// // // // // 27.06.2005 Неодамна промовираната книга „Се за Македонија” којашто содржи документи и писма на Тодор Александров и ВМРО во периодот 1919 - 1924 година ја разбранува јавноста, а се јавија и...

(ЛУДИЛОТО НА ЛИДЕРОТ И НЕГОВИТЕ ПОДАНИЦИ) Си беше еднаш еден цар, толку голем, а толку мал. Мал зашто влегол во три броја поголеми кондури, а се правел на триипол дека му се пасент. Значи животот што го живеел премногу ја н...

11.09.2014 Деновиве, Маноил-Мане Јаковлевски на ФБ објави документ од кој се гледа дека бил прислушкуван. Прислушкувањето било во времето кога министер на полицијата бил сега веке починатиот Јордан Мијалков, јас дојдов до ...

Поврзано со бранoт апсење во Косово, Албанија, белким сега е соодветен момент да владите на овие две земји достават барање до ОБСЕ за започнување на процедура на преименување на нивните мисии во Приштина и Тирана во Мис...

Путин му ја украл идеата на која можеби и докторирал Сашо Орданoски, имено Орданоски пред некоја година предлагаше власта да издава одобрение кои може да биде приклучен на интернет. Путин малку ја модификувал идеата. R...

Тешко на тие мајки првачиња на школо што пратија, зашто најсреќни на првиот училишен ден беа татковците. Ги гледаш татковциве цело време нешто снимаат со мобилни и камери и природно ти доаѓа да помислиш дека ги снимаат ...

Академик Иван Катарџиев (73 ) е еден од основоположниците на македонската историска наука. Се смета за веројатно најдобриот познавач на збиднувањата од крајот на минатиот и од првата половина од овој век и за експерт за ...

BEOGRAD PREUZIMA VODSTVO U REGIJI? Nakon sastanka u Berlinu Hrvatska gubi ulogu lidera ·        AFP/CROPIX Autor Augistin Palokaj Političari i diplomati analiziraju poruke sastanka čelnika zemalja regije koji je sazvala kancelarka Angela Merkel Summit o Zapadnom Balkanu, održan u petak u Berlinu, dužnosnici EU vide kao moguću prekretnicu za budući proces proširenja Europske unije...