Macedonian Albanian Croatian Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

НЕКА КРШИ ГЛАВА, НЕ МУ ПИШУВАЈТЕ ПИСМА!


[Image: 333btar.jpg]
Пред точно две години напишав писмо-колумна и го адресирав до Грујо. Во писмото му го кажав сѐ она што би му го кажал да имам прилика да го сретнам во живо, што е малку остварливо. Писмото стана голем хит на интернет-порталите, кои го пренесуваа ко детска сипаница еден на друг. Го прочитаа околу пеесет илјади луѓе и имаше жестоки реакции „за и против“. Оттогаш до сега прочитав барем уште десет писма од други автори адресирани до Пастирот, а кои ги објавуваа печатените или интернет медиумите. Пишувањето писма до Грујо некако стана тренд на автентичната интелектуална малубројна елита и онаа побројната псеудоинтелектуална армада која суштински искажува и штити ставови на други политички партии кои не партиципираат во оваа власт. Како и да е, не ми е муабетот дали писмата кои се изнапишаа беа подобри или полоши од моето, туку за друго станува збор.

[Image: kclam9.jpg]

Ми изгледа дека потребата да му се пише на Пастирот произлегува од несовладливото чувство на немоќ кај поединецот да стори нешто и да ги смени работите во земјава според сопствената замисла. Воопшто не се сомневам во тоа дека Грујо ги чита писмата. Ги чита илјада одсто. Е сега, може да ги чита и малку фризирани откако ќе поминат низ рацете на оној веќе популарниот Ценатар за лаги и манипулации на ДПМНЕ, како превентива да не му го спуштат премногу шеќерот, но секако ги чита. Само проблемот е што не постапува според сугестиите кои му се нудат преку тие писма. Неговото его е толку нараснато што Водно му е до колена. Да го доведеш во Скопје најголемиот црнечки порно-глумец на чија душа лежат барем три илјади дефлорирани девици, тешко дека ќе може да го дупне пастировиот его-химен.

Има пак и некои кои пишуваат за него во трето лице, го критикуваат за потезите што ги влече, но сепак му велат браво за тоа каков апартат за манипулација создал и како стручно го влече својот народ за нос. За такви психопатски далавери, драги мои, не се вели браво! Тоа е исто како на транзициски тајкун да му кажеш: Браво за тоа како се снајде на времето, кога ја покраде компанијата и вработените на кои им беше директор! Не само што е грев е да се величаат нискостите на духот, туку со тоа им давате лош пример на вашите деца и идните генерации. Злото мора да се казни, не да се велича. А можеби, муабетот на таквите скрибомани им е: Кој ни е крив кога нам и на нашите од нашата партија не ни текна на манипулација од таков обем тогаш кога бевме на власт! Они си знаат. Туку да се вратам на Пастирот...

Што да кажеш за човек кого мува не го лази за цел дијапазон критики кои ги доби за изминативе осум години од домашни и странски добронамерни критичари и обични луѓе? За цел свет Македонија стана темен вилает за слободата на говорот, медиумите и информирањето, само за него и неговите газолижачи тоа не е така. Цел свет пишува за новата свилена диктатура која се роди во Македонија и во која на перфиден начин се газат човековите права, само за него и неговите полтрони сѐ е во најдобар ред. Цел свет ни удира пацки за корумпираното судство и судиите, само за него и неговите гавази тоа е непријателска пропаганда со која сака да ѝ се наштети на државата. Цел свет е сигурен дека снимката од негвото на-ти-го-дај-ми-го со газда Нини е автентична, само тој деновие се прави луд и тврди дека „тази дупка, не е дупка“! Деновиве еден куп обични луѓе кукаат на анкетите на Телма телевизија и по интернет порталите дека нова фонтана на плоштадот значи уште поголемо натрупување на веќе пренатрупаниот плоштад, а Пастирот и неговите малоумни соработници тврдат дека фонтаната од два милиони евра е токму за граѓаните на Македонија. За кои граѓани црни Грујо? За оние што те молат да ја напуштиш таа идиотска идеја за нова фонтана на плоштадот? За кој андрак ви е таа фонтана? За во неа да се пораѓаат армија нови родилки кои ќе го зголемат наталитетот на оваа од Господ напуштена земја Македонија?

Во меѓувреме една Македонка која живеела во Уганда, а која по сила на приликите се вратила овде на кратко, но во тој краток престој ѝ бил дијагностициран канцер, преку едно интервју го прашува нашиот драг Пастир, зошто парите што ќе се фукнат за таа факинг фонтана, не се пренаменат за болните од рак како не би ги осиромашувале блиските во желбата да се излечат или барем малку да си го продолжат престојот меѓу своите. Тоа е вистинското прашање за секоја од стотиците глупости кои ги направија преодбениците на чело со Грујо. Каков народ, какви ебани граѓани? Него и неговите ги боли уво за народот! Поголем доказ од ова нема!

Затоа не му пишувајте повеќе писма. Ниту нему, ниту на неговите ебиветри кои глумат министри. Нека кршат глава. Секое ваше писмо го зголемува неговиот презир кон вас и уште повеќе го дуе неговото его за чувството за сопствената големина. Неспособните и психопатите не го препознаваат гласот на разумот дури и со инка некој да им го сипа во мозокот. Од друга страна пак, колку повеќе егото му расте и колку помалку со стапалата го допира тлото, до толку поголеми се шансите да биде урнат и од мало ветре. И тоа ќе биде, оти на лагата ѝ се кратки нозете. И многу поголеми фраери од него биле детронизирани преку ноќ, тоа треба да го знае. Затоа не му пишувајте повеќе. Оставете го сам да си пука во колената. Ќе дојде ден кога тој и неговите и онака ќе платат висока цена за сите страдања во кои го втурнаа и во кои допрва ќе го втурнат својот народ.

Сашо Тасевски

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без дозвола од редакцијата на КОТЛЕ