ОПЕРСКИ МАНИПУЛАЦИИ, ДЕЗИНФОРМАЦИ И ЛАГИ

 
Јордан Петровски
11.09.2016
Во колумната објавена во гласилата формирани по теркот на "ОПЕРА", гласила кои се на располагање на едната банда, гласила за ширење дезинформации, лаги и манипулации: ПЛУСИНФО , ЛИБЕРТАС ...се извинувам на неспоменатите, ....  а според денешните потреби се на располагање на ексертутката и бандата на која ексертутката и припаѓа, операцијата "ОПЕРА" била опасност за Македонија па затоа ексертутката вели:
 
Од друга страна, мора да се има предвид и ситуацијата – закана од ЈНА и операцијата „Опера“ – со кои бевме соочени во тоа време.
 
Експертутката свесно лаже па суши!! 
"ЈУТА", "ЛАБРАДОР", "ПРОБОЈ, "ОПЕРА", ... се Оперативни Акции од ПЛАНОТ на КОС за ЗАЧУВУВАЊЕ на Југославија, акции кои се изведувани или не, се две до три години после планот и тоа се изведувани онаму кадешто планот не бил успешен во целост.. План на КОС за ЗАЧУВУВАЊЕ на Југославија бил спроведен 100% во Македонија!
 
Генерал Мамула пишува:
 
 "U drugoj polovini 1986. i početkom 1987. g. razrađene su političke osnove, kriteriji procjena za odluku i počele su operativne pripreme. Pripreme su pokrivale mjere budnosti i povišene borbene gotovosti održavane po zvaničnim odlukama Predsjedništva SFRJ i planovima Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i Generalštaba".(str. 88.)
 
"ЈУТА"- Југословенска тајна армија: Планот билна просторите кои ги напаушта ЈНА, а тој простор бил именуван какомпривремено окупирани територии, треба да се градат засолништа за оружје, воена техника и да се ангажираат луѓе кои со сите средства ке пружаат отпор и ке бидат столб на новата интеграција ширум просторот на Југославија.
 
"ПРОБОЈ": Oперација во организацији КОС со цел наоружуванје на Србите на просторите на Хратска и Босна и Херцеговина
 
"ЛАБРАДОР": Бидејки оценките на КОС биле дека во Хрватска е избрана власт во која тие немаат доволно влијание ја планираат акцијата ЛАБРАДОР која има за цел да ја компромитира новозибраната Хрватска власт. Една од акциите на ЛАБРАДОРЦИ е екслозијата на 19.08.1991. на Еврејските гробишта во Загреб, во Еврејската општина во Загреб, која за цел имала да ја дестасбилизира власта во Загреб и да ја прикаже како " фашистичка и анти семитска"
 
"ОПЕРА" е дел од плановите на КОС и е изнудено решение a e оделение за ПРОПАГАНДНА војна. Напишав изнудено бидејки додека КОС ги користел постоечките републички гласила не било проблем да ја пласира својата пропаганда.
 
Prekid suradnje KOS-a i republickih SDB-ova je znacio da se preslo na teren specijalnog rata.

Tako se 1991 formira OPERA-odjeljenje za propagandni rat, sa sjedistem u Domu avijacije u Zemunu.

U sastav OPERE ulaze najveci eksperti iz oblasti psihologije, strucnjaci za rukovanje elektronskom tehnikom, novinari, kljucni ljudi iz vojnog vrha kao sto su general Slobodan Rakocevic, general Vojislav Radovic, general Zivan Mircetic...

Koordinaciju nad radom OPERE je vodio tadasnji nacelnik KOS-a Aleksandar Vasiljevic. Radilo se pod devizom da "nijedna akcija nema puni efekat ukoliko je ne prati i adekvatna psiholosko-propagandna djelatnost."

Во МАКЕДОНИЈА немало потреба од посебна акција на КОС ниту во форма на ЛАБРАДОР ниту во форма на ОПЕРА, а зошто немало, најдобро објаснува самиот началник на КОС и човекот кој ја водел на терен операцијата за зачуваување на Југославија, генералот Васиљевиќ:
 
Vasiljević je detaljnije to ilustrirao, stanjem u Makedoniji, gdje radi razumnijih procesa razdruživanja, cijela infrastruktura vlasti, uključivši tu i sustav sigurnosti, ostala je nedirnuta.
 
Уште една потврда дека раководството во Македонија воопшто не е "сепаратистичко", односно потврда дека е под 100% контрола-ИЗБЕРЕНО ОД КОС, говори фактот дека председател, членовите на влада, поточно ниту еден политичар не биле на списокот на КОС за апсење при изведбата на државниот удар:
 
U Generalštabu je sve bilo spremno za aktiviranje plana po kojem bi JNA uzela stvar u svoje ruke i spasila Jugoslaviju. To je trebalo izvesti na sljedeći način: Predsjednici Slovenije, Hrvatske i BiH, zajedno s članovima Predsjedništva SFRJ bili bi uhićeni i odvedeni na unaprijed pripremljeno mjesto. Bili bi izolirani i bez kontakata sa svojim republičkim bazama. Istovremeno, specijalne operativne skupine JNA u glavnim gradovima republika i pokrajina uz pomoć “lojalnih elemenata” osvojile bi najznačajnije administrativne, policijske i medijske punktove. Planirano je aktiviranje plana odmah poslije emitiranja filma o Špegelju te poslije informacije za jugoslavensku i svjetsku javnost kako su republički rukovodioci zadržani u Beogradu “zbog osobne sigurnosti”. Tada bi vojska predala vlast jedinoj saveznoj instituciji koja je funkcionirala SIV-u koje je vodio Ante Marković.

 
Да се потсетиме кои луѓе беа дел од тимот на Анте Марковиќ
 
Киро Глигоров советник и изготвувач на приватизацијата
Стојан Андов основач и председател на партија на Aнте Марковиќ Сојуз на Реформските Сили на Југославија
Владо Камбовски министер на правда.
Срѓан Керим е во ССНР под будното око на Будимир Лончар.
Борис Стојменов (за него има две верзии, дека бил заменик на министерот за финансии или воопшто не учествувал во таа влада)....сигурно може некој да го дополни списокот на Македонски кадри!!
 
 
Значи Глигоров, Андов, ЕКЕПСЕРТСКАТА влада, се ИЗБРАНИ од КОС.
 
 
Слободан Богоевски: Експертската влада беше составена под големо влијание на тие сили од надвор, кои не извираа од автентичните македонски интереси,
 
 
Едно враќање малку наназад, враќање на изборите и пост изборите 1991 година со кое ке бидат многу работи уште појасни. За Македонија бил изработен план со кој кај граѓаните на Македонија би се зацврстила потребата од останок на ЈНА. Тој план на КОС за Македонија ги содржи следните работи:
 
 
-формирање на САО!

Tаков обид имаше во Куманово, актерите на обидот за формирање на САО до ден денеска ни мува не ги лази

-предизвикување на меѓуетнички тензии, заплашување совоен судир на Македонците со Албанците

Присетете се на одесувањето на ПДП помеѓу двата изборни круга. Говорите на Голубовски

-планирани наводни нарушувања на воздушниот простор на Македонија од страна на Бугарија и фрлање на Бугарски знаменца, Бугарски летоци,  ....

Бугарските летоци се појавија на првитe парламентарни избори.
 
 Членовите на ВМРО ДПМНЕ после формирањето на "експертската" влада и превземањето на МВР од "вмровецот" Јордан Мијалков очекуваа дека случајот со Бугарските  летоците ке биде брзо разрешен.  Според сознанијата кои сега се достапни, од луѓето кои ги ДЕЛЕГИРАЛ КОС за да ја направи "експертската" власт во Македонија, Председателот и Владата, членовите на ВМРО ДПМНЕ очекувале  да откријат дека зад игра со  Бугарските летоците стои КОС и можеби некој од нив.
 
 
Државниот удар не е изведен:
 
Plan nije aktiviran iz više razloga. U vojnom vrhu je postojala oštra borba između “srpske” i “jugoslavenske” struje. Srpska se zalagala za udar u korist Velike Srbije, pošto Velikosrbe nije zanimala nikakva Jugoslavija.
 
Со тоа и ЈНА го губи пројугсловенскиот каратер бидејки групата на просрпски, промилошевиќески генерали  кои биле уфрлен во групата која ги водела плановите за зачувување на Jугославија го превзела упарвувањето со ЈНА.
 
.. samom KOS-u i RV i PVO je počela da se stvara nova uticajna grupa koju će vlast Slobodana Miloševića iskoristiti za obračun sa svim projugoslovenskim generalima
 
Има еден друг битен податок, кога веке луѓето од врвот на КОС за Македонија, процениле дека КОС ја губи битката со Милошевиќ се префрлаат во таборот на Mилошевиќ а со тоа и во екипата за голема Србија. Затоа оној што сакал да си обезбеди водечка позиција во новонастанатата ситуација го направил следово:
 
Во октомври 1991 година, ..... , oд одредени структури во МВР била подготвена посебна информација за соработниците на некогашната КОС, кои дејствувале на територијата на Македонија. Со степен на државна тајна таа била подготвена во два примерока - еден бил доставен до тогашниот претседател Киро Глигоров, а другиот до архивата на МВР.

За информацијата дознава и КОС, ја добива во копија и во Белград веднаш се закажува вонредна седница на Генералштабот на ЈНА
 
Кои можат да битат тие структури?? Портирот во МВР, некој инспектор, некој подсекретар,.... според мене нема теоретска шанса никој друг да даде таков налог освен министерот на МВР Јордан Мијалков. Еве зошто сум убеден во ова:
 
АЦО КАБРАНОВ:

И така размислувајќи околу Цобе кого го имав заборавено се сетив на нешто што тој во еден разговор со уште еден новинар онака ненаметливо ни кажа, а верувам дека на човек како него ниту му се испушти ниту го издрдоре во празно. Ни кажа дека во времето кога бил директор на УБК негде година или две по осамостојувањето во Македонија ќе се случел скандал без преседан – на Табановце со црвена потерница имало налог за апсење на тогашниот актуелен министер за внатрешни работи. Онака тивко развлечено промрморе дека лично тој требало да го сочека на границата а обвинението било за издавање државни тајни на странски тајни служби и субверзивни дејствија. За жал тогашниот министер беше ликвидиран според претпоставките на Цобе од службите кај кои бил оти разбрале за црвената потерница во Македонија.
 
Цобе-Слободан Богоевски сепак сака да го заштити КОС и сообраќајката на Мијалков ја припишува на СДБ на Милошевиќ, што воопшто не е точно. Сообраќајката е дело на КОС. Мијалков не ни стасал до Белград.  СООБРАЌАЈКАТА имала за цел да ги опомене другите кои спремале прелет од КОС во СДБ на Mилошевиќ. Oпасноста по живот заради прелетите кратко траела, пројугословенскиот КОС е растурен со апсењето од стана на власта на Mилошевиќ на врвните луѓе на пројугословенскиот КОС на почетокот на 1992 година.
 
 
Да се вратиме на ЕКЕПЕРТУТКАТА.
 
Дали ке ни посочи ЕКЕПЕРТУТКАТА една акција на МВР против КОС ?? Да потсетам, еден од четирите центари на КОГ се наоѓал во Скопје.
 
KOS-a Centralna kontraobavjestajna grupa (KOG) predstavljala je vrh Kontraobavjestajne sluzbe JNA (KOS) i smatralo se da se onaj ko se nalazi u sastavu KOG-a nalazi u najuzem vrhu kontraobavjestajne sluzbe. KOG je, pored centrale u Beogradu, imao tri detasmana: Zagreb, Sarajevo i Skopje. Iz skopskog detasmana su pored Makedonije pokrivani Crna Gora, Kosovo i Sandzak.
 
Битката против КОС или како експертутката вели "ОПЕРА" се водела многу едноставно:
 
Tijekom listopada 1991., hrvatske snage zauzimaju prostorije Komande V. vojne oblasti u Maksimirskoj 63, Zagreb, a samim tim i prostorije II. detašmana KOG-a. U sefu načelnika, ppuk. Martića, pronaći će se skoro cjelokupna dokumentacija o vrlo složenoj operativnoj mreži KOS-a u Hrvatskoj te izvršenim akcijama koje se mogu okarakterizirati kao terorističke.
 
Многумина ке кажат ама тоа ке предизвикало војна што воопшто не е точно!!
Не е точно затоа што после јануари/фебрауари 1992 година пројугословенскиот КОС ја нема подршката на ЈНА, значи НЕМА КОЈ ДА ИНТЕРВЕНИРА ВОЕНО и да ги заштити канцелариите и документите на КОС-КОГ.
Ке го цитирам Јанко Бачев и неговите аргументи зошто ке немало интервенција на ЈНА ни пред 1992 година, време на полната моќ на пројугословенскиот КОС a кои се во корелација со изјавта на началникот на КОС Васиљевиќ дадена погоре а во која тој говори дека власта и службите СДБ и КОС се под целосна нивна контрола.
 
Јанко Бачев

ЈНА всушност никогаш и немаше концепт да отвора ново воено жариште и во Македонија ....

Затоа, прашањето зошто немаше војна во Македонија, треба да се гледа од аспект на стратешките интереси на ЈНА (Србија) за војување на другите жаришта на југословенски простори, отколку како резултат на наводната мудра политика на државниот врв во тоа време.
Дури, македонскиот државен врв во тоа време (кој е во силни релации со КОС како и македонската Служба за државна безбедност која е своевидна филијала на Белград .....
 
Рушењето на "експерската", владата на пројугословенскиот КОС и избор на влада која ке биде составена од мешан состав, ред УДБа, Ранковиќевски просрпска и ред КОС, ред КОС ама не од оној тврдо пројугословенскиот бидејки таков КОС во Македонија никогаш и немало!! Дека немало најдобро зборува тоа што во Македонија биле на служба во ЈНА сите големосрби Младиќ, Паниќ, Шљивичанин, ..... значи КОС просрпски, само со по некој Југословен и тоа заради тоа што е мешан брак во прашање  се прави заради потребите на Белград. Белград нема време да води битка против ВМРО, битка против единствените борци за Самостојна, Суверена и Демократска Македонија. Нема време во тој момент да ја исправи грешката што дозволи да се формира партија која во името ке го носи и ВМРО.
Да ги потсетам читателите политичката влада со премиер Црвенковски е избрана во септември 1992, Правилникот за работа на ДБК со кој се овозможува прогон по исти линии на работа на ДБК како од времето на бившата држава е донесен во Октомври и објавен во Таjниот НЕУСТАВНИОТ
службен весник  10/92. Hовина во тој правилник што и МАКЕДОНСКИОТ ВРХОВИЗАМ е веке линија на работа. Да појаснам на оние што не се во тек, ВРХОВИЗАМ е поим со кој се означувале Македонцикои решавањето на МАКЕДОНСКОТО прашање го гледале во склоп на Бугарија, Грција, Србија, Југославија, значи сега за прв пат и тоа во "самостојна" Македонија ке бидат прогонувани оние кои се залагале за решавање на Македонското прашање во Самостојна МАКЕДОНСКА држава.

За крај како шлаг на тортата скенови, скенови од сведочењето на човекот кој ја водела акцијата "ОПЕРА"
 
Radenko Radojčić, u krugovima KOS-a poznat kao agent "Ljudevit", kasnije jedan od organizatora i voditelja operacije, odnosno grupe "OPERA", koji do tog trena već ima stvorenu arhivu od oko 40.000 dokumenata na mikrofilmovima, a koje je skupio po nalogu Malobabića i Stojčevića, kroz rad u analitičkoj grupi pri stučnim službama CK SKH2 od 1987. do 1989

Radojčić je od 1990., organizirani suradnik OB RV i PVO u Beogradu, tako da je aktivno uključen u obavještajne i druge aktivnosti obavještajnih organa bivše države, odnosno KOS-a.

Radojcic je kao dvadesetogodisnjak iskoriscen od strane KOS-a za razbijanje »hrvatskog proljeca« na Sveucilistu. Bio je to prvi test, nakon koga ce ovaj podoficirski sin uci u lavirinte KOS-a.

 
 
Човекот бр.1 на "ОПЕРА", онаа против која се "борел" министерот на МВР е спасуван од власта на Македонија. Радојчиќ тоа го опишува во своето сведочење од кое сум излекол неколку работи:
 
 
 
 
 
 
 
Која е целта на спасувањето на Радојчиќ? Спасување кое било одобрено од Глигоров, Црвенковски, Фрчковски, Боцинов ... спасување кое можело да ги влоши односите со Србија, со Хрватска!Велам можело да ги влоши затоа што Радојчиќ немал никакви лични документи, немал ИДЕНТИТЕТ. Секој ке се запраша зошто Србија не му издала лични документи??  За таков потег мора Македонскиот државен врв да имал сериозна причина. Која останува засега неодговорена. Но добиваме еден битен одговор а тоа е дека Глигоров, Фрчковски, Боцинов, Малевски, "експертската влада"... биле дел од тимот кој требло да го попречи ОСАМОСТОЈУВАЊЕТО на Македонија.
 
 
 


Колку многу властите во Македонија биле загрижени за првиот човек на "ОПЕРА" говори фактот дека го советувале да остане во Македонија, да отпочне бизнис, бизнис во кој КЕ МУ ПОМОГНЕ ВЛАСТА НА МАКЕДОНИЈА. Па нели ЕКСЕТУТКАТА се борел против "ОПЕРА".Читајки ги скеновите ке дознаете и за други соработници на КОС.


 
 
 

На Радојчиќ му е правен лажен пасош, значи даден му е лажен идентитет а експертутката кажува приказни се борел против Радојчиќа ...
 
 
 
 

За крај!!

Групата ЛАБРАДОР за да ги минира Еврејските гробишта во Загреб, била обучува во Загреб од спецјалци на 63 Падобранска-расадникот на агенти на КОС, од Ниш:

Obuka u rukovanju minsko - eksplozivnim sredstvima, detonatorima i priručnim eksplozivnim napravama redovito je održavana u, za to pripremljenoj prostoriji, zgrade KOG-a u Zemunu, a koju su održavala dva specijalca iz baze u Nišu, pripadnici padobranske jedinice


Водачот на рушителите на Христијанските и Муслиманските гробишта во Куманово беше на обука во 63 Падобранска во Ниш
Read 2635 times