Category Archives: Колумни

No Thumbnail

РЕЖИМ КАКО КОНСТАНТА!

  06.11.2011 Глупаво е да се зборува дека во Македонија сега владее режим наместо влада или дека сега, со Груевски, работите драстично се смениле и од демократија сме станале тоталитаризам. Тоа можат да го кажат само злобни луѓе без два грама мозок, кои не се

No Thumbnail

ТЕРОРИСТИ ВО МРЕЖАСТИ ЧОРАПИ – НАПАДОТ НА ПОЛИЦИСКАТА СТАНИЦА

Три пара гаќи сменив додека го следев обраќањето до јавноста на портпаролот на МВР Иво Котевски. У живот појше не сум се исплашил, ако не се смета она кога една скопска лудача ме врза гол со лисици за оградата на терасата, као за сексуална предигра

No Thumbnail

И ЗАЕВ ЌЕ ГО НАЈДАТ ВО ЕНДЕК КАКО НИКОЛА… ИЛИ МОЖЕБИ НЕ?

Видовте ли конечно кои се вистинските господари на Македонија? Излезе на те-ве германската амбасадорка во нашата земја и од небо па во ребра побара оставки на сите протагонисти и статисти во прислушуваните разговори кои ги објави опозицијата. Во светот на дипломатијата тоа е крајно непримерен

No Thumbnail

Зошто не сум „анти-фашист“?

Кога сојузничките војски на денешен ден пред 70 години ја срушија хитлеровата тиранија, веројатно не ни верувале каков перверзен облик ќе добие нивната идеа за физичка и идеолошка деструкција на фашизмот во сите негови облици. Но пред да се зафатиме со демаскирањето на анти-фашизмот во

No Thumbnail

ФИЈАСКОТО НА ДИВАТА ДРЖАВА, ВО ДИВАТА НАСЕЛБА

Фијаско. Нема поприкладен збор да се опише резултатот од вчерашната акција на полицијата во Куманово во обид да неутрализира добро обучена и уште подобро утврдена група терористи. Осум загинати полицајци и преку триесет ранети, некои потешко. За само еден ден. Колку цивили се загинати, нема

No Thumbnail

ГРУЈОВИОТ ТИТАНИК ТОНЕ – ОСТАВКИ!

Наредба си е наредба. Така е кога вујче Сем заповеда во банана-држава и никако поинаку. Вчера некаде околу пладне, а може беше и „точно на пладне“, зашто тој термин баш е каубојски, ко од вестерн филм, американскиот амбасадор во Македонија, веднаш по средбата со Груевски

No Thumbnail

Лебедовото езеро на македонскиот расколнички ум

 Борис Камчев 16.05.2015     Не случајно ги одбрав датумите на мојот престој изминативе две недели во Македонија. Сакав да се апстрахирам од неподносливата атмосфера на самопреценување, поделби и сеопшта милитаризација што владееше во Русија во предвечерјето на одбележувањето на 70-годишнината од победата над нацистичка Германија.

No Thumbnail

ОБЕДИНУВАЧКИ КОД !! ГЕНЕТСКИ ПРОБЛЕМ ИЛИ……….. !?

Што сакам да ви кажам со ова !? Јас верувам дека кај Албанците во Македонија нема дилема дека тоа што се случи во Саботата во Дива Населба во Куманово е чиста игра на владејачката коалиција за да се задржи нивната Коста Конкордија од тонење барем

No Thumbnail

А ДА ИМАМЕ ВОЈНА, А?

Кроце покроце влеговме меѓу петте топ вести во известувањето на светските медиуми, веднаш по извештаите од состојбите во Украина и во таканаречената Исламска Држава. Тоа е резултатот од бомбите на Заев, кои инфантилниот Груевски и неговата пропаганда и понатаму се обидуваат да ги претстават како

No Thumbnail

И АЛАСАТ ЧУВАР НА ЕДНОУМНИОТ ТОТАЛИТАРЕН СИСТЕМ ?!

Јордан Петровски 26.05.2015 Деновиве , поточно на 03.04.2015 во емисијата 360 степени, тема на дискусија беше лусрирањето на уредничката на ФОКУС госпоѓата Јадранка Костова. Во емисијата за да се даде пример за селективноста во лустрацијата беше посочена мојата иницијатива за лустрирање на поранешниот министер на