РАЦИН Е ЛИКВИДИРАН ЗАТОА ШТО ЈАВНО ГОВОРЕЛ ЗА СОРАБОТКАТА НА КОМУНИСТИТЕ СО ФАШИСТИТЕ!!

 

Јордан Петровски 19.02.2017

Вистината е како шило !!
Комунистите Титовисти, во битката за евтин популизам, "бранејки" го Рацин, човекот кој тие гу убија, избркаа доказ дека тие, големите борци против фашизмот, против кој се "борат" и денеска за да бидат на власт му слугувале на фашизмот!!
Антун Колендиќ го запишал следново:

 

Се гледа дека се насобрал јад, гнев и болка... Во Велес наишол на несфатлива ситуација, комунистите со членовите и активистите на Партијата ја „презеле власта“ - под покровителство на Германците!

„Да! - ме убедува - под заштита на Хитлеровиот хакенкројц [кукаст крст] и вермахтот!“

Ми тврди дека нашиот заеднички пријател и стар содругар од робија Страхил Гигов е „главен“ во Комитетот, кој претставува единствена цивилна власт покрај германската воена команда. Вели дека отишол да се јави во канцеларијата која е во зградата на старата општина.

Пцуе. „Како можат“ - вели- „тие мене да ме осудуваат зашто сум протестирал и ги барав своите права од српскиот бан, а тие служат под Хитлеровата команда?!“

 

Дека Рацин е ликвидиран од тогашната комунистичката врхушка од страв дека Рацин и по ослободувањето нема да одмолчи за тоа дека Стахил Гигов и комунистичката врхушка соработувалe со ФАШИСТИТЕ !! 

Кога дошол Рацин на слободната територија, се радувал како дете. Го бакнувал секој партизан што ќе го сретнел. Бил пресреќен гледајќи ја нашата - „прва пролетерска војска на Македонија!“

Постојано повторувал: „Ќе победиме! Наскоро ќе победиме!“

Со нетрпение ја чекал одлуката за „распоред“ т.е. одлуката на ЦК во која единица или на кој сектор од работата ќе биде распореден. Бил очаен кога му е соопштено дека не оди во единица, т.е. како што тој зборувал, „во партизани“, туку на работа во агитпропот. И тоа: во печатница!

Го молел и преколнувал Малевски да го промени ова решение, но тука немало каква било помош. Страхил Гигов отсечно ја одбил секоја расправа. Објаснил дека тоа е одлука на Централниот комитет!

Инаку, Рацин не добил никакво оружје, затоа што не бил партиец. Дури морал да го предаде и малиот револвер, калибар 6,35, кој го добил од некого...

За Македонци мислам дека нетреба да се напише ништо повеке за да им стане јасно со дека комунистите Титовисти и комунистите Сталинисти за да дојдат и опстанат на власт не избираат на кого ке му слугуваат.

Им слугувале на Турците, Србите, ФАШИСТИТЕ а од 1991 година па до денеска им слугуваат на Албанците!!

 

  ИЗВОР:  РАЦИН НА РОБИЈА-Антун Колендиќ

Read 7164 times