Monthly Archives: August 2015

No Thumbnail

23 АВГУСТ-ЕВРОПСКИ ДЕН НА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ

Јордан Петровски 22.08.2015 Во Макеонија за жал овој ден сеуште не се одбележува. Неодбележувањето на овој ден јасно укажува дека Македонија е сеуште држава која не се ослободила од тоталитарната комунистичка власт. Се надевам дека во најскоро во Македонија ке се спроведе “НИНБЕРШКИ ПРОЦЕС”, процес на

No Thumbnail

Досијета на главните кодоши и на кодошените се во Белград

Зошто нема лустрација? 30 септември 2010 Наш Бранче, инаку, имал многу голема доверба во Калиниќ, Калиниќ во Среќкo, Среќко во Чедо, Чедо во Змејко, Змејко во ВМРО… А во сите нив најмногу доверба имал Вања Бокан зет на генерал Недељковиќ…Во Бокан, многу верувал Баџо, а

No Thumbnail

ГОЈКО ЈАКОВЛЕВСКИ ДО 16.05.1990 НЕ ЗНАЕЛ ЗА ФОРМИРАЊЕТО НА ДПМНЕ !!??

Јордан Петровски 20.08.2015              Како беше формирана партијата ВМРО-ДПМНЕ ГОЈКО ЈАКОВЛЕВСКИ Со Богдановски, Георгиевски, Змејковски и Транталовски три дена разговаравме за формирањето национална партија БЕРЛИН – Неодамна во Скопје беше промовирана книгата „Четврта емигрантска Македонија“ на публицистот Ставре Џиков. Овој

No Thumbnail

ДРАГАН БОГДАНОВСКИ СОРАБОТНИК НА УДБА!!??

Јордан Петровски 20.08.2015 Посетата на Драган Богдановски на Канада помеѓу двата изборни круга е многу нелогична, нелогична е од причина што диаспората не гласа, значи целта на посетата не е изборна кампања. Што било толку битно Драган да е во Канада а не е во

No Thumbnail

ДАЛИ ГРУЕВСКИ КЕ ГО ИСКОРИСТИ АДУТОТ КОЈ МУ ГО ДАДЕ ВЛАДЕ МИЛЧИН ??

Јордан Петровски 19.08.2015 Според тоа, органите на државна безбедност и нивните соработници, информатори работеле во согласност наведените прописи како и налозите и ПОТРЕБИТЕ НА ВЛАДИТЕ. Што е, впрочем, иста ситуација и сега.! Цитираното е дел од иницијативата со која Фондација Отворено Општество Македонија, потпишана од

No Thumbnail

ТУРБО ФОЛК

Турбо фолкот не е нешто што се однесува само на музиката. Тој е широк социјален, политички и културен феномен. И секогаш кога се оттргнувал од контрола и го земал приматот во една заедница станувал вовед во нова голема катастрофа. Тие ескалирани искуства со турбо-фолкот ни

No Thumbnail

НЕМА ИДОЛИ, ОСТАНАА САМО ИДЕАЛИТЕ

Владимир Костовски 23.03.2010 Човечкиот материјал е расиплив. Тоа е стара вистина. Но, оние што ја кроеја политичката сцена и Македонија во транзицијата, посебно внимавале политичката елита да биде од најрасипливот можен материјал. Причината е едноставна. Некој од „автохтоните“ лидери на главните политички партии, да не

No Thumbnail

ОТРОВНАТА УБАВА ЖЕНА

Последниве месеци сме сведоци на распадот на безбеносниот систем на Македонија. Прво слушнавме како режимот на Груевски брутално се пресметувал и ги следел своите најжестоки противници максимално злоупотребувајќи ја ДБК исклучиво за лични и партиски интереси, а потоа чувме како истата таа служба со прст

No Thumbnail

ПРОРОШТВО: МАКЕДОНИЈА – РАЈ ПОД ВОДА

Од вчера Прилеп и Тетово станаа градови-побратими со Атлантида. Нека е честито. Уште еден успех на владата на РМ. Сега излезе на видело визионерскиот потег на Коце кога изгради кораби на Вардар и кога стави тушеви, плажи и палми. Се чека само уште едно невреме

No Thumbnail

ПРДЕЖОТ ГРОМ И ИЛИНДЕНЦИТЕ

02.08.2015 Груевски сака да се фали. Тоа е одамна познато. И таа карактеристика на неговиот нарцисоиден табиет еден ден ќе сведочи против него, ако собереме сили како народ и наместо да градиме култ кон некоја личност, конечно да поставиме поправеден политички и општествен систем базиран