Macedonian Albanian Croatian Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Боро и Рамиз

 

 

Колумната не се препорачува за деца под77години

Неопходен е надзор на родител или старател

 [Image: banerlovetender.jpg&h=270&am...p;amp;zc=1]

Си биле еднаш Боро и Рамиз…

Почетоков на колумнава наликува на приказна за мали деца. А бидејчи колумните на Чеге Вара не се препорачува за деца под 77 години, денеска че треба да напрам мал увод.

 

[Image: Boro_i_ramiz.jpg]

Тинејџериве шо че ја чита колумнава сигурно че реча, а шобиле, уствари, Боро и Рамиз? Фудбалери на Трепча? Или музичко дуо од Прешево? А да не биле лидери на политички партии од Нови Пазар? Не? Е тогаш мора да се личности од бајките!?

Ај еден забрзан час по историја.

Боро (Вукмировиќ) и Рамиз (Садику) биле вистински личности од вистинскио свет. Млади лујџе. Партизани. Комунисти. Првио Србин, претпоставувате, вторио Албанец, погодувате. Во Втората светска војна се бореле против фашистите. Од нив биле и убијани. Фатени во заседа и стрелани. Умреле прегрнати, гушнати. Боро имал 31, Рамиз 28 години. Двајцата биле прогласени за Народни херои, и во бившата ни држава претставувале симбол на братството и единството.

Колкумина од вас читајчиго ова си рекоја „А бе до кога че нѐ лажа ова комунистиве“? Налет то шо Боро и Рамиз стварно постоеле, туку, че велев, поарно да ве лажа комунистите, отколку антикомунистите. Оти комунистите барем лажеја со стил, а овие античкиве, шо би рекле охријџани, мамат на простачки начин.

Си биле еднаш Боро и Рамиз. Тука застанав и оттука че продолжам.

Биле еднаш, ама останале занавек. Оти имале и идеја, и верба, и желба, и срце. Денеска, 71 година после нивната смрт, како стојме ние по овие прашања? Јас да ви кажам, или сами си го знајте одговоро?

Денеска едни двајца самонаречени шизици, напраја „римејк“ на приказната за Боро и Рамиз, и под превезо на патриотизмо, еве скоро цела деценија маме ни плача! Грујо и Ахмети vs Боро и Рамиз?

Не тврдам дека несум грешен со самата помисла дека прам споредба помеџу нешто неспоредливо. Двајцата Народни херои ги зедов само како парадигма, како споредба на две, на прв поглед, неспоиви работи.

Да зашпарам и на простор и на време, че одам „на прва“.

Кого го пра будала пастиро Грујо и команданто Али? Првио, демек, херој улице, кој недава нешто шо никој не му бара. Вторио, пак, увреѓен швајцарски пензионер, кој ако треба уште 100 години че биди во влада, само да ги одбрани правата на „угнетенио“ албански народ! Pasha Zoti, команданте! Твојата „жртва“ со гајда не се опева!

И шо вели после интелектуалецо од Шипковица? За да ни докажел колку бил принципиелен во барањето за консензуален претседател, и во вторио круг, пак че ги бојкотирал изборите! Не заебавај! Командант Али таја работа? Не ми е верно дека еден демократ од негов калибар, че прај такви деструктивни дејанија?

А бе, команданте! То шо самио се доживуваш како поглавица на племе, шо за избирачките гласој на твојте сопартијци и приврзаници се пазариш како за овци на сточен пазар, многу-многу не ме секира. Си ги кандисал, си ги излагал, пеки! Нешто друго сакам да те прашам.

Оти си прајш бајрам со умо? Оти сите нас, припадниците на другото племе, нѐ имаш земено на подбишега? А бе не се сите ѓаури до толку малоумни! Ами се најдува, ебаго, чат-пат по некој шо разбира малку политика и шо размислува поинаку од твоето утопистичко свајчање за то како треба да се гради една држава. И зато ко че те слушам кај шо му најдуваш мани на неконсензуалнион кандидат, кого твојте другари од владините кабинети како пукан зајак го шета низ државава, ич не ти верувам! Оти?

Оти вие двајцата, идеолошки, ко да сте роџени једно за друго. Од едната страна ти, кој само шо се родил, наместо со млеко, го задоиле со социјалдемократската идеја. Не велам јас така, така пишува во статуто на твојата партија. Од другата страна тој, Хорхе, комуњара со скорни на привремена работа во портокаловата компанија АД „Мијалков & фемили“.

Ако е така, а така е, тогаш јас, друже Али, за тебе имам целосно разбирање и знам шосакаш да кажиш меџу редој: дека твојата „беса“ да ги бојкотираш претседателските избори, у ствари, е твој скромен придонес во зацврстувањето на внатрешните односи во дружината „братско стебло“.

Вистинските Боро и Рамиз смртта ја пречекале во другарска, во братска прегратка. За разлика однив, ти и карикатуралнио „Боро“ се гушкате откако че се изгасна светлата на театарската барокна гротеска. Вас, друже Али, еден ден историјата че ви го најди вистинското место. Не знам дали то че биди последица на некој нови досиеја кои, Тачи или некој друг, „случајно“ че ги најда пред влезната врата? Исто така неможам да претпоставам дали некој од мојчната дијаспора на твојо народ еден ден гласно че праша „кај се парите“? Ама со сигурност знам дека, порано или подоцна, џаоло че дојди по своето. А тогаш бегање – нема!

 

Автор:

 

Чеге Вара, ебаго!

 http://revolucionermk.com/?p=8754