така да сега се чувствувам многу послободно и посреќно.
Добив и стипендија за летна школа на Веитон колеџ, која ќе трае од 6 јуни до 15 јули ( Те молам ова не го коментирај, бидејки таму ќе бидат и Влатко Ѓорчев, и Влатко момчето на министерката гордана, па сакам да ги изненадам, :).
Така да најверојатно доаѓањето за работа би го споил со летната школа. Отприлика би дошол околу 15 март, и би останал до 16 јули.

Ќе те известам кога точно тргам за САД, мислам дека ќе бидам во Чикаго, и ќе ми биде особена чест и задоволство да се сретнеме таму.
Многу поздрави до тебе, до татко ти, и до целата групација,
Ване

 

Имаше сериозни несовпаѓања во пораките. Но, тоа го оставив за понатаму. Стапив во контакт со адвокатска куќа која специјализира во емиграционо и азилантско право, со цел да добијам точна информација како да постапи човеков кој ме моли да му помагам. Причината беше проста: најмала грешка во постапката може да биде многу скапа—парично, временски и емоционално—во вакви случаи.

 

Следи размената помеѓу мене и претставничката на адвокатската куќа:

 

From: Jordan Petrovski [mailto:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.]
Sent: March-21-11 1:06 PM
To: xxxxxxxxxxxxxx

Subject: URGENT!!

 

Xxxxxxxxx,

 

In the late fall of 2010 I contacted you regarding Vane Cvetanov with regard to getting him a Convention Refugee status in Canada. He is a former Director of the Agency for the prevention of money laundering in Macedonia, and has had a substantial falling-out with the Government. I received a message from him today advising me that there is an order out for his arrest and also that he is presently in the USA, having just arrived over the past day or two. He is worried that the Government may be issuing an international warrant for his arrest. Is there anything we can do at this point with regard to having him cross to Canada and seek asylum here or is he stuck in the US? Time is of he essence, so please advise as fast as possible.

 

Нивниот одговор:

To: Jordan Petrovski [This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.]

Date: Mon, 21 Mar 2011 13:45:48 -0400
Subject: RE: URGENT!!

 

Jordan,
Since he is the USA, the Third safe country agreement applies to him and he can’t claim refugee status at the border when he arrives.
The only way  he could claim is to either come as a G5 sponsored applicant OR if he can somehow make it inside Canada first and then claim inland.
It’s risky, but somehow he needs to get into Canada… think of ways to help him with that. Once he is here, he can go to the CIC and make the claim there, prior to that he can discuss details with Xxxxxxx.
Best regards,

Накратко размената помеѓу мене и адвоктаската фирма се однесува за можноста Ване да бара азил во Канада. Поради постоењето на „Договор за трета безбедна земја“, според кој поради причината што Цветанов слетал во САД—што се смета за „Трета безбедна земја“—адвокатите ме известија дека тој нема да може да бара азил во Канада. Но, дека на подолг план, доколку тој поднесе барање за азил во САД, ќе може да направиме напори да го донесеме во Канада.

 

Истиот ден на Цветанов му пратив уште две пораки: 

 

From: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
To: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Subject: RE: ITNO od VANE Cvetanov !!!!
Date: Mon, 21 Mar 2011 18:13:40 +0100

 

Имаш ли некој што може да го покажеме како твoј роднина што живее во Канада.

 

From: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
To: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Subject: RE: ITNO od VANE Cvetanov !!!!
Date: Mon, 21 Mar 2011 18:15:08 +0100

 

Ако ти е полесно, прати ми на кој телефон да те барам.

 

Вечерта на 21. март со Ване Цветанов веќе се слушнавме преку телефон. Приказната на Ване беше малку поинаква  од онаа што го напишал во емаилот неколку часа порано! Кога го запрашав зошто е дојден во Њу Јорк, одговорот беше дека тој е веќе во Њу Џерси! Oти тука го го чекале пријатели препорачани пред неговото тргнување од некоја од Протестантските цркви во Македонија чиј верник бил Цветанов. Дека веќе пријателите (???) го сместиле кај некое момче од Радовиш (чинам).

 

Во разговорот Цветанов побара да се сретнеме, на што му одговорив дека неминовно ќе се сретнеме и дека ќе гледам средбата да биде што поскоро.

 

Му го пренесов она што го добив од адвокатската канцеларија: дека легално влегување во Канада и барање азил за него е невозможно заради Договорот за трета безбедна земја. За Цветанов барањето азил и во САД ќе беше проблем бидејќи тој за САД тргнал од Бугарија, земја во која претстојувал две недели. Во САД би го имал истиот проблем на Трета земја и неговата молба за азил по автоматизам би била одбиена, односно од САД биб бил депортиран во Бугарија.

 

Новата приказна од телефонскиот разговор—дека е во Њу Џерси кај пријатели, а не сам во Њу Јорк ме натера да се консултирам со некои членови од Групацијата и да ги споделам моите сомнежи:

 

  1. Зошто Ване не ми се јавил од Софија за да ме консултира како да го направи излегувањето и каде да дојде во САД, дотолку повеќе ако ме имал на ум како човек од кој очекува помош;

 

  1. Зошто ништо ме ми спомена во однос на тоа која е причината за одлагањето на веќе планираното заминување на 15. март како што навести во мелот од февруари; и

 

  1. Зошто не одлетал за Чикаго ако таму сѐ му било дгоговорено, па и работа до започнување на летното училиште, како што напиша во мелот од фебруари?

 

Во пораката Цветанов ми напишал дека за него постои распишанамеѓународна потерница, но, за македонските власти да распишат меѓунардна потерница, првин треба да има правосилна судска пресуда во домашната држава. Бидејќи не знаев многу работи за и околу Цветанов, се одлучив да му верувам и да претпоставам дека во РМ имал некоја пресуда против него.

 

Сепак Групацијата направи проверка на таа информација со цел да го смириме ако потерницата не е легитимна и да дознаеме малку повеќе, оти работите не се совпаѓаа. Информацијата од Македонија беше многу интересна: дознавме дека официјална потерница за Ване Цветанов нема. Нешто што се потврди на 06.06.2011. год., денот кога Ване непречено се врати во Македонија. Но, и дека веста до „А1“ ТВ лично ја пренел Иво Котевски!?

 

Имено „А1“ ТВ емитувала таква вест, но ја емитувала само таа и ниту еден друг медиум: 

 

Интерна телеграма за Цветанов

 

Катерина Гетева

 

21.03.2011 18:43

 

Полицијата го бара поранешниот директор на управата за спречување на перење пари и финансирање тероризам Ване Цветанов, дознава А1. Инспектори од одделението за организиран криминал на тринаесетти месецов во станица во Кочани го повикале Цветанов на информативен разговор.

 

Деновиве на домашна адреса во Кочани повторно затропала полицијата. Од МВР ниту ја потврдуваат ниту ја демантираат оваа информација. МВР не дава инфорамции дали по некого има телеграма за потерница доколку случајот е во предистражна постапка и нема поднесено никаква пријава

 

Инаку полицијата кого било може да побара на домашна адреса, доколку тоа го бара судот, МВР или некој друг на домашна адерса се бараат лица за кои има истрага, треба да лежат затворска казна или, има по нив судска потерница.

 

Во телефонски разговор ни објасни портпаролот на министерството, Иво Котевски. Неофицијално истрага за Цветанов е отворена поради - 29 вработувања во управата, без знаење на министерството за финасии, за што антикорупциската комисија побара негова смена од директорската позиција, во мај минатата година.
 

За да не грешиме на душа на претпоставки кои можеби се случајност, донесовме решение да ја туркаме работата за азил на Цветанов и понатаму со иста сериозност. За секоја ситуација има решение, па и за оваа во која се наоѓаше Цветанов.

 

Со цел за да не играме глув телефон, а и од адвокатската канцеларија да можат да ги наплатат советите, побараа тие да разговатаат директно со Цветанов: 

 

From: xxxxxxxxxxxxxx

To: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

CC:xxxxxxxxxxxxxxxxxxx.ca

Date: Tue, 22 Mar 2011 12:20:38 -0400

Subject: Your friend

 

Hi Jordan,

Can you please give me the phone number for him, we will  call him directly and discuss. Do you think he can pay the consult fee by credit card?

 

Цветанов не сакаше да зборува со адвокатите поради тоа што слабо го зборувал англискиот јазик и за да не троши пари. Но, му објаснив дека во канцеларијата има вработени кои говорат по неколку јазика—меѓу кои и Бугарски—, така што Ване можеше да зборува на Бугарски, што за него не требаше да биде проблем, бидејќи тој студирал во Софија. Но, Ване го одби разговорот и покрај тоа што му реков дека јас ќе платам. Овој пат изговорот беше дека не сакал да ми прави трошоци.

 

Ние, во Групацијата, во следните два три дена направивме консултации како да го решиме проблемот: за да го отстрани проблемот на Трета земја кој беше пречка Цветанов да побара азил и да влезе во процедура, тој мораше да влезе во Канада без документи.

 

На Цветанов му ги пренесов овие сознанија. Го предупредив дека ако го започнеме тој процес постои можност тој да не се види со неговото семејство 4-5 години. Тој не можеше да го прифати тоа, притоа образлагувајќи ми дека не може да поднесе да биде одделен од сопругата и децата.

 

Следеа нови консултации со адвокати. Се консултиравме со две адвокатски куќи;  и двете дадоа идентичен совет.  Советот беше да се обидеме да ги донесеме Ваневите сопруга и децата во Канада и тие при влезот во Канада да побараат азил. Сето тоа мораше да се заврши најдоцна до 16. Јули, дента кога на Ване му завршуваше летниот курс. Истовремено според овој план, мораше Ване да го внесеме преку други канали без документи и на тој начин да ја избегнеме замката на Третата земја.

 

Цветанов се согласи на оваа варијанта и беше многу среќен и задоволен заради најденото решение. Му реков дека ми требааат генералии за сопругата и децата за да можам да го изготвам гарантното писмо. Побарав информациите да ми ги прати што поскоро, оти процесот од праќање на гарантно писмо до добивање на виза ќе трае најмалку месец-дена. Му реков дека ќе ми треба и малку време да најдам како тој да се префрли „на црно“ во Канада. Цветанов ме изненади кога ми рече да не се грижам околу тоа, оти тој има луѓе кои ќе можат да го сторат тоа за неги и дека влезот во Канада „на црно“ нема да е проблем. Од тие зборови добив впечаток дека има моќни луѓе околу себе.

 

Планот ми беше откако ќе го изготвам гарантното писмо да појдам до Њу Џерси, каде што тој наводно претстојуваше, да му го однесам писмото и да се видиме.

 

Од Ване не добив со денови никакви податоци за неговите. Причината Ване никогаш не ја соопшти.

 

Наместо податоците за сопругата и децата, нова промена на плановите на Цветанов: ми побара да помогнам да најде работа било каде во САД. Повторно Чикаго не го спомена!? Групацијата на Ветерани Дисиденти заради премногуте контрадикторности во однесување на Ване, а и заради веќе добиените дополнителни сознанија за лагите кои тој се обиде да ни ги подметне, донесе одлука да не се занимава повеќе со него. Јас сепак сакав да ја продолжам играта на Ванета за да и го видам крајот. Разговарав со неколкумина од малуброните мои приајатели во САД кои не се дел од Групацијата, и од нив еден се понуди да се обиде да помогне.

 

април 3

[Вие]
Pobaraj na FB profil Dxxxxx Gxxxxxxxi xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
ke go kontaktirash za rabota. Toj e vo Detroit.
pozdrav

 
 

април 4

 
[Vane Cvetanov]
Blagodaram Jordan,
pustiv frend request na covekot na FB,
i mu napisav poraka,.
Go pozdraviv od tebe i go zamoliv za pomos...
ti blagodaram mnogu,
golemi pozdravi,

 

 

Повторно следеше молк од Цветанов, поради што му ја испратив следнава порака:

 

април 6

[Вие]
Ne bi sakal da ti dosaduvam no malku mi e chudno shto ne mi se javuvash. Vo shto e problemot.
pozdrav

 

Одговорот стаса после два дена: 

 

април 8

[Vane Cvetanov]
Zdravo Jordan,
voopsto ne mi dosaduvas, taman rabota...
Nemam internet doma, i sekoj den odam vo kafeterija na saat dva,
a toa vreme e premalku samo za komunikacija so moite, malku so zena mi, malku so majka mi, malku so sestra mi...
ne bev nesto dobar denovive, bev na bolnica, pa mi daodoa nekoi lekarstva.
nesto me gusese, i nemam apetit, no mi rekoa deka e od nervoza, na nervna baza, pa poradi toa nekolku dena i ne otvaram FB i ne citam nisto…

 

Ќе ги објавам само овие две пораки кои ги испратив кога мислев дека Ване е сѐ уште во САД, но не знам дали сѐ уште бил таму: 

 

 април 15
 

[Вие]
Shto ima novo.? Reshi li nekoj od problemite.? pozdrav

 

април 26

[Вие]
Nekoj te isplashi bajagi od mene.

 

Одговорите на овие две пораки ќе биде убаво да ги даде самиот Ване. Се разбира заедно со неговиот коментар на ова што го пишувам.

 

Што беше она што го тераше Ване Цветанов секојдневно да ги менува приказните и плановите? Од првата порака кога наводно стасал во САД и кога бара од мене помош за да бара азил, за само седум-осум подоцна дена веќе немаше ништо од неговото барање за азил и желбата тука да ги донесе соругата и децата! Дали на неговите налогодавачи им стана јасно дека мамката со „скокотливите“ материјали од Управата за спречување на перење на пари за нас од Групацијата е непривлечна? Целта, очигледно, беше да се залетам и да појдам на средба со Цветанов. Затоа и Зоран Божиновски објави материјали од еден случај кој го работела Управата со која раководеше Цветанов, со надеж дека ќе нѐ подзапалат во желбата и ние да ги имаме за да ги објавиме на нашиот портал. За Групацијата, Цветанов демек, ги чувал ексклузивните документи.

 

Главно беше да тргнам на пат, далеку од дома, за да се сретнам со Ване, а додека траела нашата средба, неговите пријатели требало да извршат технички „подобрувања“ на моето возило. По разговорот ќе сме се поздравеле со Цветанов, и јас снабден од него со „многу важни документи“ од Управата сум требал да заминам на 500km-долгиот пат дома. Техничките „подобрувања“ од „црквените пријатели“ на Ване требало да се осигураат дека никогаш повеќе нема да си ја видам куќата.

 

***

 

Службата секогаш паѓала на тоа што никогаш не ја разбрала основната поента на Групацијата—односно ОРГАНИЗАЦИЈАТА: човечноста. Тајната полицијa никогаш не можела да разбере како реагираат луѓе кои и покрај прогоните и затворите, и секојдневните шиканирања и омаловажувања не ја изгубиле човечноста—обврската на истомисленик, страдалник од УДБа да му помогнат. Затоа мислеле дека ексклузивните материјали кои би го добиле од Цветанов за Групацијата би биле поважни од барањето на решение за Ваневиот проблем—прогонот од УДБа.

 

***

Зошто од летово навака, од неговото врќање во Македонија, Ване Цветанов шири невистинити приказни низ Скопје, посебно кај припадниците на неговата нова партија—заштитничка ВМРО НП, дека со месеци ме молел да се сретнеме во САД? – Од првата порака на Ване, онаа од 21.03.2001. год. па до мојата порака од 06.04.2011. год. во која прашувам зошто не се јавува поминати се 16 дена.

 

Во периодот до 27./28. март се завршени сите консултации и е најдено најсигурното решение како Ване Цветанов да се состави со семејството и да влезе во Канада. Зошто Цветанов никогаш не ми ги испрати генералиите за сопругата и децата за да го изготвам гарантното писмо?

 

Зошто Ване Цветанов ми расправаше дека е во партијата на Стојанче Ангелов ПП Достоинство? Зошто самиот ми го испрати документот насловен „ОСНОВЕН ТРОШКОВНИК ЗА ИЗБОРИ“ (За политичката патија Достоинство), кој наводно тој го изготвувал по барање на Стојанче Ангелов. Еве дел од од него: 

 

From: Petar Todorov <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>
To: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sent: Fri, March 25, 2011 1:37:11 PM
Subject: DOSTOINSTVO

 
  ОСНОВЕН ТРОШКОВНИК ЗА ИЗБОРИ

 ( За политичката патија Достоинство)

  1. Трошоците се планирани за периодот од формирањето на партијата до денот на одржување на изборите
  2. Трошоците се наведени по ставки во прилогот Табела

За организирање и исполнување на кампања согласно предвидените трошоци, потребно е целокупната сума од парите да биде обезбедена најдоцна 7 дена по одржувањето на основачкото собрание на партијата ….

 
 

Во истиот меил е вклучена и следнава анализа:

 

ВМРО НП

Vane-dostoinstvo-1
 

Активирањето на ВМРО НП, односно на почесниот претседател Георгиевски е резултат од два притисока. Првиот притисок е од членовите и врвот на ВМРО НП кои се маргинализирани и во опзиција веќе 9 години. Вториот и поважен притисок доаѓа од Никола Груевски, заедничките тајни и бизниси кои ги имаат заедно со Георгиевски. Причината Георгиевски да биде притиснат е токму поради постоењето на огромното незадоволство кај гласачите на десницата и се поголемата закана дека Љубе Бошковски односно СДСМ ќе ги придобие тие гласови. Од друга страна исто така беше проценето дека и активирањето на Достоинство може да биде закана за ДПМНЕ па е одлучено Активирање на Георгиевски по секоја цена.

Предности: Голема бројка на берни фанови, подржувачи и гласачи на политиката на Љупчо Георгиевски. Постоечка мала но лојална инфраструктура во секое населено место.

Недостатоци: Недостаток на политичка воља за сериозна битка со Груевски, и гушење на сите прогресивни идеи и платформи во ВМРО НП кои би довеле до сериозни штети на Никола Груевски.

Проценка за резултати:

Освоени гласови- Од 40 000 до 90 000

Пратеници- од 4 до 9

 

На 04.06.2011. год. Цветанов да најавува:

 

Цветанов: Македонија удавена во државен криминал

Богданка Кузеска

04.06.2011 18:51

 

Ване Цветанов, поранешен Директор на Управата за спречување на перење на пари, пред неколку месеци мистериозно исчезна од државата. А1 ексклузивно дојде до него и од разбирливи причини не ја откриваме локацијата каде што се сретнавме со него.

 

Нашето прво прашање, секако беше, зошто Ване ја напушти татковината.

 

„Целта е да бидам дискредитирам, бидејќи знам и поседувам многу информации и знам што се случува. На тој начин се направи една монструозна монтажа“, вели Цветанов.

 

Ване Цветанов за време на неговата кариера, стигнал до сознанија кои не им се допаѓале на одредени структури.

 

„Четири милијарди евра, кои што се исчезнати по одредени острови и офшор дестинации низ целиот свет. Во моментите кога Управата ги зајакна капацитетите и почна да допира до некои пипци на октоподот, тогаш почнаа сите напади врз мене и тогаш бев нападнат од сите страни, бев дискредитиран и отфрлен, со цел да не допрам до главата на октоподот. Беа апсени луѓе за по 200 евра, за 300 евра, за некакви ситници, а не видовме случај да биде уапсен некој за проневера од 20 милиони евра, од 50 милиони евра, а постојат сомненија за многу такви“, додава Цветанов.

 

Од директор на една од клучните институции за борба против организираниот криминал, Цветанов сега е бегалец. Вели тоа и ќе остане се додека не се променат некои состојби во државата.

 

Тогаш и верува дека ќе може да продолжи таму кај што застанал.

 

„Се работи за една сериозна мафија фо Република Македонија, која што контролира се. Проблемот е што во светот се вели - во секоја држава има мафија, но за жал во Македонија мафијата има своја држава. Мафијата го контролира и судството и обвинителството. Значи Република Македонија е удавена во организиран криминал“, изјави Цветанов.

 

За време на овој разговор од Ване Цветанов добивме уште многу скандалозни информации поврзани со звучни имиња кои поради изборниот молк и заложбата на А1 да го почитува, не сме во можност да ги објавиме, но деталите ќе ги емитуваме од понеделник.

 

Понеделникот помина. Продолжението го немаше, но затоа од тој понеделник Цветанов повеќе не е „бегалец“—тој е вратен в Македонија. Еве го битното во изјавата на Цветанов: „Цветанов сега е бегалец. Вели тоа и ќе остане се додека не се променат некои состојби во државата.“ Дали ќе објасни Цветанов кои состојби се променија од пред изборите?

 

***

Пишував за неколкуте чуда во Македонија во изминативе дваесет години и мислев дека ќе почекам малку повеќе години за да се присобеат нови чуда, но Грујо ти бил „чаробњак“ кој прави чудо над чудата или чудо во четврти кумановски суерлатив, чуда се редат како на филмска лента.

На 6.јуни, како и што прогнозирав, Грујевски го уапси „Брат“ Љубе. Сепак во мојата прогноза имаше грешка: сум утнал во причината. Јас напишав дека Брат Љубе, биде уапсен поради тоа што „многу го плукаше Грујо, а Грујо е самобендисан до коска“. На 6. јуни во Македонија се врати уште еден голем плукач по Грујо, „прогонетиот“ Ване Цветанов, кој преку Зоран Божиновски изнесе  во јавноста еден куп документи, сопственост на  Управата за спречување на перење на пари со кои го обинуваше двоецот Груевски-Мијалков и на ден на изборниот молк на 4. јуни изјави дека „Македонија [е] удавена во државен криминал“. Значи Цветанов плукаше, и тоа вистински и аргументирано. И глеј чудо: избеганиот и „гонет со потерница“ Ване Цветанов [чири-бу чири-ба] на 6. јуни 2011. год. се враќа во Македонија. Поминал царинска [абра-кадабра] и пасошка[чири-бу чири-ба] контрола без проблем и [абра-кадабра] никој не го чепнал.   Тоа што имало два-три пати тропање од полицајци на вратата на домот на Ване за да биде повикан на информативен разговор кој не бил остварен поради неговата одсатност [абра-кадабра] било заборавено. Биле заборавени и ...

Авторот е претставник на Групација на Ветерани Дисиденти при Комитет за демократизација на Република Македонија

Read 906 times