Macedonian Albanian Croatian Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

ЦИЦКАТА НА ЛОШАТА МАЌЕА


[Image: 333btar.jpg]
Секој во Македонија чиј мозок не е испран, избришан и оставен на една цртка ѓоа апче аспирин, живее со некое непријатно чувство ко некој да му го отрул кучето. Чувството не е толку последица на елементарната непогода што нѐ снајде, олицетворена во ПРЕРОДБАТА на Мали Груица, туку повеќе е резултат на нашето длабоко спознание дека живееме во земја која стои на раце и во која сѐ е газ-преку-глава. Сите знаеме дека играме во натпревар кој е секогаш наместен, во кој судиите секогаш се поткупени и во кој лошите дечки секогаш победуваат. Сите знаеме дека во бродот Преродба одамна навлегува вода и сите знаеме дека капетанот лаже.

[Image: 2jfabyg.jpg]

Штета што кога ги дава своите лажни ветувања, некоја камера, да кажеме од Сител или Канал 5, не го снима отпозади за да видиме дека прстите ги држи прекрстени. Исто така знаеме дека дилот помеѓу ДПМНЕ и ДУИ е вештачки создаден по наредба од ЕУ и како таков е крајно непринципиелен и расипан. Знаеме и дека, овде, за кражба на точак можеш да бидеш осуден на пет години затвор, додека за проневера на милиони евра или за прегазување на пешак со смртни последици, да бидеш ослободен. Сѐ зависи од тоа КОЈ ТИ Е ОТПОЗАДИ. Поточно, зависи од тоа кој ти го чува грбот. Знаеме и кој на кого му наместил убиство, знаеме кој на кого му продал плац за евро по квадрат, знаеме кој купил станови за цела фамилија, а знаеме кој на кого му фафа за да не лежи робија за гревови од минатото. Со еден збор, СИТЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА СМЕ ВО ГОМНА ДО ГУША.

Ама маката не е што го знаеме тоа, туку што ништо не правиме за да испливаме надвор, а ништо не правиме зашто доброволно се откажавме од нашата слобода во име на некакви нереални очекувања дека ПАРТИЈАТА Е ТУКА ДА МИСЛИ ЗА НАС. Партијата ќе помогне, партијата ќе ги вработи нашите блиски, партијата ќе ни обезбеди бизнис, партијата ќе даде и цицка ако треба, само ако сме лојални кон неа и секогаш редовни ко треба да се гласа. Ете, оттаму е она чувство дека некој ни го отрул кучето. Тоа е почеток на будењето на свеста дека сме измамени по сите основи и прописи. 

Сектата наречена ДПМНЕ изминативе месеци мака мачи со своите разочарани членови. Сите оние јадници кои пристапиле кон неа со мисла дека сектата-партија ќе им излезе во пресрет да им ги реши егзистенцијалните промени, сега, одеднаш сфаќаат, барем оние попаметните, колку биле во заблуда и полека се аутираат кон јавноста. Зборуваат и пишуваат по социјалните мрежи за сите оние полуидиоти, раководители по општинските партиски штабови на кои морале да им трепкаат за да останат во игра за работно место или во трката за социјален стан. И беше очекувано оние попаметните секташи од ДПМНЕ да кренат џева кога сфатија дека џабе рмбале за партијата и џабе верувале во неа толку време. Џабе носеле гласови од дома, џабе агитирале, џабе лепеле постери од Пастирот, џабе го фалеле во своите коментари и колумни, кога за тоа време, други, помалку вредни од нив, кои до вчера биле за некоја друга партија, одеднаш застанале до нивниот Пастир и како негови најголеми пријатели добиле сѐ што посакале. Вработувања за сите од потесната и пошироката фамилија, фирми, пари, коли, станови и милионски тендери. Ама како викаат: Во секое црно има и бело! Големата добивка на маргинализираните членови на ДПМНЕ од обелоденувањето на финансиските скандали на нивните повластени партиски идоли во последниве месеци, е во тоа што конечно сфатија дека ПАРТИЈАТА Е ЛОША МАЌЕА. Од неа можат да цицаат само нејзините деца, (читај: блиски роднини) и никој друг. Останатите се тука слепо да ѝ служат и да го перат нејзиниот валкан долен веш. Толку.

И не е ова ендемичен синдром што се случува само кај преродбениците. Тој синдром на изјаловени очекувања се јавува кај секоја партија на власт. Го имаше и во СДСМ кога таа беше на власт. Во тоа време познавав неколку нејзини најпосветени активисти кои ѝ го завртеа грбот оној миг кога сфатија дека секогаш има некој што има предност пред нив, без разлика што тие се докажале и гинеле за имиџот и доброто на партијата. СДСМ почна да ги губи своите позиции кај народот токму кога овие, наизглед неважни луѓе почнаа да ѝ го вртат грбот разочарани што не го добиле она што им било ветено од врвот на партијата. Така е кога кај нас партиите се сфаќаат како сервиси за остварување на личен интерес, а не за добро на сите. Нормално е што тие гласачки балони кои ги создава врвот на партијата со неограничени ветувања за секој и секого, еден ден мора да пукнат, зашто ако тргнат да ги исполнуваат желбите на секој нивни член, за нив и нивните блиски нема да остане ништо. Сега истото се случува и во ДПМНЕ и затоа ќе се соочат со истата судбина со која се соочи СДСМ во 1998 година. Не мислам тука на претстојните претседателски избори, туку на оние кои ќе следат по нив. Тогаш преродбениците ќе го кркаат граот скиснат.

Тогаш пак Мурто ќе го смени Курто и голем дел од оние кои сега цицаат од цицката на преродбеничката партија, ќе се навртат на онаа социјалдемократската, а повеќето од оние кои сега трчаат за социјалдемократите ќе останат со прстот во уста. Не одма, ама со тек на време ќе сфатат дека се изиграни на сметка на некогашните социјалдемократи кои после станаа преродбеници, за пак да се вратат во СДСМ ко ќе рикне режимот на Грујо, поточно ко ќе рикне режимот на Големиот Братучед, зашто и Грујо е безгласна буква. И така ќе се вртиме во круг.

За тоа време Украинците се ослободија од оној кого го сметаа за диктатор кој лошо управува со нивната земја. Со стапови во рака масовно тргнаа на војската и полицијата кои требаше да го бранат. Беа убивани од снајперисти и крвареа на улиците на Киев. На крајот нивниот диктатор посран од страв, под закрилата на ноќта ја напушти земјата со своето семејство и своето злато. Се изгуби во непознат правец соочен со силата на она што се вика народ. Тоа сценарио е научна фантастика за нашата општествено-политичка реалност. Македонците немаат психичка сила за такви бурни пресврти и радикални реакции зашто премногу слепо веруваат во партиите и нивните лидери со надеж дека ќе добијат трошки од нивната богата трпеза. Подготвени се на секаков компромис, дури и со нивните непријатели, само за да извлечат лична корист или да го зачуваат својот каков-таков мир и платичката од 200 евра. Тоа не е одлика на витален народ со слободарски дух, туку на народ кој е комплетно загубен и дезориентиран во поглед на својот опстанок. Таков народ секогаш чека на друг да му ги реши проблемите. А кога се чека на друг да ти ја понуди цицката и да ја заврши работата, се знае што се добива. Чекан по глава наместо цицка! И патем, некој нов диктатор. Стопосто.

Сашо Тасевски

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без дозвола од редакцијата на КОТЛЕ