Macedonian Albanian Croatian Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

МОНСТРУМОТ ЌЕ УДРИ ПАК


[Image: 333btar.jpg]

Секоја друга пресуда освен доживотен затвор ќе беше неправедна кон роднините на смислено егзекутираните матуранти кај Смилковското Езеро. Секоја друга пресуда од најстрогата која ја содржи нашето казнен систем ќе беше криминална и против-државна, зашто убиството на матурантите беше токму тоа, против-државен терористички акт за да се внесе паника меѓу населението и да се дестабилизира безбедноста во државата.[Image: 16baalg.jpg]

            Она што мене ми пречи е што казната за такво или слично дело не е смрт, зашто како општество и држава стануваме зрели за такви казни, од причини што безбедноста на државата е на стаклени нозе, радикалниот ислам одамна е инсталиран во Македонија, а освен тоа, сиромаштијата рапидно расте па сѐ повеќе криминал и психопати ќе ги заплиснат нашите улици. Сведоци сте на тоа, почнавме да генерираме сериски убијци и сериски силувачи како оној новинарот и оние млади кичевчани кои неколку месеци го држеа Кичево во паника со своите силувања и убиства на постари дами. Да не зборувам пак за сѐ почестите случаи на педофилија, инцест и малолетничка проституција. Тоа јавно не се кажува, но Македонија може да се пофали со висок степен на убиства и криминал во европски рамки, ако се земе во предвид големината на нејзината територија и бројот на населениоето. И допрва тој степен рапидно ќе расте. Но, за Монструм ми е муабетот.

            Цврсто стојам на ставот дека смртната казна мора да ја воведеме во нашата судско-казнена пракса, зашто во оној којшто направил толку тешко и крволочно казнено дело, верувајте, не останала ниту трочка човечност. Таквиот убиец е предатор кој ќе убие секогаш кога ќе му се укаже можност за тоа, а неговата совест е исклучена. Не постои таква казна поинаква од смртната која може да го смени и да го направи подобар човек. Таквите предатори се непоправливи и опасни дури и за своите затворски цимери и чуварите.

            Е сега, бидејќи убијците се муџахедини и тренирани да убијат било кого без око да им трепне, а родени се или живеат овде во Македонија, лесно може да се претпостави дека не се единствените. Од она што јас го знам, претпоставувам дека предатори како нив, кои наводно се борат за Алах, во Македонија има барем уште триесетина кои слободно шетаат низ улиците на Скопје, Тетово и Куманово. Тие се организирани во мали ударни терористички групи од тројца или петмина, а зад нив постои цела мрежа на јатаци, кои честопати и не знаат кому и зошто му помагаат. Во ова воопшто немојте да се сомневате, зашто после 2001 година, активностите на тие групи никогаш и не престанаа, а еднаш сум имал чест преку двоглед да ги набљудувам нивните вежбовни активности во близина на Кодра Фура, на наша територија и не бев изненаден од тоа што го гледам зашто од порано бев свесен дека нашата држава никогаш не стекна капацитет да се справи со овие групи. И сите надлежни знаат за нив и сите тие, повеќе од деценијаипол молчат за тоа, а безбедноста на државава во нивните извештаи е секогаш на највисоко ниво. Гомненици! Најобично срање!

            И пак ќе кажам нешто што еднаш веќе сум го кажал, поточно, сум го пишал во еден статус на фејсбук кога се случи масакрот кај Смилковци. Пишав дека оваа држава уште долго време нема да ги приведе најсвирепите од убијците на младинците и да ги изнесе на суд. Тоа и се случи. Убеден сум дека оние кои се осудени на доживотен затвор се само јатаците или оние кои давале логистика на терористичката група и помогнале истата да се извлече на безбедно, надвор од државава. Можно е директните виновници како оние најспоменуваните двајца кои наводно лежат затвор во Косово за некое помало дело и уште два-тројца од нив, веќе да ги спремаат за други задачи некаде по балканов или пошироко во светов, такашто тешко да ги видиме зад рашетки во некој македонски затвор. До која мера тоа ќе ја зголеми болката на роднините на убиените матуранти проценете сами, кога и онака веќе трикратно повеќе страдаат штом сфатија дека нашата држава нема капацитет да се справи со добро организирани терористички групи, да ги осуети или пак веднаш по терористичкиот акт да ги приведе и осуди.

            Затоа, велам, оваа или некоја идна власт мора да воведе смртна казна за тешки дела против безбедноста на луѓето и државата, оти во спротивно, случајот Монструм ќе се повторува константно, само под други имиња, а во неговиот смртоносен налет залудно ќе гинат невини луѓе и деца. Премногу кучиња од балканските војни и оние пошироко живеат во нашето соседство и во нашиот двор и тоа не е случајно. Тука се да прават зулуми од широк дијапазон и не смееме да го игнорираме тоа. Една од причините за кои плукам по оваа вмровска власт е токму и таа. Се удираат во гради со својата големомакедонштина, со своето супер-расно потекло, а никогаш отворено не му застанаа на патот на исламскиот радикализам во Македонија кој веќе претставува сериозен проблем за нашата безбедност. Немаат јајца за тоа, зашто имаат други цели, а не силна и безбедна Македонија. Јавноста мора да побара одговорност од нив за тоа и конечно да се разбие глупавиот мит за безбедноста и меѓуетничкиот соживот во Македонија, кој практично не постои.

            Не мразам никого, ниту пак некогаш некого сум мразел и оние кои ме познаваат лично, го знаат тоа, па биле тие Албанци, Турци, Санџаклии или Роми. Токму затоа и во име на тоа, сите ние мора да бидеме многу попаметни и похрабри и да го напуштиме овој бајковиден кошмар во кој живееме две децении. Мора да побараме одговорност од оние кои ги водат нашите племиња по секоја цена, оти во спротивно, цената која ќе ја платиме за оваа наша летаргичност и заслепеност ќе биде многу висока.

Сашо Тасевски

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без дозвола од редакцијата на КОТЛЕ