ПАТОТ ДО РУШЕЊЕ НА ГРУЕВСКИ БЕЗ СОСТАВУВАЊЕ НА ВЛАДА И БЕЗ НОВИ ИЗБОРИ


[Image: E62E738E-1A92-42BC-ABBA-B8B1B8B4115C_w987_r1_s.jpg]

 

Јордан Петровски 29.01.2017

Спред мое размислување патот како да му се застане на патот на самоволието на Груевски е конституирање на Собранието.

Тоа треба да се стори уште "утре". Ако Груевски го изгуби најбитниот столб, законодавната власт, Собранието, неговата позиција ке заслабне сериозно.
Собранието ке може да носи закони  за кои не е потребно двотретинско мнозинство и со такви закони да ја ограничува моќта на владата на Груевски, која тој размислува да остане и да ги спроведе новите избори или да остане се додека се игра играта со давање на мандат од страна на Иванов на партијата ДПМНЕ! Правило кое го воспостави Глигоров.
Ваквиот предлог од страна на СДССМ до ДУИ, БЕСА, Aлијансата и ДПА ке истера на чистина и уште една битна работа а тоа е, кои партии на Албанците навстина се подготвени да не го подржуваат Груевски.

Председател на Собранието треба да биде од СДСМ бидејки тие имаат најголем број на пратеници а целата работа на собранието да биде врзана за развластување на Груевски, продолжување на мандатот на СЈО, ако има можност формиање на специјално судско оделенеи и подготовка на нови избори.

Read 2822 times