ИЗБОРОТ НА ГРУЕВСКИ БИЛ БОЖЈА ПРОМИСЛА, ВРЕМЕ Е БОГ ДА ЈА ИСПРАВИ ПОГРЕШНАТА ПРОМИСЛА

 

Јордан Петровски 01.01.2017

На интервјуто на Манојил Мане Јаковлевски дадено за порталот ФАКТОР, кое според мене е ефтин пропаганден памфлет мора да одговорам во интерес на вистината. Бидејки, без да се осознае вистината неможе да се најде решение за излез од кризата во која западна ВМРО ДПМНЕ, а со тоа и Македонија.

Кризата која во партијата кулминира со тешкиот пораз на овие избори е последица на започнатото одалечување на партијата од идеологијата на ВМРО после Кичевскиот конгрес. Одалечување кое кулминира со преименување на партијата во ДВИЖЕЊЕ!

Од моментот кога СДСМ ги објави првите бомби и обидите на Груевски да го превентира тоа со, лаги за Странски служби, Жолти комбиња, "експресното признание" и пресуда без јавна судска постапка на еден вработен во V Управа, како и кој прислушкувал да го изманипулира, поточно излаже првин членството на партијата, а потоа и граѓаните на Р Македонија и со тоа целата партија да стане заложник на тесен круг на луѓе во врвот на партијата. Оваа партиска елита по се се дебело замешани во економски, политички и изборен криминал. Укажував на тоа дека Груевски мора да поднесе оставка од фунцијата Премиер, но и од функцијата Председател на партијата, и не само тој, туку сите членови на партијата кои беа споменати во бомбите се до судска завршница која мораше да се случи после објавата на бомбите. Причина на моите укажувања за оставките лежеше во фактот дека партијата мора да биде без товар во изборите кои ке следат.

Членовите на партијата кои станале дел од ДВИЖЕЊЕТО и кои му давале и даваат подршка на иницијаторот за преминување на партијата во ДВИЖЕЊЕ, по се никогаш и не биле блиски на идеологијата на ВМРО, а не пак да биле членови на ВМРО!

Да се вратам на интервјуто и да ги искоментирам според мене најбитните изјави на Манојила!

Јаковлевски: ... Меѓутоа и самиот претседател Груевски најави дека по изборите ќе има големи промени кои ќе се случат, тие се за доброто на партијата и на државата. Функциите не се вечни, добро е што Груевски е многу ангажиран, има визија како да ја развие Македонија и треба да му оставиме простор да ја продолжи економската програма.

Промени во ДВИЖЕЊЕТО нема да донесат ништо ново. ДВИЖЕЊЕТО мора да згасне и ВМРО ДПМНЕ повторно да стане партија. Гаснењето на ДВИЖЕЊЕТО го означува и крајот на Груевски на чело на ДВИЖЕЊЕТО, бидејки ДВИЖЕЊЕТО е негов измум, кој ја доведе партијата на губење на ВМРОвскиот идентитет.

Што поскоро треба да се избере привремено раководство, само во привременото раководство не би требело да влезе никој од луѓето кои го подржуваа Груевски.

Не би требело да влезат ниту ЉуПчо, ниту Љубе, ниту пак нивни блиски соработници и подржувачи. Не би требело да влезат ниту лажните "МАКЕДОНИСТИ", творци на аферата РАСКОЛ, афера која ја креираше УДБа! Тоа привремено раководство да организира избори во Општинските комитети. Тие избори мора да бидат слободни за да членството САМОСТОЈНО избере председатели. Во изборите би требело да учествуваат само членови на партијата од пред 1996 година!!

Изборот на председател на партијата неможе и несмее да биде на Конгрес. Изборот и на председателот на партијата МОРА да го прави членството и што е најбитно кандидатите да се самопредлагаат. Да понудат програма, да има отворени дебати померѓу кандидатите! Само така ке се дојде до избор на најдобриот.

Сега за онаа според мене најбитното: проблемот со тоа кои се навистина ОСНОВАЧИТЕ на ВМРО ДПМНЕ, односно како е формирана ВМРО ДПМНЕ. За да работите бидат јасни, треба да правиме разлика помеѓу ОСНОВАЧИ НА ПАРТИЈАТА, процес кој е завршен пред ОСНОВАЧКОТО собрание на 17.06.1990 година и оние кои ја формирале инфраструктурата на партијата, месните комитети, активности после ОСНОВАЧКОТО Собрание!!

Партијата ВМРО ДПМНЕ настанала со спојување на ДПМНЕ и ВМРО СДРМА ПРАВДА!

ДПМНЕ ја формирал Драган Богдановски.

Драган Богдановски според документите со кои јас располагам дури на  17.05.1990 година, со писмо го информира  Гојко Јаковлевски дека ја создал ДПМНЕ!!

ВМРО СДРМА ПРАВДА која е континуитет на ВМРО, ја преставувале нејзините осовачи, луѓето кои ја основале во 1947 година. Овластен преговарач за ВМРО бил Дане Поповски кој е сеуште жив!

Дане Поповски во име на основачите и членовите на ВМРО направил обид 1992 година, преку неделникот ПУЛС да ги истера работите на чистина, да стане јасно на сите кои се ОСНОВАЧИТЕ на ВМРО ДПМНЕ.

Дане покрај другото во писмото јасно кажал дека ВМРО ја раскинува спогодбата за спојување. Дане ја навел и причината. Дане напишал дека: "Мане и оние на кои им служат треба да ги остават четирите букви "ВМРО" чисти ..." и "да продолжат со "ДПМНЕ"" бидејки "четирите златни букви "ВМРО" се големи за вас"!


Писмотo на Дане кое можете да го прочитате до ден денеска нема одговор од прозваните!!

 

 

Затоа зачудува оваа говорење на Манојил Мане Јаковлевски во име на ВМРО, кога според сведочењата на троjцата основачи со кој сум имал можност да разговарам никогаш не бил член на ВМРО, ниту пак основачите го знаеле како симпатизер или подржувач на ВМРО!!

 

Пораките од писмото кои ги цитирав, стануват видливи и за многу од членовите и подржувачите на ВМРО ДПМНЕ особено во периодот кој следи после Кичевскиот конгрес и доаѓањето за амбасадор на Србија во Македонија на Зоран Јаначковиќ.

Освојувањето на власт на вмро ДПМНЕ 1998 година, со начинот на практикувањето на власта и на слепите им ги отвори очите дека целта на рекомпонираниот партиски врв иопштинските раководства беше со цел да нема внатрешен отпор при одстапувањето од идеологијата на ВМРО. Отпор јавно манифестира луѓето кои учествуваа во градењето на партиската инфраструктура на ВМРО ДПМНЕ во Куманово таканареченото "Докторското Крило" кои се обидоа со петиција потпишана од близу 140 члена да се обидат да сменат нешто. Лажните ВМРО вци во врвот на партијата посегнаа по комунистичките мерки, исклучување од партијата. Кога и тој отпор после година и кусур замре, на лажните ВМРО вци веке никој не им стоеше на патот за исполнување на целатер валкање на четирите златни букви ВМРО!! За да читателите се уверат дека ова што го пишувам е точно доволно е да обрнат внимание на две работи, молкот на вмро ДПМНЕ на текстовите на МАКЕДОНОМРАЗАЧИТЕ, Милчин, Тричковски, Грчев, Трајановски, текстови полни со лаги и втората работа е неспроведувањето на лустрацијата според препораките во Резолуците за осуда на комунизмот на Советот на Европа!!

За крај го остави феноменот лустрација. Велам феномен лустрација, бидејки скоро сите кои се членови на ДПМНЕ велат дека биле следени од УДБа! Јас верувам во нивните изјави. Бројката на лицата за кои биле водени досиеа од ИДЕОЛОШКИ и ПОЛИТИЧКИ причини во период после 1991 година, може да се изрази во неколку неколку десетици илјади. Се надевам набргу ке дојде ден, ден кога конечно ке се растури УДБа, па ке добијам и вистинска потврда за тоа .

Феноменот лусртрација е во тоа што никој од врвот и членството на ДПМНЕ не сакаше да се спроведе лустреација според Резолуцијата 1096 на Советот на Европа, лустрација која ке се води во едниствената по устав институција која носи правосилни пресуди со кои виновниците ги казнува а невините ослободува. Институција која дава еднакви шанси и на обвинетите и на обвинителите!

Се надевам Манојил, Доцев, Соколов, Гојко, Б. Змејковски..... ке ми одговорат зошто тие као "ОСНОВАЧИ" не вршеа притисок врз партискиот врв за спроведување на лустрација според препораките содржани во Резолуциите на Советот на Европа.

 

 

Read 3827 times