Monthly Archives: September 2015

No Thumbnail

ГРУЈО Е УМРЕН, ЌЕ НАДРАПА И ЗАЕВ – ШТО ЌЕ БИДЕ НА ИЗБОРИТЕ?

По она како Буш го тапшаше Грујо по рамото и грбот, кога Грујо му врачи орден, не ветува ништо добро за блиската иднина на Грујо. Како викаат: Од толку тапшање по рамо на крај остануваат само болка и модрици, а може и рамото да ти

No Thumbnail

Armoire de fer

Последниот француски крал Луј 16ти заврши неславно, а со него и илјадагодишната француска монархија. Неговиот пад го донесе републиканизмот на јавна сцена. Зошто е значајна и поучна неговата судбина? Изразот “armoire de fer“ или преведено “железните гради/ железниот кабинет“ се однесува на неговата тајна соба

No Thumbnail

ПИТОН ЗА ГРУЈО – КРАЈОТ НА ЕДЕН ДИКТАТОР НА БАНДАШИ

Многу е недоквакано што уште не сфаќаме колку висока цена ќе платиме зашто како народ премногу лесно се потчинуваме на секој искомплексиран бандит кој од позиција на премиер ни се обраќа на нашите најниски нагони, кој ги поттикнува нашите најлоши маани и стравови, кој нѐ

No Thumbnail

ЕМ БУГАРСКИ ВРХОВИСТ ЕМ УДБАШ

  Јордан Петровски 18.09.2015     Што се нема човек да прочита?? и после прочитаното да се запраша дали авторот на напишаното го прочитал тоа што го пишува или пак авторот мислел дека читачката публика на која цели е толку глупава па нема да согледа

No Thumbnail

Зошто нема и нема да има лустрација!!

Овој мој стар текст го преобјавувам за да укажам што ке се случи со ветувањето на Заев за враќање на слободата и демократијата. Без да се суди на Глигоров и Црвенковски и нивните пулени, Фрчковски, Богоевски, Верушевски, Аврамовски, …. ке нема ни С од слобода

No Thumbnail

ИНЦИДЕНТОТ СО ФОКЕРОТ

Приказнава што ќе ја прочитате е фасцинантна. Знам колку бев шокиран кога првпат ја чув, па верувам секого ќе остави со подотворена уста. Знам и тоа, ретко кој кај нас ја има чуено, а уште поретки се оние кои би поверувале во неа дури и

No Thumbnail

ПОСЛЕДЕН ОБРОК – ЗНАЕМЕ ЛИ КАКВИ ЛЕКОВИ ПИЕМЕ?

Секој лек мора да го задоволи критериумот за сигурност и нештетност како услов да биде регистриран и пуштен во продажба. Но треба да се знае, таа сигурност никогаш не е апсолутна, туку подрабира некое прифатливо ниво на ризик. Лековите можат да предизвикаат сериозни оштетувања на

No Thumbnail

ЛУД СИ ЗА СИТЕ ПАРИ, ЖИМИ ТЕБЕ!

Порастоше пилиќи, појебаше квочке, велат северните ни комшии. Ама изледа Груевски го подметнувале на повеќе квачки да го лежат, а кога не можеле тие, изгледа го лежел и петелот. Барем таков впечаток добив според говорот што го спука по повод Денот на (не)зависноста на Македонија.

No Thumbnail

ВИСТИНАТА ЗА ВОЈНАТА ВО ДИВО НАСЕЉЕ

Ова што ќе го прочитате не го земајте здраво за готово, но ќе го пренесам од збор до збор, онака како што ми беше кажано, а ќе го пренесам зашто тие тврдења имаат логика и пасент се вклопуваат во она што би можело да биде

No Thumbnail

ЗА РОДИТЕЛИТЕ И УПИКУВАЊЕТО КАЈ УЧИТЕЛКИТЕ

Еве што се случи. Ќерка ми тргна во второ оделение и ко што е ред отидовме на родителска средба. Во еден момент една родителка, претседател на родителскиот одбор реферираше дека акцијата за кречење на училницата со менување на инсталациите била успешно завршена и останале плус