Macedonian Albanian Croatian Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

КЕЦ У ДВА !

[Image: 333btar.jpg]
Првата третина од изборната трилогија заврши. Кандидатот на власта победи со разлика од 120 илјади гласови во однос на кандидатот на опозицијата. Ќе има и втор круг, но за власта, тој како да е завршена приказна. На Груевски му падна каменот од срце и тоа не можеше да го скрие, зашто и самиот, длабоко во себе се сомневаше дека неговиот пулен ќе добие со таква разлика. Сега е сигурен и во убедлива победа на парламентарните избори кои ќе се поклопат со вториот круг на претседателските. Но јас лично не би бил толку сигурен во тоа. Еве зошто.

[Image: 2j4tvl3.jpg]

Груевски и ДПМНЕ деновиве многу љубат да се удираат во гради дека народот уште еднаш покажал дека стои зад нив и нивното владеење. Само не ми јасно за кој народ зборуваат, кога од вкупниот број гласачи со право на глас, на претседателските избори во првиот круг гласале само 49 проценти. Од нив за Иванов гласале околу 450 илјади, а за Пендаровски околу 330 илјади гласачи. Оние 450 илјади на Иванов се само 27 проценти од целиот народ со право на глас. Значи нивниот кандидат го поддржува многу мал дел од народот. Проблемот со останатиот, мнозински дел од народот е тоа што се или апстиненти, целосно разочарани во сите политички партии во Македонија или пак се емигранти, отселени во последниве 12 години, кои засекогаш ѝ завртеле грб на својата татковина, такашто повеќе не им е гајле дали овде се колеме или бесиме. Колку се точно на број, никој не знае, зашто власта упорно избегнува да спроведе попис на населението. Таа намерна утка со пописот е уште еден значаен фактор кој го урива легимитетот не само на владеењето на оваа власт, туку и на секој изборен процес, зашто отвора широк простор за безброј манипулации и измами. 

Дека не е сѐ готово во полза на ДПМНЕ, зборува и фактот дека во првиот круг на претседателските избори, за опозиционерскиот кандидат Пендаровски гласале многу од оние кои биле апстиненти во претходните изборни циклуси. Ако се земат тука во предвид и гласовите на оние кои не се задоволни од оваа власт, а кои гласаа за преостанатите двајца кандидати од ГРОМ и ДПА, а кои најверојатно во вториот круг ќе го дадат својот глас за Пендаровски (тука пред сѐ мислам на оние од ГРОМ), тогаш таа разлика од првиот круг драстично ќе се намали. Ова последното, под претпоставка ГРОМ да не излезе кукавичко јајце подметнато од Грујо пред изборите за да го расцепка гласачкото тело во корист на власта. Сепак, сакам да верувам дека не е така. Значи борбата ќе биде околу преостанатите десетици, а можеби и стотици илјади апстиненти кои не излегоа во првиот круг, за кој никој точно не знае колку се на број, оти како што реков, попис нема ни за лек.

Е сега, ако некој успее тие да ги анимира, многу е веројатно тоа да биде само Пендаровски, кој уште во првиот круг покажа дека исклучиво благодарение на својата личност и настапите, успеа да ги привлече симпатиите на многу од оние неутралните, без партиски книшки, на кои им е доста од владеењето на преродбениците. Најголема предност на Пендаровски во вториот круг е токму неговиот противкандидат Иванов кој самиот се сведе на ниво на обичен партиски мегафон, без трошка личност и автентичност. Не случајно, професорот Шкариќ преку писмо му порача дека не заслужува да биде претседател на Македонија зашто решил да биде слика без тон. Решил да се самоукине и како личност и како претседател во својот прв, веќе изминат мандат. Толку е удобно сместен во скутот на Грујо, што дури и на пресот по објавувањето на резултатите од првиот круг, ги повтори само слоганите на својата партија, дека народот, а тука веројатно мислеше на оние 27 проценти од народот, ЗНАЕЛ ДА ПРЕПОЗНАЕ и дека ЗНАЕЛ ДА НАПРАВИ РАЗЛИКА. Не кажа ништо друго. Тешко него и тешко за нас со него. 

А на Заев пак, како лидер на опозицијата, воопшто не му требаше она кукање на пресот по објавувањето на резултатите, дека власта пак манипулирала и играла нечесно во првиот круг. Старо и добро познато правило е дека гомнари со гомнарски цевки се тепаат, а згора на сѐ борбата за власт секогаш изобилувала со измами и блефови, такашто нема лутиш. Тоа значи дека пред вториот круг опозицијата мора не само да нападне уште пожестоко, туку со сите сили треба и да ги каптира сите интелектуалци и јавни личности на кои им е преку глава кичот и лудилото во кое живееме и на некој начин да ги приклучи во својата кампања, не како свои членови туку како сојузници, оти очигледно во ваков состав, СДСМ уште имаат проблем со масовно враќање на довербата на народот. Само така, во преостанативе две недели до изборите, па и во иднина, ќе можат да го прошират фронтот на отпор против оваа бескрупулозна власт. Влогот за СДСМ како партија е преголем за и понатаму да се однесува како да е доволна самата на себе. Приказната со Пендаровски треба да им е доволна за да сфатат дека е дојдено време да приграбат за свои сојузници што е можно повеќе од оние кои размислуваат со своја глава.

Наскоро ќе дојде и денот на одлука. Многумина веќе гледаат уверлива победа на ДПМНЕ, но мислам дека вистинскиот одѕив на гласачи ќе се случи токму во вториот круг, кога најмногу заради парламентарните избори ќе излезат уште илјадници од оние кои решија да останат дома за првиот круг на претседателските избори. Тие во голема мера ќе го решат и победникот на начин на кој нема да му се допадне на Грујо, оти како што се чини, за ДПМНЕ останаа да гласаат само нивните партиски членови од кои поголем број гласаат под уцена, принуда или застрашување. Еден нивни член вработен од ДПМНЕ во Комуналец ми рече дека ги плашат со зборовите: Ако дојдат СДСМ на власт ќе ве отпуштат од работа, зашто ние ве вработивме! Како тргнале, може да се случи, на крајот, токму тие преплашените и уценетите да се свртат против своите уценувачи. Но да видиме... Натпреварот е во тек, а пресврти се случувале и ќе се случуваат, како во спортот, така и во политиката. Нешто ми мириса на кец у два!

Сашо Тасевски

Не е дозволено преземање на оваа содржина или на делови од неа без дозвола од редакцијата на КОТЛЕ