QUO VADIS МАКЕДОНИЈА

 

Злате Мирчевски 03.04.2017

Албанската платформа, тиранска ли е , скопска ли е, небитно го уништи сдс-м и грајѓанскиот концепт на Заев и сдс-м.Оваа денешна изјава на Бушати само го дозакопува Заев и сдс-м. Неможе сдс-м да добие толку албански гласови колку што ке загуби македонски заради оваа платформа и долевање на огин од дипломати и политичари од Албанија и Косово околу платформата. Американците имаат една убава изрека за вакви ситуации, ЗА ТАНГО ТРЕБА ДВАЈЦА. Неможеш да градиш граѓански концепт согласно уставот, ако едната страна во ,,тангото‘‘ промивира етнички и национален концепт. КРАТКО И ЈАСНО. Албанскиот блок партии знаат дека во моментов таа платформа е кочница ама упорно не ја оставаат настрана за некое порелаксирано време да се отвори дебата а пак Заев упорно не ја отфрла без оглед што знае дека со платформата Заев и сдс-м губи во ситуација кога врз платформата се долева огин и од Албанија и Косово.Нај нејасни во моментов се оние контингнет албански гласачи кој гласот на 11 Декември го дадоа за сдс-м,за живот за граѓанска Македонија,за расчистување со криминалот на дпмне и дуи и несакаат дпмне и понатаму да ја води државава и знаат дека платформата е кочница голема за да се разлизира се ова ,но упорно и упорно се и риба и девојка,упорно сакаат да носат две лубеници под една мишка. И платформата да остане на сила ,која му дава изнфузија на режимот на дпмне и понатаму да опстојува на сила и аргументи на Иванов за недавање на мандатот и дпмне со дуи да ја прекинат идилата долга 9 години и граѓански концепт за живот во Македонија и расчистување со криминал..Едно со друго не оди. Вака испајѓа дека гласот даден за сдс-м на 11 Декември вие лицемерен,ако сте за граѓански концепт,соберете сила и отфрлетеја етничката платформа во моментов,дека она: НЕ за федерализја ТУКУ сакам канализација- пајѓа во моментов,затоа што платформата има точки кои задираат во уставот. Нај симпоматичен беше сега скоро Африм Гаши од Беса на Телма: АКО ЈА ОТФРЛИМЕ ПЛАТФОРМАТА КЕ БИДЕМЕ ПРОГЛАСЕНИ ЗА ПРЕДАВНИЦИ. Сега вака испаѓа дека топката на ,,ПРЕДАВСТВО‘‘ е префлена кај сдс-м. Не сум видел,прочитал,слушнал ,остајте на страна албански политичари во Македонија,туку оној НЕпартиски дел од албанците во Македонија,аналитичари,граѓански здруженија,граѓани да речат јавно: ЈАС СУМ ПРОТИВ ПЛАТФОРМАТА. Како хор се сложни во еден глас. Дпмне излезе вчера со некаква платформа,остајте содржината на страна: НО КАЈ НАС ОДМА СЕ ЈАВИ РАЗНОГЛАСИЕ. Кај албанците околу платформата и покрај тоа што има спорни делови,лошо стокмени итн СЕПАК НЕМА РАЗНОГЛАСИЕ . Е тоа е таа разлика и каде ние губиме а каде тие добиваат. Ова е проблемот на сите проблеми според мене !?! Левицата и Десницата во Македонија од 1990 па до денес 2017 год. немаат заедничка црвена линија по основни национални прашања. Северен и Јужен пол се во тој поглед. А што е уште пострашно, РАЗНОГЛАСИЕТО не е од практични причини,подобар предлог,подобар концепт,подобра идеја......ТУКУ ЧИСТО ОД ИНАЕТ ОД ДЛАБОКА ИДЕОЛОШКА ПОДЕЛЕНОСТ.

Read 648 times