Category Archives: Лустрација

No Thumbnail

Томас Марктерт: „Досиејата ја менуваат сликата“

известува Душан Петровски 21-12-2012Деновиве Европската Комисија за Демократија преку Право (Венецијанска Комисија) се произнесе со Мислење во однос на Закон за определување на ограничувачка мерка за вршење на јавна должност (Лустрација) по барање поднесено од Уставен Суд на РМ.             

No Thumbnail

The Purge That Never Comes

Dušan Petrovski 30.06.2012 Greece’s current financial woes brought forward many examples of bureaucratic waste of sheer madness. One is the now famous Commission for the Management of Lake Copais, whose members were happily cashing in government cheques 53 years after Lake Copais has dried out.

No Thumbnail

ИЗЈАВИ КОИ ЈА ПОПРЕЧУВААТ ДЕМОКРАТИЗАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА !!

Реакција  на саботната анализа под наслов “Подривање на безбедносните служби?”   Текстот е објавен во:    MAKDENES     октомври 06, 2014 ЛУСТРАЦИЈАТА Е НЕМИНОВНОСТ ЗА МАКЕДОНИЈА На членовите и симаптизерите на СДСМ и ДПМНЕ не им пречат злосторите што едноумниот тоталитарен систем ги направил и сеуште

No Thumbnail

ПОСВЕТЕНО НА ТОМЕ АЏИЕВ-ДОКОЛКУ ПАМЕТНИТЕ ПРОГОВОРАТ БУДАЛИТЕ ЌЕ МОРА ДА ЗАМОЛЧАТ

Сигурно сте се запрашале доста пати во минативе 23 години ,кој с‘е ја води Македонија, многумина од срам забегаја низ белиот свет , другите ,т.е дел од нив кој секогаш се со власта -камелеони , и секако она група на луѓе кој секогаш се бунтовници

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ЛУСТРИРАЊЕ НА ЈОРДАН МИЈАЛКОВ

11.09.2014 Деновиве, Маноил-Мане Јаковлевски на ФБ објави документ од кој се гледа дека бил прислушкуван. Прислушкувањето било во времето кога министер на полицијата бил сега веке починатиот Јордан Мијалков, јас дојдов до РЕШЕНИЕТО за прислушкување. Решението за прислушкување спред правилникот за работа на ДБК единствено

No Thumbnail

ЛУСТРАЦИЈА ЗА НАЦИОНАЛНО ПОМИРУВАЊЕ

Сон за новото македонско општество пишуваат Дане Поповски и Јордан Петровски (Групација на Ветерани Дисиденти при Комитетот за Демократизација на Република Македонија)   Клучно за македонската Лустрацијата за Народно помирување е конечно да го исклучи анитмакедонскиот елемент од управителството на државата. Значи, да се откријат

МАКЕДОНСКАТА ЛУСТРАЦИА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГИ ИЗМИЕ ОКРВАВЕНИТЕ РАЦЕ НА ЗЛОСТОРНИЦИТЕ 3

Благодарение на некои умни,објективни луѓе, Советот на Европа донесе одлуки да ги осуди двата типови на режими кои во дваесетиот век на светот му донесоа дотогаш невиден злостор, запечатен со систематско уништување на животи, наци-фашизмот и комунизмот. Фашизмот беше осуден и забранет а креаторите и

МАКЕДОНСКАТА ЛУСТРАЦИА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГИ ИЗМИЕ ОКРВАВЕНИТЕ РАЦЕ НА ЗЛОСТОРНИЦИТЕ 3

Благодарение на некои умни,објективни луѓе, Советот на Европа донесе одлуки да ги осуди двата типови на режими кои во дваесетиот век на светот му донесоа дотогаш невиден злостор, запечатен со систематско уништување на животи, наци-фашизмот и комунизмот. Фашизмот беше осуден и забранет а креаторите и

МАКЕДОНСКАТА ЛУСТРАЦИА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГИ ИЗМИЕ ОКРВАВЕНИТЕ РАЦЕ НА ЗЛОСТОРНИЦИТЕ 2

Да е само Илија и ДПМНЕ проблемот ке се надмине. Кога двајцата лажни лути противници, кога е во прашање демонтажата на тоталитарниот едноумен комуњарски систем имат иста цел–по секоја цена да нема лустарација–многу е тешко да се прозре играта, а уште потешко е да се

No Thumbnail

МАКЕДОНСКАТА ЛУСТРАЦИА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГИ ИЗМИЕ ОКРВАВЕНИТЕ РАЦЕ НА ЗЛОСТОРНИЦИТЕ

Во последниве недели повторно лустрациата е актуелна тема. Но од старото клише на лаги и манипулации од двете комуњарски групировки Сталинистите од ДПМНЕ и Титовстите од СДСМ нема инаква понуда освен онаа што го прават со години наназад, да се забошоти вистинска лустрација. Лустарација каква