Monthly Archives: August 2016

No Thumbnail

ЛАГИТЕ И МАНИПУЛАЦИИТЕ ЕДИНСТВЕНИ АРГУМЕНТИ НА РИЗАОВ И АНДОВ

Јордан Петровски28.08.2016 Деновиве се води полемика околу одлуката на Управниот суд за поништување на решенијата за лустрирање на дваесетина лустрирани лица.  И како што е обичај во Македонија, ОПШТЕСТВЕНО ПОЛИТИЧКИТЕ  работници во медиумите и ЕКСПЕРТСЛУГИТЕ, наместо да укажат каде е вистинскиот проблем  ЗА НЕУСПЕХОТ НА

No Thumbnail

НОЕВИ

Емилија Лазаревска 27.08.2016 Што ми требаше да ја отворам оваа вест,ми беше првата мисла што ми дојде на ум кога почнав да ја читам. Сакав веднаш да кликнам и да ја отстранам од моето видно поле,но сфатив дека тоа е мојата линија на помал отпор

No Thumbnail

Професионализмот и натаму e „мисловна именка“ за македонското новинарство

  вон. проф. д-р Дејан Донев 24 Август 2016 Уште пред етиката да стане нераздвоен дел од новинарската професија, историски анализирано, главната теза за неморалните практики беше дека новинарството не е професија. Денес, истата теза и дилеми се повторно на маса: дали новинарството, без професионализам,

No Thumbnail

КОНСЕНЗУС

Емилија Лазаревска 25.08.2016 Јас, Емилија Лазаревска, дипломиран журналист и долгогодишен новинар и уредник, со моментален професионален статус-технолошки вишок, барам, политичарите да престанат да не бранат веќе. И додека се мачев неколку минути како најефектно да го почнам овој текст, по десетти пат ја читам информацијата

No Thumbnail

„Интелектуалците“ како доказ за потребата од Лустрација

  Пишува Душан Петровски 24-08-2011 Низ изминатите седумдесетина години, во Македонија се негува опак систем на напредување, кој не ги вреднува поедниците според нивните вредности и способности, кои треба да придонесуваат кон своите и заедничките интереси посветувајќи се на занаетите за кои се најсоодветни. Напротив,

No Thumbnail

КАКВА ДЕМОКРАТИЈА И СЛОБОДА КЕ ВРАЌА СДСМ АКО НЕ ГО СПОМЕНУВА ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ

Јордан Петровски 23.08.2016 Денеска Заев и неговата дружина, ВРАЌАЧИТЕ на ДЕМОКРАТИЈАТА и СЛОБОДАТА, не пуштија ниту глас, ниту ништо по повод 23 АВГУСТ-ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ. Покрај СДСМ молк и на НВО ата!! Зар ова не е јасна порака кој

No Thumbnail

КАКВА ДЕМОКРАТИЈА И СЛОБОДА КЕ ВРАЌА СДСМ АКО НЕ ГО СПОМЕНУВА ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ

Јордан Петровски 23.08.2016 Денеска Заев и неговата дружина, ВРАЌАЧИТЕ на ДЕМОКРАТИЈАТА и СЛОБОДАТА, не пуштија ниту глас, ниту ништо по повод 23 АВГУСТ-ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ. Покрај СДСМ молк и на НВО ата!! Зар ова не е јасна порака кој

No Thumbnail

АКО САКАМЕ ДЕМОКРАТИЈА И СЛОБОДА КОМУНИСТИЧКИТЕ ЗЛОСТОРИ НЕМОЖЕ И НЕСМЕАТ ДА ОСТАНАТ НЕКАЗНЕТИ!

Јордан Петровски18.08.2016 Од Ризаов и Ризаовци неможе да се очекува инакво објаснување за немањето потреба од спроведување на лустрација во Македонија освен со  фалба на Југославија, поточно со манипулација и лага дека се прави обид Македонија и Југославија да се изедначат со режимите на Исток, Русија,

No Thumbnail

ДУПЛО ДРСКО

Емилија Лазаревска 10.08.2016 Дрскост! Ова не е ништо друго,туку церекање во лице на настраданите, несреќните, на сите нас! Кога се знае дека поплавата, стихијата, неконтролираните води, однесоа човечки животи- нечии мајки ,татковци,браќа,сестри,синови, ќерки,најмилите,најсаканите,и дека тоа не е само природна катастрофа,божја волја,туку дека во голема мера

No Thumbnail

ДАЛИ ДА ВЕРУВАМЕ НА ЗБОРОВИТЕ НА ЗАЕВ ИЛИ НА ДЕЛАТА НА ШАРЕНИТЕ РЕОЛУЦИОНЕРИ

Јордан Петровски04.08.2016 Дел, сакам да верувам дека е мал дел од “ШАРЕНАТА РЕВОЛУЦИЈА” деновиве направи сериозна манипулација со која сакаше да прикаже дека луѓе блиски, можеби сите се и членови, до ВМРО ДПМНЕ се тие кои “плукаат” врз светите ликови од Македонската историја.Имено на Фејсбук