Текстот е објавен на 23. март 2001 година во 301. број од неделникот „Фокус“

Деновиве паѓаат маските. Директорот на Царинската управа, Драган Даравелски, инаку клучен човек во извршната власт задолжен за контрола на сите криминални бизниси на ВМРО-ДПМНЕ, чека да види каква ќе биде разврската од пресметката со терористите. И размислува. Дали да ја „здувне“ сега, без ризик или да причека уште малку, но, со многу ризик да дочека обелоденување на неговите „деловни“ врски со мафијашките структури од Косово.

Пишува
Антим ВЕЛИНОВ

Мислите ли, дека чисто случајно, министерката Доста Димовска (покрај Стојан Андов) била најголемиот поборник за одржување на власт по секоја цена во моментите, кога и на самиот Љубчо Георгиевски му станало јасно дека е потребна влада составена со сите парттии во Парламентот? Мислите ли, дека сосем случајно молчи Крис Патен? Мислите ли, дека туку така, како да пропадна в земја, исчезна и Хозе Мануел Пинто Тешеира?

Не драги мои. Сосема намерно, кога веќе немавме сила сами да се справиме со нашата домашна мафија вгнездена во извршната власт, по директива на меѓународните институции за борба со организиран криминал, бевме забележани како земја која заслужува третман на непоправлив случај.

Изгледа дека не ни беше доволно што веќе два и пол месеци Европа ја тресе аферата „Прудентино“ и изгледа дека не ни беше доволно што најугледните и највлијателните европски медиуми застанаа на страната на законот и на страната на итното справување со меѓународниот шверц со цигари. Малку ни беше изгледа и минатогодишното едномесечно интензивно повеќе од аргументирано пишување, дека шверцот на цигари од Македонија на Косово и понатаму кон Црна Гора и обратно, еден ден ќе ни дојде до глава.

Георгиевски, Димовска и Даравелски во целата шема (инаку организирана и испланирана на повисоко меѓународно ниво) предвидоа само еден клучен момент. Затоа со Патен, Тешеира и нивните европски шефови, нашите домашни властелини го предвидоа падот на Милошевиќ, а особено настаните што следуваа и следуваат сѐ уште.

ПРОДУЦЕНИТЕ РЕШИЈА ДА СТАВАТ НОВИ ГЛУМЦИ

Споменативе, а и многу околу нив, имаа „снимено“ филм во нивните глави, во кој Милошевиќ уште дваесетина години ќе пружа отпор и ќе биде дежурниот за сите наши локални балкански несреќи. Во тој филм, заедно со Хашим Тачи, Јакуп Красниќи и со Мило Ѓукановиќ требаше уште долго да „играат“ жртви на кои на сите глупости што ќе ги направат, Европа ќе им гледа низ прсти.

Арно ама, филмот заврши. Дојде нов продуцент, го смени сценариото од корен. Негативецот Милошевиќ си замина, а на негово место, новиот продуцент намести повеќе Срби, позитивци (екипата од ДОС). Одеднаш, т.е. преку ноќ Мило, Јакуп, Хашим, Доста, Љубчо и „Дрде“ се најдоа во нови улоги.

Од фактори на стабилност, станаа главни фактори на нестабилност. Од сите нив, за потребите на овој серијал текстови кои ќе ги читате во следните неколку изданија на „Фокус“, ние се решивме да ви ги обелодениме сознанијата за некрунисаниот крал (или самопрогласен) крал на шверцерскиот бизнис со цигари во Македонија. Драган Даравелски – Дрде.

За да не се повторуваме и повторно да пишуваме за едни те исти работи кои на јавноста добро ѝ се познати, во ова продолжение ќе се обидеме сосема накратко да ве воведеме во тајните на метеорскиот успех на Даравелски, човек кој за три години го помина патот од тотален анонимус до главната алка во извршната власт, без која девизната „среќа“ на Љубчо и на Доста би била многу помала.

1999 – КЛУЧНАТА ГОДИНА ЗА МОЌ И ЗА МНОГУ ПАРИ

Во ВМРО-ДПМНЕ за Даравелски слушнаа по неговото насилно и лажирано поставување на координаторското место во ОК на оваа партија во Куманово, во април 1997 година. Пред тоа, ниту бил член на партијата ниту тоа го интересирало, а единствена врска со неа бил татко му, Томислав Стојаноски Даравела.

Со демонстрација на моќ, Даравелски стартува веќе во изборната кампања 1998 година, кога покрај кампањата на послушниот (и тогаш и ден денес) Чедо Краљевски, се обидува да го контролира и штабот на пратеникот Ненад Ристевски. Откако од незгодниот Ристевски добива „нога“, Даравелски паузира до крајот на изборите, кога со татко му Томе Далавера им соопштува на своите сопартијци дека дошло до „Промени“, дека власта е освоена и оти немаат намера со „интелектуалци-малоумници“ да прават никакви стручни кадровски листи, туку дека исклучиво тие двајца, ќе именуваат и разрешуваат директори и началници.

Сѐ што се случи потоа, е историја.

Ристевски и неговите истомисленици од партијата уште во декември 1998 година поведоа постапка за спречување на стапувачкиот хаос, но до Георгиевски („заради презафатеност“) не можеа да допрат се до мај 1999 година, а сите писмени обраќања до врвот на партијата, редовно и организирано беа спречувани да стигнат на вистинското место, од страна на тогашниот формален шеф на кабинетот на Георгиевски, Филип Петровски и од луѓето на Димовска.

Во меѓувреме, целата кумановска екипа, уште од тоа време подготвувана за она што ќе следи, а кое на некој начин може да се нарече институционализирање на организираниот криминал беше во континуитет наградувана со привилегии.

Томе Далавера стана потпретседател на Собранието, Чедо Краљевски претседател на комисијата за избори и именувања, а Филип Петровски и Ѓулистана Марковска, заседнаа во повеќе управни одбори на јавни претпријатија. Конечно, главниот човек на Доста Димовска и нејзин миленик Драган Даравелски, можеше да здивне.

Во февруари 1999 година, заседна во директорската фотеља во Царинската управа. Од тогаш, ни Свети Љубчо Георгиевски не му може ништо. Велат дека само Димовска тука може нешто да стори. Но, таа не го постави за да го менува, туку за да оди бизнисот. Потоа, се случи она што се случи.

ВМРО-ДПМНЕ по конгресот во Струмица се распадна како партија и се трансформираше како акционерски друштво кое се занимава исклучиво со организиран криминал. На повеќето интересни сфери, а особено на најпрофитабилната, онаа тутунската, око фрлија Доста Димовска и Драган Даравелски.

Иако и „Благовестие“ подолго време ја имаше иницијативата и предноста во трката по превласт над трите македонски тутунски комбинати, сепак нашите сознанија говорат дека Даравелски успеа да ги „купи“ главните послушници на контралобито и да ги преведе на своја страна.

Во прилог на моќта на Даравелски, говори и фактот дека преживеа и две изборни катастрофи во Куманово. Остана главен играч и покрај поразот на Трајковски во Куманово на претседателските (најголем во Македонија), и уште поголемиот пораз на ВМРО-ДПМНЕ на локалните избори, лани.

Иако, нашите извори блиски до премиерот Георгиевски, тврдат дека Љубчо веќе подолго време размислувал за смена на Даравелски и за пресметка со неговото самоволие, на тој пат се испречил проблемот со создавање на ново парламентарно мнозинство, кога за опстанок на власт на Љубчо му требаше секој пратенички глас и кога цената за една пратеничка „проститутка“, достигна вртоглави височини.

Токму тука, наводно, Љубчо бил фатен во шах-мат позиција од страна на Томе Далавера и син му Драган Даравелски, кои, што сами, што со помош на Доста Димовска, директно или индиректно, контролираат 11 пратеници.

ТАНУШЕВЦИ ПУКНА ЗАРАДИ ОТКРИЕНИОТ ШВЕРЦ СО ЦИГАРИ?!

Шемата била едноставна. Таму каде што требало притисок и закани, настапува и Томе Далавера, човек, кому ништо не му било тешко, ниту на Љубчо да му го прави истото. Ако Томе заглавел, на сцена стапувале ветувања на функции, во име на Доста. „Најжилавите“ пратеници, а таквите меѓу овие 11 ги има најмногу, попуштале дури по средбите и разговорите со Драган Даравелски. „Банката“ е во него и по сила на „аргументите“ пратениците лесно биле убедувани.

За читателите на „Фокус“, во оваа прилика ексклузивно го објавуваме целиот состав: Чедо Краљевски, Томислав Стојавнски – Далавера, Ѓулистана Марковска, Филип Петровски, Владо Сугаревски, Александар Трпевски, Ванчо Панчев, Трајко Гешовски, Аслан Селмани, Хисни Шаќири и главната ѕвезда Амди Бајрам.

Клучната фигура и најекспонираниот пратеник во ова време на создавањето на НПМ, Амди Бајрам, е „пазарен“ токму од оваа екипа и тоа токму, откако со него „поразговарала“ неговата некогашна сонародничка, сега преобратена, Ѓулистана Марковска, заедно со Даравелски и со Стојановски.

Како и да е, Даравелски го преживеа и овој турбулентен период и од него излезе посилен, од кога и да е порано. Неверојатно збогатен во меѓувреме, ставајќи го под контрола комплетниот шпедитерски и транспортен бизнис во државата за нецели две години, згора вооружан со голема политичка моќ и контрола на ситуацијата со помош на огромни финансиски средства „спечалени“ од шверц на цигари кон и од Косово и од шпедицијата, Даралевски до моментот на почетокот на кризата кај Танушевци, стана главниот играч во тажната приказна за девастација на државата.

Стана главниот заштитник на македонските криминалци регрутирани од подземјето, желни за лесно заработена пара и моќ која со неа доаѓа сосема природно. Најголемиот број од нив, Даравелски ги вработи или директно во Царинската управа или во јавните претпријатија под негова контрола. Добар дел од овој џган заврши и во полицијата, а оние за кои процени дека се малку пописмени од обично, ги „вдоми“ во неговата шпедиција „Комтех“.

На раководните функции по овие истурени „деловни“ единици, Даравелски постави исклучително послушни и бескруполозни „војници“, кои без исклучок во својата работна биографија имаат податоци за поранешни судири со законите, за проневери, за кражби, за измами и слично.

Откако му појде од рака, со силна подршка на Доста Димовска и нескриено задоволство кое бликаше од лицето на премиерот Георгиевски, Даравелски можеше да тргне во акција.

Неговиот рехабилитационен центар за екс и сегашни криминалци, можеше да биде ставен во погон. И не само тоа и не случајно, „погонот“ беше насочен најмногу кон бизнисот со цигари, кој за разлика од нарко-бизнисот, може полесно да се маскира со легална рамка, а носи огромни суми пари.

Во оној момент, кога Георгиевски помисли дека Даравелски е негова најдобра инвестиција и човек од доверба, пукна во Танушевци.

Со посетата на „А1 ТВ“ на Танушевци и нивната констатација дека границата не е чувана ниту од страна на Косово ниту од наша страна, проблемот со пресметката со терористичките групи комбинирани со Албанци од Косово и од Македонија, од шверцерски, стана политички.

Нашите извори, добро информирани за патот на шверцуваните цигари, тврдат дека Танушевци всушност била главната база или транзитна точка, преку која цигарите (произведени во македонските тутунски комбинати) кои без контролни маркици ги купуваме на македонските зелени пазари, се враќаат во Македонија.

Во следното издание на „Фокус“, ексклузивно ќе ви ја прикажеме комплетната шема на шверц бизнисот со цигари во Македонија, со точните локации преку кои е организиран шверцерскиот ланец, со имиња на главните актери и со лоцирана одговорност на раководствата на македонските тутунски комбинати, дебело инволвирани во целата шема.

Јордан Петровски 01.08.2020

Денеска 25.07.2020 откако поминаа 10 дена од мојата прва објава и пет дена од мојата последна објава на продолженијата од текстот посветен на лажниот борец за човекови права Героски, од Героски ни глас ни ништо. 
На фејсбук станицата на Героски каде сѐ уште не сум блокиран, а не сум блокиран заради тоа што не сум коментирал ништо, му ја упатив следнава порака:


1

Господине Героски, 
напишав еден текст од три продолженија во кои ги разобличив вашите лаги изнесени во емисијата „Заспи ако можеш.“  За да не шпекулирам дали вашиот молк е од тоа што не сте ги виделе текстовите ви го праќам последното продолжение од текстот а во него ги имате линковите и до првите две. Така ќе имам потврда дека сте имале можност да го прочитате она што сум го напишал и да добиете можност да ме демантирате.

Според моето искуство со вас веројатно ќе ме блокирате и од оваа ваша страница!! Блокирањето денеска при ваков отворен простор за пренесување на информација е исто како кога нојот ја пика главата во песок за да одбегне да гледа што се случува. Вистината денеска не може да се блокира да дојде до луѓето. Бегството од полемика или демант е само доказ дека се што сум напишал е вистина и она најлошото, вашиот молк е потврда дека тоа што сте го правеле за да ја попречите лустрацијата сте го правеле свесно и со умисла. Зошто сте правеле и сеуште правите така, тоа вие знаете а ќе дојде ден кога за тоа ќе дознаат сите!!

Заради тоа сочекав еве една недела пред да го обајавам овој текст!


И после 6 дена, сѐ уште молк од Героски. За мене, а верувам и за многумина од вас кои ќе го читате овој текст, „чудно“  е новинарскиот ТИТАН, Героски кој никому не му одмолчал било каква критика на неговиот лик и дело после објавата на мојот текст, после решевањето на дилемата дали ги видел тесктовите, сѐ уште е сокриен во глувчешка дупка?

Постојат неколку можни одговори зошто Героски молчи!  

Героски не смее да полемизира затоа што е свесен дека секој обид да полемизира на оваа тема ќе го соголи до крај, односно ке покаже дека бил и е само само аргат на еден тоталитарен систем. Човек станува свесен дека е вистински соголен кога на јавноста ќе ѝ стане јасно дека парите и привилегиите кои ги добивал за исполнување на вакви задачи веќе не се тајна од каде потекнуваат! Тогаш на соголениот единстевно му останува да молчи,  да ја забие главата во песок и да смета дека ако тој не ги гледа текстовите и никој друг нема да ги види!! Но во пракса не е така!! Текстовите, ги гледаат други луѓе!  Доказите во текстовите ги откриваат лагите и манипулациите на Героски! Луѓето читајки ги тесктовите осознаваат што правел, што пишувал, говорел и со тоа свесно и серизоно влијаел на јавното мение за многу злосторници, наместо да добијат казна, бидат представени како жртви и маченици.
Дека оваа што го говорам е точно ке пренесам еден текст на Героски објаве во јануари оваа година:


image

Лустрацијата беше македонска варијанта на „закон на одмазда“ и мора да се поништи!

Јас прво би го лустрирал (прочистил) правосудниот систем, од сите слабости и недоречености, од сите „багови“ што го прават тром, неефикасен и погоден за манипулации, би го „рестартирал“ под итно, па дури потоа, но задолжително во период на намалено ниво на општествените конфликти и на поделеност на нацијата, би ѝ се посветил и на приказната за црнилата од минатото. Но не вака. И не сега.

Бранко Героски - 14/01/2020 

Сѐ додека не сфатиме дека правото е систем на јасно дефинирани и цврсто кодирани правила на посредување во односите меѓу луѓето, a правдата концепт на општествено поведение согласно со тие правила и со општо прифатените морални норми, ние, драги мои, ќе си останеме балкански Клондајк. И нема да бидеме на прав пат. Едноставно, нема да нѐ биде.
Патем речено, за оние кои не знаат, Клондајк во Aљаска е област каде што почнува златната треска во Америка и каде што во тој период владее „законот на одмаздата“. Повозрасните читатели можеби ќе се сетат дека името Клондајк – денес синоним за неправда, всушност, за разбирање на правото и на правдата како „закон на посилниот“ – го имаат сретнато во стриповите во кој главен јунак е Текс Вилер.
Но, да се вратам на темата…
Лустрацијата во Македонија беше спроведена токму според „законот на одмаздата“. Иако во основното значење зборот лустрација значи „простување на гревовите“ (lustrum), a во намерата на законодавецот требаше да биде мерка на отстранување на соработниците на поранешните тајни служби од јавниот живот, кај нас таа се сведе на отстрел на политички неподобните.
После извештајот на Прибе во 2015 година, лустрацијата беше запрена.
Без оглед што периодот на владеење на една техничка влада пред избори не е идеален за донесување закони од поголема важност, нема сомнение дека срамниот процес на лустрација, спроведен во време на владеењето на Никола Груевски и под раководство на „џелатот“ Томе Аџиев, мора да се поништи, заедно со сите правни и морални последици што тој ги предизвика. Се надевам дека барем ова е јасно како бел ден.
И воопшто, држава што сака да се пофали дека во неа владее правото, не смее да дозволи разни арбитрерни, божем независни и во основа некомпетентни комисии и тела, да инкриминираат луѓе, да ги „судат“ за вистински или за измислени „гревови“, да делат некоја своја правда и да си поигруваат со човечките судбини. И тука не мислам само на некогашната Лустрациска комисија на Аџиев, туку и на сите други вонсудски инсталации и „дивоградби“ во системот, на кои им е дадено да одлучуваат за работи кои мора да бидат во исклучива надлежност на судовите.
Ете затоа, меѓу другото, упорно и упорно треба да се инсистира на тоа дека владеењето на правото и судските реформи се првенствено работа на доуредување и на иновирање на постоечките, како и на воведување нови, системски решенија, согласно со изворните принципи и значења на поимите право и правда, а секако и според моделите и искуствата на модерната европска правосудна пракса. Можеме ние колку што сакаме да мантраме за „лошите“ и „корумпирани“ обвинители, судии и адвокати, за „политичките притисоци“ и за „мафијата“, но сето тоа ќе бидат само празни зборови ако не се дизајнираат системски фортификации кои ќе нѐ бранат од овие зла.
Добар пример за ова што го велам е враќањето на дел од предметите на некогашното Специјално јавно обвинителство на самиот почеток. Да, секако дека можам да поверувам во тврдењата дека има судии, бранители и други вешти правни експерти што ги користат слабостите на системот, во обид да ги застарат предметите или да ги одложат судските одлуки за некои подобри времиња. Велам, можам да поверувам во тоа, но сепак не се осмелувам така лесно да обвинам судија-поротник дека бил „потплатен од мафијата“. Зарем целата вина за враќањето на еден случај на самиот почеток ќе се фрли на плеќите на судија-поротник, кој се повлекува затоа што објективно, според законот, му дошло време да се пензионира? Вистинското прашање е зошто ништо не е сторено да се воведат системски решенија што ќе ги спречат ваквите злоупотреби, случајните или намерните пропусти на судиите, но и на другите институции во правосудниот систем.
Одговорот на ова дилема е познат, само на страстните навивачи им е тешко со него да се соочат – власта во овие три години не спроведе суштински реформи во правосудството, туку и самата се заплетка во заблудите на „револуционерната правда“ и широко ги распространи очекувањата дека „преките“ судови, во експресни постапки, во еден налет на волунтаризмот како базично читање на правото и разбирање на правдата, автоматски ќе ги донесат очекуваните пресуди и ќе ја задоволат жедта на граѓаните за некаква „шеријатска“ правда. Да биде полошо од тоа, елитната институција што требаше да биде spiritius movens на едно такво разбирање на концептот „правда и мир“ (СЈО), се покажа како легло на криминалот и на корупцијата. Во такви околности, хаваријата на системот, напросто беше неизбежна.
Мислам дека клучен тест за тоа дали сега – поучени од таа хаварија – напредуваме кон едно модерно, европско разбирање на правото и на правдата ќе биде судскиот процес за настаните од 27 април 207 година. За мене, нема никаква дилема дека упадот на група граѓани и насилствата во Собранието на 27 април беа обид за државен удар. Не е точна тезата на Никола Груевски дека станувало збор за отпор на граѓаните против обид за незаконит трансфер на власта. Дури и да е Никола во право, правниот систем во нашата земја (таков каков што е, несовршен) предвидува легални и легитимни постапки како се утврдува незаконитоста. И никој, ама баш никој нема право да го земе законот во свои раце и да „пресудува“ со насилство, на начин како што тоа се случи тој кобен 27 април.
Но, од друга страна, од суштествена важност за кредибилитетот на судскиот процес што е во тек, е актерите во постапката – обвинетите, обвинителите, бранителите и судот – да ги расветлат улогите на сите поединци во настаните, уверливо да ја дефинираат вината или невиноста на секој поединечно, за процесот да резултира со квалитетни пресуди, а судската постапка да биде оценета како квалитетна, правична и со доследно почитување на сите процесни правила. Не смее да има колективно судење, онака „на стадион“. Не постои колективна вина. Не смее да има обиди за изигрување на правдата, но и повреди на правото на одбрана. Не смее да има манипулации со фактите, но и улични и медиумски „судења“ и „пресуди“. Во спротивно, јас ви тврдам дека ќе се соочиме не само со критики на нашиот правосуден систем (кој суштински не е поинаков од оној опишан во извештајот на Прибе), туку и со мечот на европската правда, кој може да ги разочара сите што повторно очекуваат експресни и предизборно мотивирани, драконски пресуди.
Македонија не смее веќе да биде регионален Клондајк, земја во која ќе владее „законот на одмаздата“. Опиени од нашата желба за реванш, ризикуваме од својата пизма да изградиме еден непремостлив перпетуум мобиле, машина за незапирливо перпетуирање на одмаздата. Тоа навистина не води никаде. Треба еднаш да се каже – доста е, може и поинаку.
Затоа, би се осмелил да кажам дека поништувањето на процесот на арбитрерната и одмаздничка лустрација е првиот чекор што претендентите за власта можат да го исчекорат во насока на едно поинакво разбирање на правото и на правдата. Знам дека тоа не е најважната тема што ќе доведе до суштински промени во правосудниот систем (и сигурно не „автоматски“, како што обично посакуваме), но еден таков потег би можел да демонстрира консензуална волја за промени и можеби дури и изблик на еден нов, реформски дух во политиката.
Поинаку кажано, јас прво би го лустрирал (прочистил) правосудниот систем, од сите слабости и недоречености, од сите „багови“ што го прават тром, неефикасен и погоден за манипулации, би го „рестартирал“ под итно, па дури потоа, ама задолжително во период на намалено ниво на општествените конфликти и на поделеност на нацијата, би ѝ се посветил и на приказната за црнилата од минатото. Но не вака. И не сега.

Од начинот како Героски ја пласира големата лага--она што сум го болдирал со црвено--се гледа дека е мајстор за пласирање на тоталитарната комунистичка пропаганда. Главната лага е само од три-четириесет збора во текст кој содржи преку 1300 зборови. Ако лагата е нападна, односно е 90% од текстот таа ќе биде лесно воочлива. Вака, таа според просторот е небитна, ама според тежината на искажаното ќе биде запаметена од 90% од читателите. Затоа и мојата анализа на текстот ќе биде насочена само кон тој дел, бидејќи тој дел од лагите на Героски јасно укажуваат дека неговата цел е да се заштитат злосторниците.


Првата лага е значењето на лустрацијата - lustrum луструм

 
image
 

-луструм, во антички Рим, ПРОЧИСТУВАЊЕ на целиот народ со церемонии што се одржуваат на секои пет години, по пописот
период од пет години


-според Британика , лустрацијата е ПРОЧИСТУВАЊЕ

-(religion) A rite of purification, especially washing.-(религија) Ритуал на ПРОЧИСТУВАЕ, особено миење.
-(politics, law) The restoration of credibility to a government by the purging of perpetrators of crimes committed under an earlier regime.-(политика, закон) Враќање на кредибилитетот на владата со ПРОЧИСТУВАЊЕ на сторители на кривични дела извршени под претходен режим. 

Во сите толкувања на lustrum-луструм го нема толкувањето на Героски, дека луструм е ПРОСТУВАЊЕ! Зар ќе поверува некој дека Героски случајно не го нашол вистинското толкување на „луструм“? Ќе се согласите дека е тешко да се поверува при еден куп интернет пребарувачи кои за неколку секунди ви даваат точно значење на зборот, врвен новинар како Героски да не може да дојде до исправниот одговор?


Втората лага е дека лустрацијата според Резолуцијата 1096 треба само да послужи само за отстранување на соработниците на поранешните тајни служби од јавниот живот. За жал во Македонија благодарејки на Геровци, Милчиновци, Најчевки, Цаци, Урании, ... тоталитарниот комунистички ситем не е ПОРАНЕШЕН !!

Членот 7 од Резолуцијата 1096 вели:

Собранието исто така препорачува кривичните дела извршени од поединци за време на комунистичкиот тоталитарен режим да бидат гонети и казнети според стандардниот кривичен законик. Ако кривичниот законик предвидува статут на ограничувања за некои кривични дела, тоа може да се продолжи, бидејќи тоа е само процедурална, а не суштинска материја. Сепак, донесувањето и примената на ретроактивни кривични закони не е дозволено. Од друга страна, судењето и казнувањето на кое било лице за кое било дело или пропуст кое во моментот кога е сторено не претставува кривично дело според националното законодавство, но кое се сметало за кривично дело според општите начела на законите признати од цивилизираните нации, е дозволено. Покрај тоа, кога некое лице јасно постапило спротивно на човековите права, тврдењето дека постапило по наредба не исклучува ниту незаконитост, ниту индивидуална вина.

Од јавниот живот според Резолуцијата треба да се отстранат:

1.Наследството на поранешните комунистички тоталитаристички системи е длабоко …  ова е причината зошто старите структури и мислени обрасци треба да се демонтираат и надминат.
3.Опасностите од неуспешен процес на транзиција се повеќекратни. Во најдобар случај, олигархијата ќе владее наместо демократијата, корупцијата наместо владеењето на правото и организираниот криминал наместо човековите права. 
4.Оттука, демократска држава заснована врз владеење на правото мора да го демонтира наследството на поранешните комунистички тоталитаристички системи
6.Овој процес мора да вклучува трансформација на менталитетите (трансформација на срца и умови)
11.Што се однесува до постапувањето со лица кои не сториле кривични дела за кои може да се гони во согласност со став 7, но кои сепак држеле високи позиции во поранешните тоталитаристички комунистички режими и ги поддржувале, Собранието забележува дека некои држави сметаат дека е потребно да се воведат административни мерки, како што се закони за лустрација или за декомунизација. Целта на овие мерки е да се исклучат лицата од вршење владина должност доколку не им се верува дека тоа ќе го сторат во согласност со демократските принципи, бидејќи тие во минатото не покажале никаква посветеност или верба во нив и немаат интерес или мотивација да направат транзиција кон нив сега.

Ако Героски ги прочитал овие неколку точки од Резолуцијата, во нив првин ќе се пронашол себеси. Ќе се пронашол, затоа што Героски бил (и останува) дел од ударната тупаница на старите стуктури, бидејќи бил вработен како новинар во гласилото на Комунистичката партија. Во тој весник можеле да бидат вработени само луѓе кои се со проверен и докажан 100% комунистички ТОТАЛИТАРЕН менталитет. Луѓе кои ќе го бранат тој систем до последната капка сопствена крв! Но проблемот не би бил толку голем за Македонија и демократијата во Македонија ако само во гласилото на Комунистичката партија „КОМУНИСТ“ работеле луѓе кои ги избирала партијата. Проблем е што Комунистичката партија, односно чуварот на партијата и системот, „УДБа“, е онаа која ги избирала новинарите во сите медиуми!!

За Героски да ме дементира, односно да докаже дека без намера го правел сево ова што сум го напишал во четириве продолженија, доволно ќе биде тој да се извини на оние кои ги обвинувал во неговите текстови и да напише барем една статија во кои ќе ги осуди вистинските злосторници, оние кои се лустрирани и со ваква лустрација која не беше според Резолуцијата 1096. Лустрација која имаше за цел да не дозволи промена на системот. За тоа не е виновна Комисијата, туку виновен е творецот на Законот!

 

ГЕРОСКИ--БОТ ИЛИ ИДИОТ ИЛИ ПАК И ДВЕТЕ ИЛИ ПАК МОЖЕБИ НЕШТО ТРЕТО ? трет дел

25.03.2011

ОСНОВЕН ТРОШКОВНИК ЗА ИЗБОРИ

( За политичката патија Достоинство)

 

 

1.       Трошоците се планирани за периодот од формирањето на партијата до денот на одржување на изборите

2.       Трошоците се наведени по ставки во прилогот Табела

За организирање и исполнување на кампања согласно предвидените трошоци, потребно е целокупната сума од парите да биде обезбедена најдоцна 7 дена по одржувањето на основачкото собрание на партијата

Општа финансиска конструкција за изборна кампања со солидни финансиски трошоци

ТАБЕЛА

активност

опис/количина

Сума(во евра)

Инфраструктура

 

 

Штабови

 

 

Регионални ( Општински)

Кирии            50х1500 ( за 3 месеци)

Опрема           

Мебел            50х 1500

Компјутери 

50 штаба

 х 5 компјутери= 250 х 400

х 1 фотокопир =     30 х 1000

75.000

 

75.000

 

 

100.000

30.000

Локални (месни )

 

 

Кирии           500х 150  ( за 3 месеци)

 

Пијалици

(кафе сокови, кисела вода, плински боци, пластични чаши)

Дневен трошок по 1 месен штаб е минимум 20 евра

 

Ако штабовите работат во просек по 45 дена, = по 1000 евра од месен штаб

 

500 месни штаба х 1000

 

75.000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500.000

Централен штаб во Скопје

Кирија (месечна)

Мебел( 5  канцеларии, сала за состаноци за 25 луѓе + пресцентар + плус аналитички центар + центар за комуникации)

 

Опрема (за видео обезбедување)

Сервери

Компјутери 20 х 800

Софтвер

 

10.000

 

 

 

50.000

 

5.000

50.000

16.000

50.000

Урбани штабови во Скопје

И во останатите градови низ државата

Добро озвучени, со добра музика, опремени со видео бимови и постојано емитување на спотови од времето на бранителите

Отворени за граѓаните, во мали дуќани на најфреквентните места во градот

 

Скопје 20 урбани штаба

Низ целата земја 30 урбани штаба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кирија

Пултови

Рекламни материјали

Пијачки,

( се вкупни расходи за функционирањето на еден урбан штаб се 10.000 ЕУ)

50 х 10.000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500.000

 

 

 

Комуникација

 

 

Телефони

Телефонски картички

Бензин за возила

 

200 х 200

8000 х 10

Дневно активни по 200 возила на територија на РМ

 

По 20 мегуградски ни цела земја

По 40 л бензин  800 л бензин дневно х 1,3 ЕУ 

околу 1000 ЕУ дневно х 45 дена

 

Околу 180 активни локално

По 10 литра бензин 1800л бензин

Околу 2100 ЕУ дневно х 45 дена

40.000

80.000

 

 

 

 

 

 

45.000

 

 

 

94.500

Логистичка подршка и рекламни материјали за кампањата

 

 

Централен магацин

 

 

Кирија

 

 

2.000

Возила за дистрибуција на материјали од СК до Општинските штабови,

Од таму праземаат локалните возила

(возилата ќе се на наши луѓе а бензинот е ставен во ставка бензин за возила)

 

 

Рекламни материјали

 

 

Мајци + капи

200.000 + 200.000

Количините мора ИТНО да се нарачаат од Кина, и истите да бидат испечатени таму доколку се процени и доколку брендот е готов, или да се резервира сигурна печатница во РМ која не би саботирала во последен момент

400.000 х 1 ЕУ

 

 

 

 

 

 

 

 

400.000

знамиња

 

100 броја 3 х 10 метри ( за митинзи)

Х 100 ЕУ

 

5000 броја 1,5 х 3 метри х 5 ЕУ

 

 

 

10.000

 

25.000

Врвки за телефон, пенкала, запалки, гумени нараквици, елки за во коли

5 вида х 500.000

= 2.500.000 броја х 0,5 ЕУ

 

1.250.000

Плакати и постери

 

Книги, брошури

 

 

 

 

 

 

 

Програма во 100 страници

 

                                                  2.000.000

 

Информативен материјал, во форма на неделен весник или книги, во кои ќе бидат отпечатени највпечатливите делови од животот и најголемите успеси на јунаците од кампањата,

100.000 броја х 1 ЕУ

 

 

Задолжително изготвување на комлетна програма која ќе понуди конкретни решенија на секојдневните проблеми на граѓаните, и презентација на имиња, професионалци кои ќе го понесат товарот наподготовка, промоција и реализација на целата програма

 

Печатење во тираж од 300.000 броја х 1 ЕУР

 

 

 

 

 

 

 

 

100.000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

300.000

Рекламни агенции и други интелектуални услуги

 

 

Ангажирање на професионална рекламна агенција

Истата е задолжена за креирање на политикита на кампањата согласно секојдневните состојби

Мерење на секојдневните состојби

Мерење на ефектите од кампањата

Оценка кои методи се нај ефикасни а кои најмалку ефикасни

Насочување на кампањата

Изработка на медиа план

Изработка за план на настапи на учесниците на кампањата,

Локално и национално

Изработка или прочистување на јавните говори согласно пулсот на теренот

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500.000

Агенција за мерење на јавното мислење

Секојдневно преку најразлични методи да спроведува маркетинг мерења, а најчесто (минимум преку ден) да спроведува интерни професионални интервијуа со минимум 25 учесници одбрани по случаен примерок

Должна е да подготвува квалитетни прашања за анкетите преку интервијуа, да ги спроведува најпрофесионално, и да ги дава резултатите во обработена форма на маркетинг агенцијата, со цел правилно насочување на текот на целата кампања

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200.000

Продукција,

Должна е во соработка со маркетинг агенцијата да изработи химна, неколку песни, главен спот и 10 помошни спотови за текот на кампањата

Химната и главниот спот мора да бидат готови 10 дена пред почетокот на кампањата

Останатите материјали се подготвуваат секојднево преку исечоци од теренските активности

 

Ангазирање на естрадни уметници

Ангажирање на минимум 5 познати пејачи и минимум тројца глумци или познати шоумени од државата, ( Игор Џамбазов, Тони Михајловски, Влатко Илиевски, Кристина Арнаудова Андријана Јаневска, Владо Јаневски, ... и останати кои се добро прифатени од страна на граѓаните...

 

 

 

 

 

 

 

 

300.000

Простор на локални телевизии

 

2.000.000

Простор на национални телевизиии и весници

 

 

 

5.000.000

                                                                                                                                                 

                                                                                                               Вкупно  11.882.500

Во ценовникот не се ставени цените за ангажирање на експерти за изработка на предизборната програма која би моррало да се изработи прекуу организирање на јавни дебати, работилници, анкети, испитување на јавното мислење, дискусии, анализи на реалните проблеми, и изработка на програмски решенија. Ангажирање на  експерти кои како независни би ја претставувале платформата како надежна и реалана. Ангажирање на познати регионални имиња или градски фаци, истакнати професионалци во општествениот живот кои би се нафатиле да бидат на листите и дел од кампањата на Достоинство.

 

3.     Очекувани резултати од кампањата:

Анализа на конкуренцијата

        Позитивно(предности):

-          Имајки ја во предвид актуелната политичка состојба, согласно анкетите и согласно направените теренски проценки, во Република Македонија постои биполарност на политичката сцена која е во фаза на кршење. Со други зборови, параметарот од повеќе од 53% на незадоволни граѓани и од двете политички опции е сериозен показател дека постои незадоволство од моменталната понуда на политичката сцена, односно се отвара сериозен простор за нова политичка платформа која има можност и шанса да се наметне како сериозен фактор во политиката за следните 15-20 години.

Најголема предност во моментов е асимиллацијата на најголемиот број на мали политички партии од страна на големите, коалиционите партнери (малите партии) го имаат изгубено целосно легитимитетот како независни платформи туку се прапознаваат како безидејни сателити на едната или на другата политичка опција.

Од повеќе од дваесет и пет регистрирани политички партии, најголемиот дел се коалиционо поврзани, односно веќе обезличени и искомпромитирани

 

Негативно(недостатоци):

-          Во моментов истата таа празнина, и целото незадоволство на теренот го гледаат и на него сметаат неколку мали и средни политички партии кои претставуваат дирктна конкиуренција на платформата на Достоинство.

 

ЛДП -( Која ќе се обиде преку превезот на центарот, да ги придобие незадоволните левоориентирани гласачи). Постојат информации дека Јово Манасиевски е под контрола на Груевски, преку неколку криминални случаи, помеѓу кои еден во Куманово со деловен и стамбен простор, друг случај за потпишувани договори за јавни набавки како министер за одбрана со неколку од фирмите на Тоше Пикон.

Предности: Имаат силна кадровска екипираност за мала партија, во самиот врв на партијата имаат повеќе од дваесет звучни имиња кои сами по себе носат поени на партијата.

Недостатоци : Многу слаба, или никаква теренска инфраструктура, особено по малите населени места, непостоење на месни комитети.

Проценка за резултати:

Освоени гласови- Од 25 000 до 60 000

Пратеници- Од 3 до 6

Обединети за Македонија( Е директен конкурент и теренски и идеолошки на нашата политичка партија). Имаат целосна подршка и контрола од СДСМ за нивна употреба како алатка за разбивање на десницата, и придобивање на нивна страна што повеќе од незадоволните гласови на десницата, со главен акцент на старите Вмровски гласачи.

Предности: Солидна теренска структура, и силна подршка во руралните места каде лидерот на партијата повеќе од две годинини е во постојана кампања, и е секојдневно во некое населено место.

Недостатоци : Сериозен недостаток на кадри, особено во највисоките структури на партијата, кое е причина за непостоењето на сериозна програма која би нудела конкретни чекори за излез од економската и политичката криза на државата.

Проценка за резултати:

Освоени гласови- Од  40 000 до 80 000

Пратеници- Од 2 до 8

Јордан Петровски 20.10.2019

За да не ни се повторува 1945, 1991, 1998, 2006, 2016 година, ке мора да се преброиме за да утврдиме кои се мнозинство во Македонија: дали ФЕДЕРАЛИСТИТЕ-ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИТЕ или СУВЕРЕНИСТИТЕ!!
Најлесен и најсигурен начин за да се преброиме се изборите кои се закажани за 12.04.2020. 

Заев, односно СДСМ (дали тука ке влезе и ДПМНЕ ке дознаме наскоро) и неговите коалициони партнери веке се изјаснија дека тие остануваат процесот за прием во ЕУ да го продолжат како Република Северна Македонија!! Дека ќе направат се договорот со Бугарија да биде докрај завршен, односно да се усогласи „историјата“.

СУВЕРЕНИСТИТЕ -десницата, следбениците на идеата на ВМРО ке бидат оние кои ке понудат ПОНИШТУВАЊЕ на сите закони што ги донел парламентот под претседателство на НЕЛЕГИТИМНО избраниот Претседател на парламентот Таљат Џафери! Ке бидат тие кои ке спроведат лустрација за целот период на владеење на комунистите а тоа е од 1945 па до се надевам 13.04.2020 година. 

Ке понудат и своја визија за демократизација и приклучување  на Македонија кон земјите од Западниот свет!

Да ги потсетам оние што заборавиле или оние што незнаат: ВМРО е единствениот политички субјект на Македонците кои бил и останал за поврзување на Македонија со западниот свет!! Најцврст доказ за тоа е ВМРО СДРМА -Самостојна Демократска Република Македонија под протекторат на АМЕРИКА. Првиот обид ОРГАНИЗАЦИЈАТА ВМРО да стане политичка партија е со формирањето на ВМРО СДРМА!!

Само на овој начин, со ваква предизборна кампања ке имаме чиста и јасна позиција кој е кој и што е што во Македонија. Ке имаме победник кој добил чиста и јасна подршка од гласачите за политиките кои ќе ги спороведува после изборите!! 
За прв пат ке нема, „кога ке дојдам на власт прво ја растурам тајната полиција“!! Ке нема „се колнам во моите деца име не менувам“!! Ке нема „не правам коалиција со терористи“ а после изборите веднаш да се прави коалиција!! Ке нема „парламентот донесе одлука да ги амнестира убијците на цивили Македонци од војната 2001 година и јас бев должен да го спроведам тоа“.  
Ако нема вака чиста и јасна понуда од партиите изборите МОРА ДА БИДАТ БОЈКОТИРАНИ од сите оние на кои им е доста од лаги и подметнувања, на сите оние на кој им е доста од играта Курто и Мурто, од играта едно зборува пред избори а после избори прави што сака!!

ЈорданПетровски 17.02.2020

Во ова предвечерје на избори кои конечно ги прифати Заев, од сите страни доаѓаат повици за обединување. По мое видување ниту еден од овие повици не е искрен. А, не е искрен затоа што не посочува околу што би трабело да се обединиме. Односно, не ја објаснува суштинската цел на обединувањето а тоа е деморатизација и владеењето на правото во Македонија како основен услов за опстанок на Македонија како држава!

Се манипулира, повторно, со веќе по кој знае кој пат повторената приказна, да го срушиме оној што е во моментот на власт Заев денеска , Груевски, Црвенковски/Бучковски, Љупчо, Црвенковски... во минатото. Суштинскиот проблем на Македонија не се личностите кои ни ги нуделе и ни ги нудат да ги рушиме, туку проблемот с во тоа што не е променет системот кој беше воспоставен во 1945 година! Тоа е систем кој почива на политички и економски криминал, политичка и економска корупција, лажен соживот -- братство и единство, систем на присила, систем кој казнува успешни и самостојни луѓе/умови, а кој наградува неморални поведенија, ситем за кој Уставот за коните се парче хартија за кои не треба да се држиме како пијан за плот!! Проблемот е што службите за безбедност кои, според Уставот, треба  да ги санкционираат криминалот и корупцијата се центарот од кои тие се стимулираат. Парите и моќта да обезбедуваат привилегии и да преиначува судски пресуди ѝ се потребни на службата за да ја плаќа соработничката мрежа која е енормно голема и брои околу 400 илјади луѓе!

Оттука, според мене понудата на најголемата опозициска партија, која нуди економска обнова е неостварлива бидејќи 99% од економијата во државата е под капата на Службата! Затоа ми се наметнува прашање, дали Мицкоски мисли да продолжи да ѝ слугува на Службата и само тој и неколкумина околу него да ги почувствуваат бенефитите од промената на човекот кој бил досега на власт, а за тоа како и сите премиери досега да биде обвинет, ама неосусуден, за криминал кој ќе се прикажува во милијарди!?

Ванхауте го беше детектирал проблемот во Македонија со 100% точност! Еве ја неговата дијагноза:

Проблемот не е една партија да се замени со друга, односно да се тргне ВМРО-ДПМНЕ и да дојде СДСМ.
Вие имате системски проблем и тоа е она што треба да се промени.
Рано е да се зборува за каков било друг план. 

Но секогаш пред човек да направи вистинско дело од лукавиот добива понуда да го избере патот по кој ќе тргне и се разбира до која цел ќе стаса. Дали ќе стаса до целта да остане запишан во историјата како човек кој направил големо дело или ќе го избере патот кој води до целта да остане запишан во историјата како човек кој заради некои ситни погодности го изневерил сопствениот збор, сопствената појдовна идеа? А таа беше СМЕНА НА СИСТЕМОТ. Господинот Вaнхојте лукавиот го стави на искушение нудејќи му дружба со фондацијата Отворено опшетство Македонија. Превејаните комунистички манипулатори од ФООМ му понудија на господинот Ванхауте слава. Почнаа да го канат на трибини кадe му даваа простор да говори. Медиумите платени од ФООМ секој ден пишуваа за тоа што рекол Ванхауте. Дали само настапите на трибините, написите во весниците беа причина господинот Ванхауте да заборави на зборот кој го дал, СМЕНА НА СИСТЕМОТ и да стане ДРУГАРОТ Перо во комуњарската братија на ФООМ не би сакaл да шпекулирам.

Истото се случи и со Прибе! Значи, иако Ванхауте и Прибе знаеа дека решението на проблемот не е една партија да се замени со друга, тие не само што го дозволија тоа туку и го наметнаа решението, една партија да се замени со друга, без да се направиат вистински реформи во од нив посочените области.

Има уште една битна работа кој мора да имаме на ум ако сакаме да дојдеме до вистината каде лежи проблемот. Ниту еден премиер освен Заев не биле осомничени и аболицирани за криминал пред да влезат во политиката и да станат премиер! Ама откако станаа премиери за сите се пишува дека сториле криминали, а дел од нив се судени.

Значи изворот на проблемот е СИСТЕМОТ, а не луѓето. Досега ние ги менувавме луѓето и тоа се покажа неуспешно! Зар не гледате дека и сега чуварите на системот пак заговараат да направиме смена на луѓе а не на системот?

Затоа еве ќе изнесам мое видување како да го решиме проблемот, односно како да се промени системот по демократски пат.

Прво и основно е тоа што НИЕДНА ПАРТИЈА сама не може да освои доволно пратеници да го стори менувањето на системот!

Од тука ако се сака промена на системот за да се изградат темелите за градење на демокртска држава мора да се обединат партиите кои сакаат демократска и правна држава, држава во која ќе се почитуваат ИНДИВИДУАЛНИТЕ човекови права и слободи, држава во која сите ќе бидат еднакви пред законот, држава каде што институциите ќе го бранат Уставот, правото и изборната волја на граѓаните искажана на избори, односно обединување на СУВЕРЕНИСТИТЕ!!

Значи обединувањето е можно ако сите партии и движења се откажат од своите идеологии. Левичарите од социјалната држава, десницата од укинување на стекнатите социјални права! Ниедна партија или движење да не го наметнува своето видување во кој сојуз треба Македонија да се приклучи!
Па откако ќе се направи менување на системот,менување кое не смее да трае повеќе од една до една ипол година, да се распишат нови избори и сите партии да учествуваат самостојно или дел од нив како коалиции во изборите на кои ќе ги понудат своите идеолошки определби и своите оределби за влегување во сојузи!

Што треба да се стори доколку обединувањето биде успешно и донесе доволен број пратеници за формирање на влада без да се коалицира со некоја друга партија?

Првин треба да се поништат сите закони, договори, избори на функционери итн. кои се донесени со кршење на Уставот. Тоа е единствено можно да се стори бргу и ефикасно само со лустрација. Затоа владата која ќе биде избрана ќе треба веднаш да побара мислење од Венецијанската комисија за тоа дали во Македонија треба да се спроведе лустрација и за период после 1991 година, иако Венецијанската комисија веќе дала такво мислење. Барањето да биде поткрепено со приложување докази сочинети од законите, правилниците и другите нормативни акти кои се донесени после 1991 година со кои е нормиран НУСТАВЕН прогон на идеолошки и политички противници на системот, а за кој постојат непобитни докази во форма на досиејата на обработуваните! Со тоа ќе се елиминира секаков приговор за спроведувањето на лустрацијата од земјите на ЕУ, Велика Британија и САД, а и на оние кои ќе ги опфати лустрацијата.

Прво и најважно што ќе се добие со лустрацијата е доказ дека сите власти кои ја воделе Македонија од 1991 година биле марионетски и работеле за туѓи интереси. Со тоа и ќе се поништат сите закони, договори и спогодби кои ги донеле, односно прифатиле, тие власти!

Но тука би требало да стои клаузула дека сите договори кои се прогласуваат за неважечки ќе се стават во мирување се до формирање на партиска влада на изборите кои би биле спроведени по распуштање на обединетата (сенародна) влада.

Причина плус за одлагање на примената на поништувањетто на сите договори е следнава:

Според искуствата на Латвија која имала идентични проблеми како Македонија, лустрацијата ќе донесе ЗАБРАНА на партиите кои се произлезени од Комунистичката партија на Македонија и на врхушките од тие партии кои нема да бидат осудени на затворски казни да им се забрани учеството во политичкиот живот.

Значи, на необремените приврзаници на партиите кои ќе бидат збранети мора да им се овозможи да можат да формираат нови партии, да ги консолидираат и рамнопрвно да учествуват на тие избори.

На тие избори партиите како што напишав погоре би ги понудиле своите видувања за сојузи, за државно уредување итн. и победникот на тие избори по пат на референдум би морал според Уставот да провери дали нивната опредлеба за сојуз (дали НАТО, БРИГЗ, ЕУ) е прифатлива за граѓаните.
Сенародната влада би имала задача, покрај лустрацијата да направи попис, да го прочисти избирачкиот список, да ги устрои безбедносните служби по теркот на демокртска држава.

На потег е ВМРО ДПМНЕ!
Тие се партија која треба да повика на обединување под принципите кои ги наведов погоре за да конечно се промени по легален и легитимен пат тоталитарниот комунистички систем и да се растури тајната идеолошка полиција, изворот на сите зла.

Оваа воедно е и тест за ВМРО ДПМНЕ дали заслужува да добие подршка од оние кои заговарааат бојкот! 

Извадоци од комплетниот извештај:

 

А. Времен опсег на примена на Закон за лустрација

 

1. Време на усвојување на законот

15. Венецијанската комисија претходно се има справено со ова прашање во контекст на албанскиот Закон за лустрација, во однос на резолуциите и упатствата на Парламентарното собрание и судската пракса на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) и неколку европски уставни судови. Анализата на Комисијата беше како што следи:

16. Упатствата на Парламентарното собрание […] уредуваат, меѓу други услови, дека лустрациските закони треба да се на сила не повеќе од пет години, и во прилог го искажуваат генералниот предлог дека е претпочитливо лустрациските мерки во поранешните комунистички држави да завршат не подоцна од 31 декември 1999 година. Ова е поврзано со заканата која ја претставуваат таквите поранешни режими.

17. Во таа смисла, ЕСЧП утврди дека „настапува од појдовна точка дека демократската држава има право да бара од своите цивилни службеници да бидат лојални на уставните принципи на кои е основана. Во оваа врска го зема предвид искуството на Германија под Виемарската Република и за време на жолчниот период кој му уследи на распадот на тој режим сѐ до усвојувањето на Основниот закон во 1949 година. Германија се обидуваше да одбргне повторување на тие искуства основајќи ја својата нова држава на идејата дека треба да е „демократија која е способна да се брани себе си“. Ниту пак треба да се заборави позицијата на Германија во политичкиот контекст на времето. Овие околности разбирливо додаваат тежина на оваа темелна идеја и на соодветсвувачката должност за политичка должносѕт која им се налага на цивилните службеници.

18. Позицијата на Уставниот суд на Република Чешка во однос на тоа дали јавниот интерес активно да се брани демократскиот поредок на државата е од „безвременска (вечна) природа“ беше следнава: „Демократска држава, и не само во транзиционен период по пад на тоталитаризмот, може да го ограничи пристапот на поединец во државната администрација и јавните сервиси, и да продолжи да бара од нив да исполнат одредени услови, особено во однос на исполнување на услов на (политичка) лојалност.“

19. Уставниот суд на Република Чешка на тој начин усвои поинакво гледиште од онаа на Уставниот суд на Чешката и Словачката Федерална Република, кој во 1992 година се произнесе дека одредбите на релевантните сојузни закони кои предвидуваат ограничен период за ефективност на лустрациските мерки мора да бидат усвоени бидејќи беше предвидено дека „процесот на демократизација (на државата) ќе биде остварен во краток временски период (до 31 декември 1996 година). Наместо тоа, Чешкиот уставен суд утврди дека рокот на важење на ограничувачките мерки на лустрациските закони мора да биде урамнотежен со обѕир на потребите на безбедноста и стабилноста на демократските системи: на тој начин Судот ги прифати амандманите на листрациските закони чија цел беше да отстранат нивните временските ограничувања. Судот забележа дека „определувањето на степенот на развојот на демократијата во дадена држава е општествено и политичко прашање, а не уставно-правно прашање, кое што судот не е во можност да го разгледа.“ Меѓутоа Судот силно ја поддржа идејата за реформа на законите во прашање.

20. Обата горенаведени случаи, како пред ЕСЧП така и пред Уставниот суд на Република Чешка, беа засегнати со пристап до јавната администрација, а не со дисквалификација од државна служба. Меѓутоа, мислење на Венецијанската комисија е дека потребата од лојаност треба слично да се толкува како во случаи на луѓе кои се дел од државната администрација, така и за оние кои конкурираат. 

21. Заклучоците на анализата како што беа дадени од Уставниот суд на Република Чешка се следниве:

„1. Промовирање на идејата дека ‘демократијата треба да е способна да се брани себе си’ е легитимна цел за законите на секоја демократска држава, во било која фаза од нејзиниот развој.

2. Барањето на политичка лојаност на лицата во државната администрација и јавните сервиси се смета за неспорен компонент на концептот дека ‘демократијата треба да е способна да се брани себе си’.

3. Конкретниот степен на лојаност кој се бара зависи од историските, политичките и општествените искуства на секоја посебна држава и на размерот на заканата по демократијата во секоја дадена држава.“

22. Во март 2006 година ЕСЧП усвои слична позиција, прифаќајќи дека дадена држава може да биде обврзана да превземе конкретни мерки да се заштити себе си ‘дури и преку ограничување на гласачките права на луѓе поврзани со стариот комунистички режим повеќе од десет години по падот на (Берлинскиот) Sид.“

16. Полскиот уставен трибунал има изречено во многу јасни црти дека „целта на лустрацијата ќе се состои, пред сѐ, во заштита на демократијата против спомените од тоталитаризмот, додека нејзината секундарна цел, потчинета на остварување на примарната цел, ќе биде поединечното казнување на лицата кои зеле соучество со тоталитарниот режим.“

17. Воведување на лустрациски мерки долг период по отпочнувањето на процесот на демократизација во една држава ризикува кревање на сомнежи за нивните вистински цели. Одмаздата не смее да надвлада врз заштита на демократијата. Оттука, потребни се убедливи причини.

8. Должност на македонскиот Уставен суд е со посебно внимание да ја разгледа артикулацијата на конкретните причини кои ги изнесуваат властите за спроведување на лустрациски законски мерки толку многу години по завршувањето на комунистичкиот режим.

2. Период од минатото за разгледување

21. Венецијанската комисија смета, бидејќи цел на лустрацијата е да се ограничи пристап до државата администрација на луѓе со антидемократски ставови, дека периодот за разгледување би требало да биде ограничен, бидејќи активностите во длабокото минато обично не сочинуваат убедливи докази за актуелните ставови на дадена личност ниту пак за нивното идно поведение. Тоа е причината за основното временско ограничување кое е дадено во сегмент „ј“ од Упатствата. Од тука следи дека колку подалеку датираат примедбените активности на личноста, толку посериозен треба да е нивната индивидуална вина и нивниот престап од минатото.

22. Истражувањето на одреден период, кој почива 21 до 68 години во минатото (кога истекува Законот за лустација согласно член 41 овие бројки може да се наможат до 31-78) може да е вреден за образованието на јавноста. Тоа може да биде составен дел од „подигање на совеста“ кон која Парламентарното собрание на советот на Европа повикува во својата Резолуција 1481 (2006 година), и истовремено може да се покаже како полезно во однос на давање утеха на жртвите на тоталитарниот режим.

24. Следи дека засновање на одлука за лишување на лице од позиција врз основа на однесување кое датира – најмалку 21 година, а можеби и 78 години, може – ако воопшто – да биде оправдано само врз основа на најсериозни прекршувања, во конкретно масовни и повеќекратни прекршувања на основните права, кои истовремено би биле основ за значителна затворска казна под кривичниот закон. 

25. Што се однесува до примената на лустрациските мерки за периодот по завршувањето на комунистичкиот тоталитарен режим, Венецијанската комисија нагласува дека демократски уставен поредок треба да може да се брани себе си директно преку демократското фунцкионирање на неговите институции, имплементацијата на владеењето на правото и на заштитните мерки за одбрана на човековите права. Прво, демократската влада е одговорна пред електоратот, кој може да ѝ одбие реизбор. Второ, во држава каде што владее правото таа е самата потчинета на законските и уставните рамки. Трето, злодела сторени од припадници на демократска влада се подложни на криминална судска постапка. Конечно, секоја демократска држава има право од своите службеници да захтева минимално ниво на лојалност и може да ги разрешува од нивната должност во спротивно, без притоа да се потпира на специјланиот лустрациски инструмент.

26. Венецијанската комисија забележува дека Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП), во една прилика одреди дека примена на лустрациски мерки во однос на дела сторени по завршувањето на тоталитарен режим биле прифатливи и не ја нарушуваат Европската конвенција за човекови права (ЕКЧП). Во случајот на Жданока против Латвија централното прашање беше статутарна одредба која забранува на лица кои „активно учествувале после 13 јануари 1991 година“ во Комунистичка партија на Латвија (КПЛ) да учествуваат во парламентарни избори (1998 и 2002). Одредбата била донесена од Парламентот поради тоа што кратко време по Декларацијата за независност од 4 мај, 1990 година, КПЛ била вмешана во организирање и спроведување на државни удари против новоформираниот демократски режим во јануари и август 1991 година. Откако било согледано и особено земени во обѕир историскиот и политички контекст во кој оспорената мерка била превземена, било заклучено дека било разумно од страна на законодавниот дом да претпостави дека водечки лица во КПЛ имале антидемократски ставови, поради што ЕСЧП пресуди дека немало прекршување на член 3 од протокол бр. 1. Конкретно, ЕСЧП пресуди дека додека такви мерки не можат да бидат прифатливи во контекст, на пример, на држава која што има долго-воспоставени рамки на демократски институции, сепак може да се сметаат за прифатливи во случајот на Латвија со оглед на историскиот и политички контекст кој водел до нејзиното установување, како и со оглед на заканата кон новиот демократски поредок поставена од препородот на идеи кои, доколку им се дозволи да здобијат корени, можат да станат способни да го возвратат тоталитарниот режим.

27. На Венецијанската комисија не ѝ е познато дека постоеле посебни историско-политички услови (т.е. движења или активности вперени кон нарушување на демократскиот поредок или кон загрозување на заштитата на човековите права) во „поранешната Југословенска Република Македонија“ по прифаќањето на Уставот. Треба да биде забележано дека овој контекст „поранешната Југословенска Република Македонија“ била држава-членка на Советот на Европа од 1995. год., и како таква, била под надзор за својата демократска ефикасност и усогласеност со Европски стандади.

28. … Треба да се забележи дека … стигматизацијата и дискриминацијата на политичките противници не претставува прифатиливо средство на политички наптревар во држава каде што владее правото.

29. Не е место на Венецијанската комисија да го цени легитимитетот на продолжувањето на примената на Законот за лустрација за дела сторени по 17 ноември 1991 година, туку тоа е должност на македонскиот Уставен суд.

------------------

Целосен превод на резиме од мислењето:

 

Бивша југословенска република Македонија - закон за „лустрација“

 

Позадина

По пат на писмо од 7 септември 2012 година Претседателот на уставниот суд на Македонија побара од Венецијанската комисија да изготви amicus curae мислење во однос на поплака со која се оспорува уставноста на Закон за определување дополнителен услов за вршење јавна функција, пристап до документи и објава на соработка со органите на државната безбедност (во понатамошниот тек: „Закон за лустрација“) која во моментов е пред Судот.

 

Стандарди

Европските стандарди во полето на лустрацијата воглавно произлегуваат од три извори:

  • Европската конвенција за човекови права и основни слободи и јуриспруденцијата на на Европскиот суд за човекови права;
  • Судската пракса на националните уставни судови;
  • Резолуциите на парламентарното собрание на советот на Европа (ПССЕ), имено, Резолуција 1096 (1996) за мерки за демолирање на наследството на поранешните комунистички тоталитарни системи и Резолуција 1481 (2006) за потребата од меѓународна осуда на тоталитарните комунистички системи. Резолуцијата 1096 на ПССЕ која посочува на „Директивите за осигурување на лустрациски закони и слични административни мерки се во согласност со потребите на држава заснована на владеење на правото“ како упатство.

Amicus curae мислењето на Венецијанската комисија во однос на албанскиот Закон за лустрација е засновано на овие стандарди и додава во прилог.

Суштината на овие стандарди може да се сумира во следниве четири клучни критериуми кои се однесуваат на лустрациски постапки:

  • вината мора да се докаже во секој посебен случај;
  • правото на одбрана, презумпцијата на невиност и правото на апелација на суд мора да бидат гарантирани;
  • различните функции и цели на лустрацијата, имено заштита на ново-никнатата демократија и криминално право, на пр. казнување на луѓе за кои се претпоставува дека се виновни, мора да се почитуваат;
  • лустрацијата има строги временски ограничувања, како за периодот на нејзино спроведување така и за периодот за кој важи.

Заклучоци

Целта на amicus curae мислењето подготвено за македонскиот Уставен суд не е наменето да ја цени уставноста на Законот за лустрација, туку на Судот да му достави материјал во однос на согласноста на овој Закон со Европската конвенција за човекови права како и елементи од компаративно уставно право со цел на Судот да му го збогати фондот со материјали за разгледување. Последниот збор во однос на обрзувачкото толкување на македонскиот Устав и ограничувањата кои ги поставува на Законот за лустрација почива кај Уставниот суд. Венецијанската комисија нагласува дека таквото толкување е обврзувачко за сите национални институции од административната, судската и законодавната бранша, кои се обврзани да го почитуваат и да се придржуваат до него.

Венецијанската комисија го анализираше Законот за лустрација во однос на четири главни прашања: а) неговиот временски обем на примена; б) личниот обем на примена; в) процедуралните гаранции за лицата кон кои лустрациските мерки се применуваат; г) објава на имињата на лицата за кои се смета дека соработувале со тоталитарниот режим.

Венецијанската комисија дојде до следниве главни заклучоци:

а)  Воведување на лустрациски мерки долг период по отпочнувањето на процесот на демократизација во една држава ризикува кревање на сомнежи за нивните вистински цели. Одмаздата не смее да надвлада врз заштита на демократијата. Оттука, потребни се убедливи причини.

Бидејќи целта на лустрацијата е на луѓе со антидемократско поведение да им се забрани пристап до државна служба, и бидејќи можноста за позитивни промени на поведението и однесувањето на лице не треба да биде потценето, примената на лустрациски мерки за дела кои датираат 21 до 68 години во минатото (или дури 31-78 до истекувањето на рокот на Законот за лустрација) може — ако воопшто — да се оправда на основа на најсериозни облици на злочин, особено масивни и многукратни прекшувања на основните права кои истовремено би покренале значителни затворски казни под криминално право.

Примена на лустрациски мерки во однос на дела сторени по завршувањето на тоталитарниот режим може да се оправда само во контекст на исклучителни историски и политички околности, и не во држава со долговоспоставен поредок на демократски институции, бидејќи демократскиот уставен поредок треба да се брани себе си директно преку имплементација на владеење на правото и мерки за заштита на човековите права.

Што се однесува до времетраењето на лустрациските мерки, тоа треба да зависи од една страна од напредокот на воспоставување на демократска држава која се раководи со владеење на правото и од друга страна од капацитетот за позитивна промена на поведенијата и навиките на предметите на лустрацијата. Ограничено времетрање за секоја лустрациона мерка треба да биде определено со цел да се одбегне дискриминаторен третман на лица во слична ситуација на основа на тоа кога биле усвоени лустрациските мерки.

б)  Примена на лустрациски мерки за позиции во приватни или полуприватни организации оди преку целта на лустрација, чија намена е да елиминира лица од уживање на владина моќ доколку не може да им се довери нејзиното уживање во согласнос со демократските принципи.

Оспорената врска со тоталитарниот режим мора да биде дефинирана на многу прецизен начин.

в)  Отсуството на лицето засегнато со процедурата пред Комисијата за верификација на факти е во спротивност со неговите или нејзините права на одбрана, забележително правото на равенство. Процедурата пред Комисијата за верификација на факти и процедурата за апелација мора да бидат детално регулирани со цел да се усогласат со принципите на владеење на правото и праведна примена на законите.

г)  Името на лицето за кое се одредува дека е сораборник мора да се објави дури по конечна одлука на суд, бидејќи само во случај кога соработката е конечно докажана негативните ефекти на објавата по репутацијата на тоа лице може да се смета за пропорционална мерка потребна во демократско општество.

Целиот извештај наанглиски е на линкот :ВЕНЕЦИЈАНСКА КОМИСИЈА

 

Корупциска афера во Северна Македонија

Хероината на револуцијата под сомнеж

Пишува Кено Версек
Montag, 19.08.2019   19:59 Uhr
Беше сметана за симбол во борбата против корупција, сега истражителот Катица Јанева самата изгледа дека е вмешана во проминентен случај на уцена. Зошто оваа афера задева тежок удар на оваа Балканската држава. Се сметаше за нешто непоткупливо. Нивниот авторитет беше симбол нешто повеќе од власт на право. Но сега се зборува дека таа е вмешана во сериозен случај на уцена: Катица Јанева, скорешната водечка личност од канцеларијата на Македонското Специјално Обвинителство СЈО, истражувајќи случаи на корупција и организиран криминал во највисоките кругови. Аферата наречена “Рекет” го предизвика најголемиот политички земјотрес во последниве години во северна Македонија, имено Јанева е вмешана со тоа што побарала на еден олигарх да плати милиони долари за имунитет од казнување. Иако многу од деталите сеуште се нејасни, јавноста е многу шокирана: социјалните мрежи, како и медиумите се полни со изјави на шок. Но по се, СЈО беше еден од симболите на “Шарената Револуција” од 2016, која го сруши национално-авторитарен и мафијашки режим на поранешниот Премиер Никола Груевски. Со месеци десетици илјадници народ, беше на улица. Демонстрациите вообичаено започнуваа пред зградата на СЈО во главниот град на Македонија-Скопје. Многу луѓе носеа маици, со ликовите на Јанева, нејзината заменичка Фатиме Фетаи и портпаролот на СЈО Ленче Ристоска. Митот за хероина сега е уништен. Аферата допре до јавноста на 15 Јули, кога Јанева поднесува изненадувачка оставка на својата оставка на шеф на СЈО. Во исто време, двајца бизнисмени Бојан Јовановски и Зоран Милевски беа уапсени, очигледно главните режисери на уцената. Јовановски исто така познат како “Боки 13”, ексцентричен медиумски промотер, и неговиот соучесник се зборува дека му ветиле на олигархот Јордан Камчев да го употребат нивното влијание да го заштитат од тужење. Јовановски се надеваше на неговото пријателство со Јанева и се фалеше дека е во можност да влијае врз шефицата на СЈО. Наводно Камчев платил 1.5 милион евра.

Компромитирачки видео и аудио снимки

Камчев има корпорациски конгломерат во финансискиот, медиумскиот, енергетивниот и градежниот сектор. Тој се смета за најбогатите Македонци и во исто време персонификација на корупција и организираниот криминал во земјата. Во времето на Груевски, тој доби милионски државни нарачки. Еден од неговите главни партнери беше озлогласениот шеф на разузнавање Сашо Мијалков, главен во режимот на Груевски. Камчев и Мијалков се исто така централни фигури во истражувачкиот случај “Империја”, кој беше отворен мината есен. Во тоа време, и двајцата беа под притвор. Додека Мијалков беше подоцна ставен под домашен притвор, Камчев беше ослободен. Според некои, Јанева е таа кој истовремено ја имала решавачката одлука но и која има лично ветила на олигархот дека нема што да се плаши. Доказ за оваа е обезбедено од видео и аудио снимките снимени од самиот Камчев. Незабележително тие беа објавени во десничарската новина блиска до Салвини “La Verita”-како и за чии интереси тие се нашле таму е сеуште непознато. Може да видите, меѓу другите работи, како Јовановски и Милевски ги земаат парите од Камчев. Во аудио снимката што одеше на мобилниот на Јовановски, Јанева му ветила на Камчев дека се ќе биде во ред. Поранешната шефица на СЈО досега не дава многу изјави. Снимките се автентични, таа се обидуваше да го добие но само како сведок во случајот “Империја”, тоа го тврдеше-во ниеден случај таа направи илегални дела. Но, оваа изјава има мал кредибилитет во јавноста.Сепак, Јанева сеуште не е обележана како сведок во случајот “Рекет”.

Незадоволството од власта расте

Социјал демократската реформска власт не реагираше одлучувачки во однос на аферата. Премиерот Зоран Заев остави впечаток дека нешто самиот крие. На едно од новинарските прашања дали го знае Бојан Јовановски лично, како што самиот тврдел во една од снимките дека премиерот нема да прави “никакви проблеми” во разрешувањето на случајот Камчев. На тоа Заев одговори луто дека нема да дозволи владата да биде срушена од “криминалци, суетен новинар и педер”. Меѓу останатото забелешките упатени од Заев-критички коментатор, “педер” се упатени кон самиот Јовановски. Забелешка што предизвика бура на реакции. Аферата ја потресе Северна Македонија во деликатна состојба. Поради спорото темпо на реформи во областа на власта на правото, незадоволството со влада на Заев расне одвнатре. Во сферата на надворешната политика, земјата, државата е под притисок бидејќи почетокот на преговорите за прием во ЕУ беа одложени во Јуни, поради резервациите на Франција, Холандија и Германија поради недостиг на анти-корупциски мерки и недоволните судски реформи. Аферата “Рекет” по изгледа само ги потврди резервациите. Според Сашо Орданоски, Македонски публицист, оваа може да биде точно на што била намерата. “Сеуште знаеме многу малку детали”, изјавува за Шпигел. “Засега, целата работа за мене изгледа како типична интрига и Компромат операција, со што тешките реформски процеси во земјата ќе бидат конечно дискретирани.”

Судење му се заканува на Борис Џонсон

Судија во Судот во Вестминстер денеска одлучи дека Џонсон, поранешен министер за надворешни работи на Велика Британија, мора да одговори на наводите дека извршил три прекршоци за непрописно однесување во јавна служба.

Тоа се однесува на тврдењата кои Џонсон, инаку заговорник на Брегзит, ги изнел пред и после референдумот за излез на Велика Британија од Европската унија во 2016 година.

Вкупно 52 отсто од Британците на референдумот поддржаа излез, а 48 проценти гласаа за останување во Европската унија.

За време на двата наведени периоди, обвинетиот постојано ја лажел и ја мамел британската јавност во врска со трошоците на британското членство во Европската унија, експлицитно наведувајќи или заклучувајќи дека таа цена изнесува 350 милиони фунти (околу 400 милиони евра) неделно, се вели во случајот против Џонсон.

Во пишаната пресуда, судијката Маргот Колман навела дека тие тврдења не се докажани, но оти Џонсон би требало да се соочи со судење. 

Дали ке се одважи Јавното Обинителство да покрене обвинение против Зоран Заев за изнесените лаги за „СМИЛКОВСКО ЕЗЕРО“, за СЛУЧАЈОТ НЕШКОВСКИ“, за НЕМЕНУВАЊЕ НАИМЕТО,  за НЕМЕНУВАЊЕ НА УСТАВОТ,  за  добиениот датум за почеток на преговорите со ЕУ

imageЕве уште докази!!


Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Премиерот Зоран Заев денеска изрази, како што рече, огромно задоволство од вчерашната одлука за добивање датум за преговори со Европската унија во јуни 2019. – Имајќи предвид дека во мај 2019 година се изборите за Европскиот парламент, одлуката на ЕУ е комплетно со нашите очекувања. Ние сме среќни и дополнително мотивирани, рече Заев денеска пред почетокот

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

- Имајќи предвид дека во мај 2019 година се изборите за Европскиот парламент, одлуката на ЕУ е комплетно со нашите очекувања. Ние сме среќни и дополнително мотивирани, рече Заев денеска пред почетокот на својот говор на 98. РОС-РОТ семинар во Собранието. Тој им се заблагодари на сите земји членки на Европската унија за оваа, како што рече, мотивирачка

Одлуката за датум во јуни 2019 и договорот за името во фокусот на отворањето на Рос Рот семинарот

Одлуката за датум во јуни 2019 и договорот за името во фокусот на отворањето на Рос Рот семинарот

Во Скопје денеска започна тридневниот 98. Рос Рот семинар посветен на Евроатланската интеграција на Западен Балкан: зајакнување на Европскиот мировен процес. Претседателот на Собранието Талат Џафери во воведното обраќање рече дека е убеден оти договорот за спорот со името потпишан од премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, најдоцна до крајот на годинава

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Премиерот Зоран Заев денеска изрази, како што рече, огромно задоволство од вчерашната одлука за добивање датум за преговори со Европската унија во јуни 2019. – Имајќи предвид дека во мај 2019 година се изборите за Европскиот парламент, одлуката на ЕУ е комплетно со нашите очекувања. Ние сме среќни и дополнително мотивирани, рече Заев денеска пред почетокот

Заев задоволен од одлуката за добивање условен датум за преговори со ЕУ

Заев задоволен од одлуката за добивање условен датум за преговори со ЕУ

Премиерот Зоран Заев денеска изрази, како што рече, огромно задоволство од вчерашната одлука за добивање датум за преговори со Европската унија во јуни 2019. – Имајќи предвид дека во мај 2019 година се изборите за Европскиот парламент, одлуката на ЕУ е комплетно со нашите очекувања. Ние сме среќни и дополнително мотивирани, рече Заев денеска пред почетокот

Одлуката за датум во јуни 2019 и договорот за името во фокусот на отворањето на Рос Рот семинарот

Одлуката за датум во јуни 2019 и договорот за името во фокусот на отворањето на Рос Рот семинарот

Претседателот на Собранието Талат Џафери во воведното обраќање рече дека е убеден оти договорот за спорот со името потпишан од премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, најдоцна до крајот на годинава ќе биде имплементиран од двете страни во целост, и Македонија во декември оваа година или на почетокот на јануари ќе стане триесетта полноправна членка

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија Премиерот Зоран Заев денеска изрази, како што рече, огромно задоволство од вчерашната одлука за добивање датум за преговори со Европската унија во јуни 2019. – Имајќи предвид дека во мај 2019 година се изборите за Европскиот парламент, одлуката на ЕУ е комплетно со нашите очекувања. Ние сме среќни и

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Заев: Одлуката на ЕУ е мотивирачка за Македонија

Премиерот Зоран Заев денеска изрази, како што рече, огромно задоволство од вчерашната одлука за добивање датум за преговори со Европската унија во јуни 2019. - Имајќи предвид дека во мај 2019 година се изборите за Европскиот